Ny hedersam förlust och kvalångesten börjar redan smyga sig på...

Det blev en ny "hedersam förlust" för Leksand när man gästade Karlstad och Färjestad igår.

Rent spelmässigt var det flera nivåer upp jämfört med mot både Djurgården och Växjö, men vad hjälper det när det ändå blir 0 poäng? Det är ju poängen som räknas...

Jag vet inte hur många matcher den här säsongen som Leksand har varit med bra i matcherna, spelat bra, gjort det mesta bra, utom mål och därför gått tomhänta därifrån. Stundtals är spelet riktigt uselt och det svajar alldeles för mycket, men flertalet gånger har man ändå varit med bra i matcherna, men ändå lyckats förlora. Det här var en sådan match, båda de tidigare mötena med Färjestad var också sådana matcher. Då förlorade Leksand med 6-4 och 4-3. 0-1 mot Örebro, 3-4 uppe i Luleå och 3-4 uppe i Skellefteå innan jul är andra matcher där man lika gärna kunde ha tagit poäng, men i alla de matcherna har det blivit 0 poäng.

Tänk vad poäng man hade skramlat ihop om det hade blivit vinster i alla de här matcherna istället. Då hade man stått på 52 poäng. Sedan har vi strafförlusterna mot HV x2 och Brynäs. Hade man tagit extrapoängen där hade man parkerat på 55 poäng och då hade man varit tia i tabellen, 4 poäng före Växjö.

Full pott i alla de matcherna är kanske en utopi, men hälften, 9 poäng, hade det iaf realistiskt sätt kunnat bli. Då hade man varit 2 poäng före LHC nu.

Istället är man fortfarande 7 poäng bakom och eftersom att lHC inte spelade igår är det nu 7 poäng bakom med lika många matcher spelade. Det innebär att Leksand måste vinna tre fler matcher än vad LHC gör på de återstående femton grundseriematcherna för att ta sig förbi. Som spelet och tränderna sett ut hittills under säsongen är det inte mycket som tyder på att det ska bli verklighet. Med andra ord börjar det bli riktigt nära ett negativt kval nu...

Negativa kval har uteslutande gått åt helvete för Leksand under 2000-talet. Man har kvalat i negativ bemärkelse fem gånger och åkt ur alla gångerna, 2001, 2004, 2006, 2015 och 2017. Sedan har man förvisso gått upp fem gånger också, 2002, 2005, 2013, 2016 och 2019, men någon etablering i högstaserien har det inte blivit och som det är nu så är jag livrädd för ett direktkval framåt vårkanten.

Hockeyallsvenskan har jag släppt helt här på bloggen den här säsongen, men vi har ett par lag där som bara öser på och kör över allting. Det är Björklöven och Modo. Löven toppar serien på 95 poäng efter 41 omgångar. Modo är tvåa med 91 poäng. De båda kommer nästan garanterat spela Allsvensk final, för sedan är Timrå trea med 79 poäng och Karlskoga fyra med 76. Björklöven och Modo är alltså 16 resp. 12 poäng före Timrå och det tappar man inte på elva matcher och jag säger bara, slutar Leksand sist i SHL och får möta vinnaren i den här Allsvenska finalen, oavsett om det blir Björklöven eller modo, då åker man ur. Som Leksands spel har sett ut och ser ut så kan jag inte se dem vinna fyra matcher mot något av de lagen, tyvärr...

Lyckas man ta sig förbi Oskarshamn och sluta på trettonde plats, då står hoppet till att förloraren i den Allsvenska finalen också förlorar mot vinnaren i Slutspelsserien, för lagen bakom de båda i toppen av Allsvenskan tror jag ändå att Leksand har en chans mot, iaf om det inte blir Timrå.

Nåväl, vi ska inte gå händelserna i förväg, än så länge finns chansen fortfarande till att undvika kval, även om det onekligen börjar se tufft ut att klara av det.

Matchen igår då?

Ja, till att börja med var det bara ett lag på banan. Färjestad dominerade inledningen av matchen fullständigt, hade 10-0 i skott efter halva första perioden och Marcus nilsson hade även gjort 1-0 i powerplay efter 03:46.

Andra halvan av första perioden var bättre och André Hult hade en puck i insida stolpen. Så nära var det 1-1, men det blev inget mål och det var 1-0 efter den första perioden.

Axel Brage vaktade kassen i den här matchen, men han fick dessvärre utgå skadad efter den första perioden. Fram tills dess hade han gjort det bra, räddade 15/16 skott och stannade på 93,75%.

Janne Juvonen fick därmed kliva in mellan stolparna igen, men fick också kapitulera efter knappt halva andra perioden, också det i powerplay för Färjestad. 13 sekunder i den spelformen tog det, efter att Lucas Nordsäter åkt ut för Leksand.

Några minuter senare kunde dock sebastian Wännström reducera för Leksand och efter målet tog man över matchen och 2-2 hängde i luften.

Vad händer då? Mattias ritola åker ut för en interference och den här gången tog det bara 8 sekunder för Färjestad innan man hade gjort 3-1...

Tungt för Leksand, som innan det som sagt var riktigt på gång och nära en kvittering. Nu var det istället två mål upp igen, men man fick precis den starten av tredje perioden som man behövde, för redan efter 03:02 reducerade Johan Fransson. Det var mycket trafik framför Arvid Holm i hemmakassen, men pucken gick igenom och in i mål. Skönt för Fransson, som har växt nu under de senaste matcherna.

Precis som när man reducerat till 2-1 växlade de blåvita upp här  och jagade en kvittering, men precis som då var det istället Färjestad som gjorde 4-2 och det här målet får nog Juvonen ändå ta på sig. På något sätt trodde han att han hade pucken under sig, men det hade han inte och med Juvonen vänd mot sin egen kasse kunde Linus Arnesson istället göra 4-2 i ett halvt öppet mål.

Tungt för Leksand och Juvonen har landat lite på jorden igen efter de där magiskt bra veckorna han hade i slutet av förra året och början av det här året. Här stannade han till slut på 82,35% och det är inte särskilt bra. Lite oroande är det också, för den nivån kommer inte räcka i ett kval...

 leksand skulle hursomhelst komma tillbaka ännu en gång. Hittills hade ju Färjestad gjort 3/4 mål i powerplay, två av dem efter 13 resp. 8 sekunder. Nu gick det ännu snabbare för Leksand, när Daniel Gunnarsson smackade in 4-3 efter 4! sekunder i spel fem mot fyra!

Man tryckte sedan på för en kvittering, men närmre än 4-3 kom man inte och det blev då som sagt ännu en hedersam förlust...

Gårdagens samtliga resultat:
Färjestad - Leksand 4-3
Oskarshamn - HV71 1-3
Örebro - Brynäs 3-6
Malmö - Skellefteå 4-1
Djurgården - Frölunda 2-1
Luleå Växjö 5-1

HV71 - Färjestad 8-4
Malmö - Brynäs 5-0

De två sista matcherna spelades i tisdags och där körde HV då som synes över Färjestad och det följde man upp med ännu en seger mot Oskarshamn, även om den satt långt in. IKO gjorde tidigt 1-0, men HV lyckades äta sig in i det och avgjorde med 3-1 i öppen kasse.

Malmö är inne i en ny sådan där peak, först håller Alsenfelt nollan och sedan tar han 26/27 skott mot Skellefteå. Starkt av Malmö, som rycker från Växjö och nu är 7 poäng före. Man är fortfarande nia, men står på samma poäng som just Skellefteå och har sedan bara 3 poäng upp till Rögle och 4 poäng upp till HV, som har tagit sig upp på topp 6 igen.

Ett annat lag som går som tåget just nu och som också har seglat upp på topp 6 är Djurgården. Här tog man en ny tight seger mot Frölunda och man är nu femma med 63 poäng. Med det har man bara 4 poäng upp till Färjestad på andra plats.

i klar ledning, 9 poäng före Färjestad, är dock Luleå. Norrbottningarna bara öser på och här körde man över Växjö och vann med 5-1. Man hade 3-0 efter första perioden och 5-0 efter den andra. Luleå blir livsfarliga i ett slutspel fram mot vårkanten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0