Leksand ÄNTLIGEN upp över sträcket efter mäktig vändning i Oskarshamn

Det har varit nära, men inte räckt till, även om det varit på gång länge nu, men nu Ä N T L I G E N är Leksand förbi LHC och över det där negativa kvalsträcket!!!

Det var ju dock Oskarshamn som lite ironiskt nog var över sträcket inför lördagens match, efter att Leksand förlorat mot Örebro, 0-1, ett par dagar tidigare, samtidigt som LHC också förlorade, 3-2 mot Djurgården.

Nu var det just Oskarshamn som tog emot Leksand och snacka om viktig match! Vid seger för Oskarshamn skulle Leksand vara 5 poäng bakom, vid seger för Leksand skulle man vara förbi IKO och över det där sträcket, förutsatt att LHC förlorade.

Det gjorde man, 2-3 efter sudden hemma mot Växjö, och efter en mäktig vändning i Oskarshamn tog Leksand 3 poäng och passerade därmed både Oskarshamn och LHC!

Leksand fick dock en tung start på matchen, när Martin Karlsson åkte ut redan efter 21 sekunder.

Leksand klarade av det tidiga boxplayet, men bara sekunder senare hade hemmalaget lirkat upp Leksands box och Filip Engsund kunde göra 1-0 för IKO.

Leksand saknade inte chanser, man vann t.o.m. skotten med 12-10 i första perioden, men precis som mot Örebro så var de flesta skotten utifrån eller utan trafik, så Tex Williamsson hade inga problem att freda sin kasse.

I andra perioden såg det ännu värre ut. Här vann Oskarshamn skotten med 14-9 och Filip Sveningsson kunde utöka hemmalagets ledning till 2-0 ganska precis halvvägs in i matchen.

Det var Janne Juvonen som såg till att det "bara" stod 2-0, för resten av Leksand agerade väldigt osäkert och ängsligt, samtidigt som Oskarshamn drog fram som en virvelvind, passade pucken mellan varandra i ett galet tempo och rundade de blåvita spelarna som konor.

Oskarshamn spelade helt enkelt ut Leksand och det såg ut att bara kunna gå åt ett håll efter två perioder, men det gjorde det inte, för i tredje perioden hände någonting.

Redan efter 02:11 kunde Mattias Göransson trycka upp pucken i nättaket bakom Williamsson och bara några minuter senare var det dags igen. Då klappade Johan Fransson till från blå, pucken satt i krysset och plötsligt var det 2-2! Skönt för Fransson att få den kassen också, efter att han varit så ifrågasatt under en längre tid.

Juvonen fortsatte samtidigt att storspela, stannade på 93,33% den här gången, och gjorde några grymma räddningar, vilka såg till att Oskarshamn inte hade ryckt ifrån rent målmässigt. Istället var det Fredrik Forsberg som fick pucken av Martin Karlsson, kunde han speeda förbi sin Oskarshamnsback, runda Williamsson och lägga in 3-2 för Leksand! Då återstod det bara 05:05 att spela.

Leksand höll sedan undan och vann matchen med 3-2!

Säsongens skönaste och kanske också viktigaste seger, för den innebär, som jag skrev i början, att Leksand passerar både LHC och Oskarshamn och nu äntligen är över det negativa kvalsträcket!

Skellefteå - Brynäs 1-2

Djurgården ska Leksand möta härnest och här höll Niklas Svedberg nollan. Malmö sköt visserligen bara 15 skott och förlorade skotten med 37-15, men det blir en tuff nöt för Leksand att knäcka, särskilt som man ännu inte ens gjort mål på Djurgården den här säsongen, 0-4 och 2-0 i de två tidigare mötena.

Skellefteå kunde inte reducera förrän efter 18:05 i tredje perioden och tryckte därefter på som tusan för en kvittering, men Brynäs höll undan och fortsätter att ta poäng efter tränarbytet.

I ett fullsatt Scandinavium givk Frölunda upp till 2-0 efter den första perioden, men under 6 minuter i andra perioden kunde Färjestad både reducera och kvitera. Det var ett resultat som stod sig tills det bara var drygt 5 minuter kvar av matchen. Då kunde ryan Lasch göra sitt nionde mål för säsongen fram till 3-2 och det blev också slutresultatet.