Dubbla straffsegrar!

Leksand är fortfarande under det negativa kvalsträcket, men efter två raka straffsegrar förra veckan så är man nu bara 4 mål bakom LHC över sträcket. Leksand parkerar på 31 poäng och -32 i målskillnad. LHC står på samma poäng, men med -28 i målskillnad. Ser man till lagens tränder så är det ju dessutom klar fördel Leksand, så känslan är att det bara kan vara en tidsfråga innan man snart är förbi LHC!

Spolar vi tillbaka bandet till förra torsdagen, när just LHC kom på besök till Tegera arena, så kunde ju Leksand ha passerat redan då.

Matchen marknadsfördes som "den viktigaste matchen på hela säsongen" och nog var en sexpoängsmatch det minsta man kunde säga. Hade Leksand tagit 3 poäng hade man varit förbi LHC. Hade LHC tagit 3 poäng, då hade man seglat ifrån och varit 5 poäng före Leksand. 5 poäng är väl kanske inte så mycket, men med tanke på hur svårt Leksand har haft att bygga på segersviter den här säsongen så är 5 poäng ändå ganska mycket.

Att LHC innan torsdagens match ens bara var 2 poäng före var i sig nästan helt otroligt med tanke på hur mycket Leksand har förlorat under säsongen. Det är egentligen bara tack vare att Brynäs och Linköping också har förlorat så mycket som Leksand och Oskarshamn inte är helt avsågade.

Det är hursomhelst bara att tacka och ta emot när tabellen ser ut som den gör och den här matchen inledde Leksand riktigt bra. Man var det klart bättre laget under den första halvan av den första perioden, trampade på riktigt ordentligt och fick också utdelning. Spencer Abbott, som varit så ifrågasatt den senaste tiden, droppade snyggt till Mattias Ritola, som satte 1-0 i nät bakom Jonas Gustavsson i Linköpingskassen.

Då hade vi spelat knappt halva första perioden, men det var ändå ett mål som var det enda hela vägen in i tredje perioden. Innan det hade LHC ätit sig in mer och mer i matchen, skotten slutade till slut 6-6 i första perioden, 7-9 i andra perioden, och när bortalaget tryckte på för en kvittering var det många gånger Janne Juvonens storspel som såg till att den blåvita ledningen stod sig även efter 40 minuters spel. Jyvonen gjorde flera riktigt bra räddningar och stannade till slut på 92%.

i tredje perioden fick han dock till slut kapitulera. Detta när Sam Lofquist hittade nätet bakom Jyvonen i spel fem mot fyra.

Dessvärre skulle det komma mer från bortalaget och det genom en riktig kalldusch, för när det var Leksand som trummade på och gick för ett ledningsmål var det istället LHC som gjorde det. Joe Whitney gav bortalaget ledningen och då återstod det bara 06:09 kvar att spela.

Ett riktigt tungt mål som såg ut att sätta Leksand i ett väldigt jobbigt tabelläge och samtidigt inkassera säsongens i särklass tyngsta och jobbigaste förlust.

Så blev det dock inte.

Jonas Ahnelöv ville annat och med 17:15 på klockan dundrade han in 2-2 bakom sin namne i bortakassen!

Det var också ett mål som tog denna krampartade tillställning till förlängning.

I förlängning är det alltid ovisst och så även här. Leksand hade spelat tre förlängningar tidigare under säsongen och alla tre hade gått till straffar. LHC hade spelat hela åtta förlängningar, där hälften hade gått till straffar och hälften avgjorts i sudden.

Här var det också LHC som höll i pucken mest under förlängningen, men något mål mäktade man inte med och matchen skulle således avgöras på straffar.

Leksand hade förlorat alla sina tre tidigare straffavgöranden (HV borta x2 och Brynäs borta), medan LHC hade tre förluster och en vinst på straffar.

Här fick vi se idel missar innan Spencer Abbott klev fram i den sjätte straffomgången och gjorde mål!

Bonuspoängen alltså till Leksand och det var en bonuspoäng som kan bli vääldigt viktig i slutänden! Den där poängen för LHC  gjorde dock att man fortfarande var över sträcket med 30 poäng och att Leksand, trots allt, tappade en plats i tabellen och då var sist med sina 29 poäng. Detta då Oskarshamn stod för en jätteskräll när man vann hemma mot Luleå med 4-2. Det gjorde då att Linköping och Oskarshamn istället stod på samma poäng, men LHC var fortsatt över sträcket i kraft av bättre målskillnad.

Hoppar vi sedan fram ett par dagar, till i lördags, så var det dags för Leksand att gästa Ängelholm och Catena arena.

När man gästade Rögle första gången den här säsongen blev det förlust med 5-3, efter ett relativt sent avgörande av Rögle. Det var också förlusten som var den första i raden av Leksands nio, som det till slut blev.

Den här dagen blev det en betydligt roligare utgång av matchen, men det var hemalaget som öppnade bäst och kunde också ta ledningen redan efter 03:14, när Ted Brithen styrde in ett skott från Leon Bristedt.

Exakt den öppningen av matchen som Leksand inte ville ha. Hade det här varit för typ två månader sedan, då hade man redan här börjat svaja och det hade lätt kunnat rinna iväg. Nu är det dock inte för två månader sedan, så istället krihgade sig Leksand in mer och mer i matchen, ju längre den första perioden gick.

några mål fick man dock inte, men underläge med 1-0 efter en period var ändå inte omöjligt. En stor del i att det "bara" var 1-0 var återigen Janne Juvonen mellan stolparna. Jäklar så bra han var i den här matchen! Han bara växer, vår gode finländare. Här stannade han till slut på fina 94,59% och har nu klättrat upp på totalt 90% på 19 matcher.

i den andra perioden lyfte Leksand upp sitt spel ännu några nivåer och var långa stunder det bättre laget. Man skapade flera målchanser och hade gott och väl skrapat ihop till den kvittering som till slut kom. Detta då Jonas Ahnelöv styrde in Daniel Olsson-trkuljas skott efter 16:03.

Ställningen var också 1-1 inför den tredje perioden, ovisst så klart, men kunde Leksand bara bibehålla det fiina spel som man visade upp i andra perioden, så fanns det goda möjligheter till att få med sig poäng även härifrån.

Så blev det till slut också, men det satt hårt inne. Leksand var det klart bättre laget i inledningen av tredje perioden och att man inte hade ledningen med både 2-1 och 3-1 efter drygt 5 minuter är en gåta. Först kom Linus Persson helt fri mot Christoffer Rifalk, men prickade kryssribban. Kort därefter skulle Mattias Ritola bara slå in pucken i helt öppet mål, när Rifalk var heelt bortspelad, men på rent fotbollsmanér kastade sig hemmamålvakten och räddade.

Rögle tvingades till en timeout och kort därefter gjorde man också 2-1 och det på ett skott som knappt ens var en målchans. Snacka om att grina emot! Först har Leksand två jättelägen, dominerar spelet fullständigt och har 6-1 i skott i tredje, då tar Rögle timeout och gör sedan mål på ett halvskott...

Det "skitmålet" såg också typiskt nog ut att bli matchvinnande, samtidigt som LHC hade 2-0 hemma mot Brynäs. Det hade inneburit att Leksand var 4 poäng bakom LHC.

Brynäs både reducerade och kvitterade mot LHC och Jonas Ahnelöv, igen, smällde upp 2-2 i nätet bakom Christoffer Rifalk med 13 sekunder kvar att spela!

Förlängning väntade således alltså både i Linköping och Ängelholm.

i Linköping avgjorde Brynäs efter 04:34, men i Ängelholm vankades det strafffar, trots totalt tio! skott på mål under förlängningsminuterna.

i straffläggningen fick vi först se thomas Valkvae-Olsen missa och Dominik bokk göra mål. Sedan gjorde Spencer Abbott och Marek Hrivik också mål, medan Simon Ryfors och Daniel Zaar missade.

Det betydde alltså 2-1 i straffläggningen för Leksand och totalt 3-2 i matchen!

en väldigt härlig och viktig bonuspoäng, som nu gör att Leksand och LHC då som sagt står på samma poäng, så trots att det såg så mörkt ut med några minuter kvar att spela, så blev det här ändå ganska bra!

Luleå - Djurgården 3-2 SD

Leksand tar alltså 4/6 poäng här, Oskarshamn 3/6 och Linköping 2/6. LHC var på väg mot 3 blytunga poäng mot Brynäs idag, när man gick upp till 2-0 i den tredje perioden och därefter hade chans att göra 3-0, men istället tappar man återigen en match, Brynäs går ikapp och vinner i sudden. Ett Brynäs som sparkade tränaren Magnus Sundqvist i måndags och med det fick omedelbar effekt mot Rögle i torsdags när man vann övertygande med 5-2.

Oskarshamn skrällde då som sagt ordentligt mot Luleå, snacka om botten mot toppen, men i mittperioden vann Oskarshamn skotten med hela 18-4 och gick från 0-1 till 3-1. Var det kom ifrån är dock mer oklart, för första perioden vann Luleå med 10-7 i skott och 1-0 i mål och tredje perioden vann man också med 8-6 i skott och 1-1 i mål. Grymt starkt av Oskarshamn var det iaf! Dessvärre lyckades man inte följa upp den fina insatsen idag när man gästade Färjestad. Då var det istället FBK som mer eller mindre hade dödat matchen redan efter första perioden. Då stod det nämligen 3-0 och det var 5-0 innan tyler Kelleher till slut kunde tröstmåla för bortalaget. Färjestad har då två rakaa 5-1-segrar, 6 poäng och en målskillnad på 10-2 den här veckan. Det är imponerande!

Det är bara Färjestad och Örebro som har 6/6 poäng, ett Örebro som först slog Växjö med 2-1 och sedan Frölunda med 5-3, ett Frölunda som faktiskt har 0/6 poäng den här veckan. Tungt för Frölunda, men man är ändå fyra i serien med sina 56 poäng. Det är 1 poäng upp till just Örebro, som alltså passerade i och med dagens seger, och sedan är det ytterligare 5 poäng upp till Luleå och Färjestad, som båda har 62 poäng, förövrigt exakt dubbelt så många poäng som Leksand och Linköping.