Tabellen i Hockeyallsvenskan 2018/2019

Då är som sagt grundserien av Hockeyallsvenskan 2018/19 färdigspelad och här har vi den slutlga tabellen. Tyvärr blir det ingen jämförelse med mitt tips eller liknande, som det brukar vara, helt enkelt av den anledningen att jag aldrig publicerade något tips inför säsongen. En liten miss från min sida, men så är det.

Här är i vilket fall tabellen:

1, AIK 109p +56
2, Oskarshamn 98p +55
3, Västerås 93p +29
4, Leksand 90p +17
5, Karlskoga 87p +11
6, Modo 86p +9
7, Karlskrona 77p -2
8, Västervik 76p +6
9, Södertälje 73p -8
10, Björklöven 68p -24
11, Pantern 65p -43
12, Tingsryd 61p -30
13, Almtuna 61p -32
14, Vita hästen 48p -44

AIK vinner tabellen och det till slut ganska klart, 11 poäng före Oskarshamn. AIK snittar alltså 2,1 poäng/match. Det är inte illa!

Västerås som nykomling blir ytterligare en nykomling i skaran som gör det fantastiskt bra över en hel säsong. Under de senaste åren har vi sett Västervik göra det, Vita hästen göra det och så Pantern, som har överraskat varje år de varit med i serien. Pantern, som med väldigt små medel har gjort det grymt bra och som även nu är klara föe ännu en säsong i Hockeyallsvenskan, om man klarar elitlicensen.

Leksand gör en liknande resa som 2016. Då låg man sist i november, sparkade tränaren och klättade upp till en fjärrdeplats i serien. Nu låg vi visserligen inte sist, men väl nia och typ 3 poäng från negativ kvalplats. Då sparkades tränaren och så har vi klättrat upp till en fjärdeplats i serien.

Karlskoga trodde jag inte skulle nå så högt som man nu gjorde. likt Pantern är BIK ett lag som aldrig får behålla sina tongivande spelare, men likväl får man ihop det till säsongen efter ändå, så även i år. Fredrik Forsberg har fortsatt ösa in mål och poäng, Henrik Lundberg har varit stabil i kassen och hela laget drar verkligen åt samma håll. Snyggt jobbat!

Modo vet jag inte riktigt vad man ska säga om. Jag hade i mitt huvud tippat Modo högre upp än en sjätteplats, men jämfört med de tidigare åren så är det ändå ett uppsving. Det är första året sedan man ramlade ner i Allsvenskan som man ens når fortsatt spel efter grundseriens slut. Så det är givetvis positivt, men jag hade tippat AIK/Modo/Leksand i toppen av serien.

Karlskrona är väl ungefär där man kunde förvänta sig. Större delar av laget lämnade inför säsongen och att man åkte ner i Allsvenskan efter sjunde och avgörande matchen mot Timrå i kvalet. Jag hade inte blivit förvånad om KHK hade missat slutspelsserien, men nu klarade man det.

Det klarade även Västervik och det är lite mer uppseendeväckande. Västervik tippade jag i botten och där låg man också under ganska lång tid, men man har rest sig sakta men säkert och slutar nu då alltså på åttonde plats i tabellen och är med det före både Södertälje och Björklöven, som tippades betydligt högre i tabellen inför säsongen, men både SSK och Löven får väl lägga ännu en misslyckad säsong till handlingarna får man ändå säga. Södertälje har ju haft sin leading line med Sebastian Dyk, Nikolai Meyer och grabbarna, men det räcker inte för att lyfta ett helt lag. Lite samma sak är det med Björkllöven. De har inte heller övertygat.

Pantern var vi inne på tidigare, men återigen klarar man sig alltså kvar i serien utan kval, trots små resurser och att man tappar de flesta av sina ledande spelare till företrädesvis Malmö, men Pantern gör det väldigt bra, det går inte att komma ifrån.

Sedan hade vi ju den där fruktansvärt dramatiska sträckstriden mellan Tingsryd och Almtuna. De båda stod alltså på 59 poäng inför sista omgången. Tingsryd gick upp till 2-0 mot Oskarshamn. Almtuna skaffade sig också en ledning mot AIK. Sedan hämtade Oskarshamn upp till 2-2 och då var Almtuna över sträcket med 62 poäng mot Tingsryds 60. Så såg det också ut att bli. Matchen i Oskarshamn gick till förlängning och där avgjorde Tingsryd och slutade därmed på 61 poäng. Almtuna såg dock ut att fixa kontraktet, eftersom att man fortfarande hade 4-3 mot AIK och därmed 62 poäng. Med 19:55 i tredje perioden kvitterade dock AIK och matchen gick till förlängning och straffar. Där avgjorde förvisso Almtuna, men där fanns ingen glädje, för oavsett vinst eller förlust i sudden eller på straffar så skulle det ändå bara räcka till 61 poäng och eftersom att Tingsryd hade två måls bättre målskillnad så spelade det ingen roll. Almtuna var alltså 5 sekunder från ett säkrat kontrakt. Nu säkrade Tingsryd kontraktet istället och att det kan skilja så lite som 2 mål efter 52 omgångar mellan två lag, det är helt galet!

Almtuna får sällskap i kvalserien av Vita hästen. Hästen, som tidigt under säsongen halkade rejält efter och som ett tag var typ 20 poäng efter närmsta lag, men Norrköpingslaget reste sig efter jul och slutar visserligen sist, men "bara" 13 poäng efter Almtuna.

Tittar vi slutligen på gjorda och insläppta mål så gjorde AIK inte helt oväntat flest mål med 172st. Näst flest mål gjorde Oskarshamn, 158st. Det speglar alltså tabellen väldigt bra.

Minst mål gjorde inte heller det helt oväntat Vita hästen, 103st. Näst minst mål gjorde Tingsryd och Pantern, båda på 116st.

Tar man ut ett snitt på det så snittar AIK 3,3 mål/match och Hästen 1,9 mål/match.

När det gäller insläppta mål så var det Oskarshamn som släppte in minst antal mål, 103st. Näst minst mål släppte AIK in med 116st.

Flest mål släppte Almtuna in, 160st, följt av Pantern på 159st. Noterbart här är att Vita hästen bara släppte in 147 mål, vilket var färre mål än Södertälje på nionde plats och bara ett mål mer än både Tingsryd och Björklöven.

Tar man ett snitt på det här då så släppte Oskarshamn in i snitt 1,9 mål/match och Almtuna 3,1 mål/match.

Leksand låg ett tag på minusstatistik i målskillnad, men klättrade upp till +17 med 145 gjorda mål och 128 insläppta. Det ger ett snitt på 2,8 mål framåt/match och 2,5 mål bakåt/match. Ganska jämn statistik med andra ord.

Slutligen så har vi nu då AIK och Oskarshamn som möts i bäst av fem i den hockeyallsvenska finalen, Västerås, Leksand, Karlskoga, Modo, Karlskrona och Västervik gör upp om en plats i slutspelsserien, Södertälje, Björklöven, Pantern och Tingsryd har spelat klart för säsongen och Almtuna och Vita hästen får kriga i kvalserien för att hålla sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0