Leksand slutar fyra i Hockeyallsvenskan 2018/19

Två grundseriematcher återstod att spela senast jag skrev, innan jag åkte iväg på ett par veckors semester.

Hästen borta och Löven hemma var det som gällde för Leksands del och det slutade med två nya trepoängare för Leksands del och en ny hållen nolla för Axel Brage, säsongens tredje och dessutom den tredje i rad. Det är inte illa!

Nollan kom då när Vita hästen gästade Tegera i näst sista omgången, vilket då alltså innebar att Leksand hade två raka hållna nollor på kort tid mot just Vita hästen, först 0-2 i Norrköping och här 4-0.

Anton Karlsson lirkade in 1-0 i den andra perioden, efter att ha vunnit pucken bakom Hästenkassen, rundat målet och målvakten och petat in pucken den vägen.

Johan Porsberger utökade sedan tuill 2-0, efter en retur på skott från Linus Persson, och sedan stängde jon Knuts butiken med 3-0 i öppen kasse. Det blev dock ett mål till när Mattias Nilsson gjorde sitt andra mål för säsongen och fastställde därmed slutresultatet.

Annars var det en väldigt trött match som väl inte var den roligaste att följa. Leksand vann skotten med förkrossande 40-12.

Eftersom att Västerås fick med sig bonuspoängen mot Karlskoga så var VIK 3 poäng före Leksand och dessutom 13 mål i målskillnad, så om Leksand skulle lyckas knipa den där tredjeplatsen i sista omgången skulle det till ett mirakel, förlust för Västerås mot Modo och storseger för Leksand mot Björklöven.

Seger blev det förvisso, men inte stort, utan "bara" med 4-2.

Anton Karlsson gjorde 1-0 även i den här matchen, men den här gången var det efter en riktigt fin flippass från Walkvae-Olsen.

Efter målet tog dock Löven över matchen ganska ordentligt och kvitterade helt rättvist. 2-1 för Löven kom också innan första perioden var över, men Jon Knuts kvitterade i andra, efter en retur från Oscar Masiello.

Daniel Gunnarsson gav sedan återigen ledningen till Leksand efter 01:03 i tredje perioden och sedan avgjorde Jesper Ollas matchen med 4-2 i öppen kasse.

Leksand gjorde alltså jobbet, men Västerås vann också, så den där tredjeplatsen var egentligen aldrig nära. Det var samtidigt då inte heller så nära att Leksand tappade fjärdeplatsen, eftersom att Modo förlorade och Karlskoga redan innan var 3 poäng bakom Leksand och slutade också 3 poäng bakom efter seger mot Södertälje med 4-3 i sista omgången.

Samtliga resultat från de två sista grundserieomgångarna av Hockeyallsvenskan 2018/19:

Västervik - Vita hästen 2-0

6/6 poäng på Leksand och Västervik. Västervik, som i och med detta, samtidigt som Karlskrona bara tog 2/6 poäng och Södertälje under sträcket inte tog en enda poäng, klättrar förbi just KHK i tabellen och faktiskt slutar sjua. Den var lite oväntad måste jag säga. Västervik har smugit lite under radarn och låg ju nyss nere och slogs med Almtuna, Pantern  och Tingsryd om att hålla sig över det nedre kvalsträcket, men man har rest sig sakta men säkert och slutar faktiskt före både Björklöven och Södertälje, som ju sågs som två tunga och favorittippade lag inför säsongen. Nu missar de båda slutspelsserien, Södertälje nia och Björklöven tia.

Dramatik blev det dock kring det nedre kvalsträcket ändå.

Ibland är hockey grymt måste jag säga. Almtuna hade alltså 4-3 mot AIK med 19:54 på klockan i tredje perioden. 6 sekunder kvar av matchen. Detta samtidigt som Tingsryd hade haft 2-0 på Oskarshamn, men där IKO hämtat upp det till 2-2 i tredje perioden. Matchen gick alltså till förlängning och det gjorde att Almtunas 3 poäng räckte för att gå förbi Tingsryd och förpassa Tingsryd till kvalserien.

Nu blev det inte så. Almtuna vann visserligen till slut, men med 19:55 på klockan kvitterade AIK och tog matchen till förlängning. Samtidigt hade då Tingsryd avgjort i förlängningen mot Oskarshamn, ett mål som innebar säkrat kontrakt. Det gjorde nämligen att TAIF stannade på 61 poäng och -30 i målskillnad. Almtunas bonuspoäng gjorde att de också stannade på 61 poäng, men får ändå spela kvalserien eftersom att man hade -32.

Almtuna får alltså spela kvalserien med 2 måls sämre målskillnad sett över 52 matcher jämfört med Tingsryd. Är det små marginaler eller är det små marginaler? Ungefär som för ett par år sedan, då när Björklöven och Västerås möttes i sista omgången och där förloraren där skulle få kvala och där Löven avgjorde med mindre än minuten kvar att spela. Det var också då som Västerås ramlade ur. De blev knäckta av den förlusten, där man då var mindre än 60 sekunder från att säkra kontraktet. Nu var Almtuna 5 sekunder från att säkra kontraktet, så frågan är nu om man lyckas ladda om till en kvalserie?