Klubbat och klart för ny kvalmekanism i svensk hockey

igår klubbades svensk hockeys framtida mekanism för upp och nerflyttning igenom på förbundets årsmöte.

Från och med säsongen 2020/21 försvinner kvalspelen mellan SHL och Hockeyallsvenskan samt mellan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Istället kommer det spelas en jumbofinal i SHL i bäst av sju, där förloraren åker direkt ner i Allsvenskan.

Hockeyallsvenskan kommer kopiera upplägget i SHL rakt av, d.v.s. att det kommer spelas en grundserie som vanligt och därefter åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen en final. Skillnaden jämfört med SHL blir att istället för att lyfta SM-bucklan om man vinner finalen, så går man upp i SHL.

Det kommer således alltid vara ett lag som åker ur och ett som går upp varje år, det är garanterat, men det kommer inte vara någon batalj mellan lagen i de olika serierna, utan de gör upp sinsemellan kan man säga.

Jag tycker det är tråkigt att kvalspelen försvinner helt, för det är trots allt det som är roligast, mest känsloladdat och det som betyder mest varje år.

Jag hade gärna sett något liknande fotbollens system, där lag 14 i sHl åker direkt ur och lag 1 i Allsvenskan går direkt upp. Därefter hade det gärna fått spelas någon form av playoff mellan lag 12 och 13 i SHL mot två lag från Allsvenskan, som plockas fram genom någon form av system, ungefär som nu, fast inte lika invecklat i Allsvwenskan.
 
Det här som nu är klubbat och klart är dock way mycket bättre än som det höll på att bli för några år sedan, när SHL mer eller mindre höll på att stänga ligan. Man gjorde det inte officiellt uttalat, men i praktiken hade det nästan blivit så, när de ekonomiska klyftorna hade ökat ännu mer, när de Hockeyallsvenska lagen var tvungna att uppfylla arenakraven för att ens spela Allsvenskan, ifall de skulle ta steget upp, och där de var tvungna att redovisa ett allt större eget kapital. Det hade blivit dödsstöten för mindre klubbar som typ Tingsryd eller för den delen Oskarshamn, som nu gick hela vägen upp i SHL. Deras arenor är inte i närheten av de 5000 platser som arenakraven ställde och de har troligen inte heller det egna kapitalet på flera miljoner. IKO har kanske möjlighet att ordna det över sikt, om man inte ramlar ur direkt igen, men nu är också arenakrav och annat slopat och tur är väl det! Jag tycker bara synd om Karlskrona, som fastnade i den där rävsaxen, fick dispans för att uppfylla arenakraven, men var tvungna att presentera en plan för att uppfylla den. Sedan ramlar man ur och nu är ekonomin i KHK inte direkt den bästa om jag har förstått saken rätt...

Nåväl, nu kommer det iaf bli en garanterad upp och nerflyttning från och med säsongen 2020/21 och det är positivt. En vidare utveckling på det kanske kommer så småningom, så vi får helt enkelt invänta detta och se hur det ter sig i praktiken och hur det fungerar under de här åren fram ttill 2025, sedan blir det en utvärdering och så får vi ta det därifrån.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0