Det ryktas om en drömvärvning till Leksand, och två ytterligare tighta förluster med bra spel

Den senaste veckan, efter landslagsuppehållet och nu innan jul, så har Leksannd spelat två matcher och tyvärr har det blivit två ytterligare "hedersamma förluster", som, precis som mot Skellefteå innan uppehållet, lika gärna hade kunnat resultera i poäng med lite mer marginaler med sig.

Sedan Djurgårdsmatchen har Leksand alltså spelat sex matcher. Det är max 18 poäng. Med lite mer marginaler på rätt sida hade det faktiskt kunnat varit 18/18 poäng, för man har varit med i varje match och det riktigt bra. Sedan har det varit som det brukar vara för ett lag i motgång, det studsar emot och går stolpe ut.

En poängskörd på 18/18 poäng hade så klart varit maximal utdelning, men 11-12 poäng hade varit klart realistiskt. Nu blev det "bara" 6/18 poäng, segrarna mot Rögle och Oskarshamn. De övriga fyra matcherna som man varit med bra i, haft likalägen och långa stunder t.o.m. styrt spelet, har gett 0/12 poäng. Inte helt rättvist är känslan, men hockey är inte alltid rättvist och jag håller fast vid vad jag har sagt, man har hittat något och nu gäller det bara att jobba på på samma sätt som i de här matcherna, så bara måste ju poängen börja trilla in snart också.

En del i att poäng kanske kan strömma in i en stridare ström framöver är om ryktet som nu cirkulerar stämmer. Det ryktas nämligen om att Jhonas Enroth är på väg till Leksand. MrMadhawk skrev för ett tag sedan att han var på väg till Sverige igen och då för en återkomst i Örebro, efter förra årets succé. Detta ska dock gälla inför nästa säsong. Nu kan Enroth alltså vara på väg till Sverige redan denna säsongen och då är ett av spåren alltså Leksand.

Om den värvningen skulle stämma så är det ju bara att lyfta på hatten för Tjomme. Vilken värvning det skulle vara!

Jag har enda från början varit tveksam till Juvonen. Han gjorde det förvisso bra i Mora under grundserien, men i kvalet var han inte särskilt bra. Magkänslan var inte heller särskilt bra när Leksand plockade in honom och den känslan har väl litegrann visat sig stämma. Juvonen har inte varit dålig, men inte heller varit en sådan där målvakt som vinner matcher åt sitt lag och här mot slutet har Brage definitivt tagit ett steg till, stäppat upp och är just nu klar etta om den där målvaktsspaden skulle jag säga.

Plockar man in Enroth är jag också ganska säker på att det är Juvonen som ryker och att man då kör med Brage som en backup. Då hade jag känt mig fullkomligt trygg på målvaktssidan kan jag iaf säga, men än så länge är det bara ett rykte, så vi får se vad som händer.

Något som inte är ett rykte är det faktum att både han som avgjorde kvalet i våras, August Berg, och Calle Själin, har lånats ut till Allsvenskan. Berg till Södertälje och Själin till Västerås. Där blir de kvar resten av säsongen, för att få mer speltid och spel på seniornivå.

Det gör att Leksand nu har Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Daniel Gunnarsson, Mattias Karlsson, Mattias Göransson, Filip Samuelsson, Filip Johansson och Lucas Nordsäter att tillgå på backsidan. Meed Fransson för tillfället skadad så är det de andra sju som bildar backpar, med Nordsäter/Johansson som fightas om den sista platsen i tredje backpar skulle jag säga.

Nåväl, matcherna här under denna veckan då?

Ja, mot Örebro fick man det jobbigt till en början, när Örebro gick upp till 2-0 innan den första perioden var över. Leksand hade skjutit en hel del under den perioden också, men i huvudsak var det mest skott utifrån som inte var särskilt svåra för SHL's bästa målvakt i Dominik Furch att ta.

Istället var det Jordan Boucher som fick fritt läge när pucken studsade över bladet på en Leksandsback. Han gjorde inga misstag och 1-0 satt i nät mellan benen på Brage.

2-0 kändes lite märkligt, en puck som slängdes in på mål, men som på något sätt ändå hittade upp i nättaket bakom Brage. Det såg inte så hårt och otagbart ut, men eftersom pucken gick upp i nättaket så måste det ändå ha varir viss kraft i skottet.

2-0 till hemmalaget var det hursomhelst efter första, men i andra perioden reste sig Leksand fint och kunde både reducera och kvittera.

Om Örebros 2-0-mål var lite märkligt så var Leksands reducering också märklig. Spencer Abbott fick en felträff på pucken, som ändå dansade in i mål bakom Furch.

Sedan kunde Mattias Ritola, som verkligen har växlat upp här mot slutet och match efter match är en av de bästa blåvita spelarna, flippa över pucken till Martin Karlsson, som satte 2-2 bakom Furch och det var därmed helt jämnt inför den tredje och avgörande perioden.

Där var det också Leksand som öppnade bäst och Sebastian Wännström hade ett jätteläge att ge bortalaget ledningen, men Furch hann över till andra stolpen och räddade.

Hann över till andra stolpen gjorde också Axel Brage när Aron Irving flippade iväg pucken mot mål, men han hann inte upp tillräckligt efter förflyttningen och istället för 3-2 för Leksand var det 3-2 för Örebro.

Därefter kunde man också göra 4-2 i öppen kasse och Leksand kammar alltså återigen noll, trots en väldigt bra insats och trots stort skottövertag i tredje perioden, 13-6. Det är dock målen som räknas.

Två dagar senare var det dock chans till snabb revanch för Leksand, när Färjestad kom på besök till Tegera arena, inför drygt 6000 personer en torsdag. Det är bra!

Färjestad är kanske inte det lag Leksand i första hand ska ta poäng av för att undvika kval, men här borde man faktiskt ha tagit poäng. Så blev det dock inte.

Michael Lindqvist gav Färjestad ledningen efter 06:22 och sedan ökade Johan Ryno på till 2-0 knappt 4 minuter senare. Båda målen kändes lite som "skitmål" och lite lustiga situationer. Med lite mer marginaler på rätt sida hade de puckarna aldrig gått in. Sen ska man väl också vara ärlig och säga att Axel Brage inte direkt hade sin bästa kväll på jobbet...

Ett par minuter efter Färjestads andra mål kunde dock Linus Persson reducera, snyggt serverad av Marek Hrivik. En väldigt viktig och mer eller mindre nödvändig reducering. Hade Färjestad istället fått 0-3, ja, då hade det nog blivit tungt...

ett tredje Färjestadsmål skulle dock komma när Gustav Rydahl hittade nätet bakom Brage efter drygt halva matchen, men Leksands reducering skulle inte vänta på sig. 45 sekunder senare hade Lucas Nordsäter krymt avståndet till ett måls skillnad igen.

Färjestad och Michael Lindqvist höll sig dock framme igen och ett lite tveksamt agerande av Brage gjorde att Lindqvist hade massor nät att skjuta på och det gjorde han också. Hans trettonde mål för säsongen.

Leksand skulle dock återigen få in en reducering och det när det bara återstod 22 sekunder av mittenperioden. Sebastian Wännström fick äntligen göra mål igen och det gjorde att ställningen var 3-4 inför den tredje perioden och återigen var det ett väldigt viktigt mål för Leksands del, som fortsatte att spinna på den inslagna vägen i tredje perioden. Man spelade faktiskt långa stunder ut Färjestad, som hade stora problem att freda sin kasse. Leksand vann skotten med 19-3 i perioden och gjorde i stort sätt allt rätt, utom mål, precis som första perioden då mot Luleå för någon månad sedan, när man dominerade spelet stort, men låg ändå under med 0-1 efter perioden. Här fick man inget mål i baken, men inte heller något framåt. Eller, det var väl just det man egentligen hade. Patrik Sackrisson slog in returen från Marcus Svensson fram till 4-4, men någon kvittering blev det inte. Domaren hade nämligen redan blåst av spelet, i tron att Svensson hade blockerat pucken, ett klart och tydligt felaktigt beslut när man ser reprisen och domaren själv, minns inte vem det var, har t.o.m. gått ut och erkänt sitt misstag efteråt. Det är starkt att göra det tycker jag, att stå upp för det man gjort, trots så massiva mothugg, för det ska gudarna veta att han fick.

tyvärr skulle det också visa sig bli helt matchavgörande, för Leksand fortsatte att jaga en kvittering, men fick aldrig in någon sådan och Färjestad kunde alltså vinna matchen med 4-3.

Väldigt, väldigt snöpligt och surt, med tanke på vilken bra match Leksand återigen gör, utan att få med sig några poäng. Det var tredje matchen i rad som mycket väl och lika gärna hade kunnat sluta med poäng. Nu gjorde den inte det och det i kombination med att Oskarshamn vann bottenmötet i Saab arena mot LHC med 3-2 gör att Leksand och Oskarshamn nu firar jul som delad jumbo, 3 poäng bakom LHC.

Det är nog LHC man får rikta in sig på här, för lagen framför börjar rycka lite nu. Det är nämligen ytterligare 7 poäng upp till Brynäs på elfte plats, alltså 10 poäng upp för Leksand. Klart det kan gå också, men då ska det till en ganska drastisk förändring, så jag tror det är Linköping man får sikta in sig på och det är definitivt ingen omöjlighet!

Malmö - HV71 1-0

Växjö tar en stark hemmaseger mot Frölunda och följer upp det med en uddamålsseger i Ängelholm. Starkt av Växjö, som nu är uppe på 34 poäng över det där play in-sträcket.

Ett annat lag som verkligen har hittat formen nu är Malmö. Wow så bra Oscar Alsenfelt är nu. Typ lika bra som han var i Leksand säsongen 2013/14. Han har alltså hållt två raka nollor här och räddat 75 skott på två matcher. Innan det släppte han bara in ett mål mot HV och innan det höll han också nollan i ordinarie matchtid mot LHC, när LHC vann på straffar. Då är det 30 ytterligare skott mot HV och 33 skott mot LHC, alltså 138! skott under fyra matcher, med bara ett enda insläppt spelmål under ordinarie tid. Det är imponerande och Malmö är nu uppe på 39 poäng och har passerat Djurgården i tabellen.

Annars är det många lag som blandar och ger. Skellefteå vinner derbyt mot Luleå på straffar med 3-2 och förlorar sedan med 0-3 hemma mot HV, som innan dess förlorade hemma mot just Malmö. Luleå följde upp derbyförlusten med ännu en förlust, 0-1 i Scandinavium, efter ett sent mål i tredje perioden signerat Anders Grönlund efter 19:19 i tredje perioden. En väldigt sur förlust för Luleå, som i och med att Färjestad vann, får lämna ifrån sig serieledningen till Karlstadlaget.