Sista steget innan det vankades kvalserie upp till Allsvenskan var Playoff 3. Två vinster skiljde de åtta lagen från en kvalserieplats och såhäe gick det:

Kallinge - Tranås (0-2 i matcher)

Tranås - Kallinge 4-3
Kallinge - Tranås 1-3

Så kan det gå. Kallinge imponerade ju stort i Allettan och vann Allettan Södra 11 poäng före Kristianstad. Därmed fick man vila enda till Playoff 3 och här ställdes man då mot tranås, som slutade trea i samma Alletta, 3 poäng bakom Kristianstad och således 14 poäng bakom Kallinge. Tranås slog sedan ut Visby i Playoff 2 i tredje och avgörande matchen, dessutom i sudden.

så spännande blev det inte här. Kallinge öppnade visserligen bra och hade 0-2 i Stiga arena efter första perioden, men tre raka Tranåsmål i andra perren, alla tre målen signerade Eric Gustafsson, som därmed alltså stod för ett äkta hattrick. tranås utökade sedan till 4-2 i tredje och André Astley Rydbergs mål blev därmed matchavgörande, för även om Kallinge kröp närmre när man plockade målvakten så kom man aldrig närmre än 4-3 och Tranås hade därmed läge att avgöra i match 2.

Det gjorde man också. Tranås tog ledningen redan efter 05:50. Kallinge kvitterade visserligen efter 16:55 och ställningen var fortfarande 1-1 efter två spelade perioder, matchen stod och vägde och Kallinge hade 22-17 i skott, men när tredje perioden drog igång var det Tranås genom Max Rapp som gjorde 1-2 redan efter 40 sekunder. Pontus Eklöf gjorde sedan 1-3 några minuter senare och det hämtade Kallinge aldrig ikapp och kvalserien väntar därmed för Tranås AIF. Snöpligt för Kallinge, som gjorde det så bra i Allettan, men som alltså inte räcker till här.

Boden - Huddinge (2-0 i martcher)

Huddinge - Boden 1-3
Boden - Huddinge 2-1

Boden fortsätter att imponera. Man är alltså nykomlingar i Hockeyettan och nu är man också klara för kvalserien, efter två raka matcher mot Huddinge, vars resa därmed tar slut här. Huddinge slutade ju sexa i Allettan Södra med 26 poäng. Man slog sedan ut Kalmar med 2-1 i matcher i Playoff 1 och Borlänge med 2-0 i Playoff 2, men här tog det alltså stopp. Boden å sin sida vann ju Allettan Norra 1 poäng före Östersund och gick, precis som Kallinge, in i Playoff 3. till skillnad från Kallinge så fortsatte Boden att leverera även här.

Först gjorde Tommy Wargh 0-1 för Boden i match 1. Huddinges kvittering kom visserligen halvvägs in i matchen, men i tredje växlade Boden upp igen, vann skotten med 10-3 och målen med 2-0, efter att Sebastian Huczkowski gjort 1-2 och Christian Nyman satt 1-3 i öppen kasse.

1-0 i matcher till Boden alltså och när det hela skulle avgöras i Björknäshallen kom det hela 2021 personer! Imponerande!

De dryga 2000 åskådarna fick till slut också jubla efter att Jesper Ylivainio gjort 1-0 redan efter 05:29 och Tommy Wargh ökat på till 2-0 efter dryga kvartens spel. boden sköljde över Huddinge och hade 18-9 i skott.

Andra perioden blev lite jämnare, 11-10 i skott, men 0-1 i mål till Huddinge, som därmed skapade ordentlig spänning i det här. Oskar Sehlstedt höll dock emot, räddade återstoden av Huddinges skott och han och resten av Boden stod även emot bortalagets anstormning mot slutet och man kunde därmed också vinna matchen med 2-1. Boden är därmed också klara för kvalserien!

Östersund - Hudiksvall (1-2 i matcher)

Hudiksvall - Östersund 3-2 SD
Östersund - Hudiksvall 5-1
Östersund - Hudiksvall 2-3

Här har vi ännu en liten skräll. Östersund slutade ju tvåa i Allettan Norra, bara 1 poäng bakom Boden. Sedan slog man ut Forshaga med 2-1 i matcher. Hudiksvall å sin sida slutade ju femma i samma Alletta, 7 poäng bakom Östersund, så det var ändå relativt jämnt mellan lagen där. Sedan slog Hudiksvall ut Köping med 2-1 i matcher och därefter lite överraskande Piteå med 2-0 i matcher.

Nu ställdes de båda lagen mot varandra och där var det Hudiksvall som drog det längsta strået i Glysishallen när man vann med uddamålet i sudden. Innan dess hade Östersund gått upp till en 0-2-ledning efter 06:31 i andra perioden, men Jonas Lindström och Filip Lander såg till att det var kvitterat bara 6 minuter efter Östersunds 0-2-mål. Sedan gick matchen till förlängning och där var det Sebastian Manberg som efter nästan 5 minuters powerplay, när David Westlund fick matchstraff för en huvudtackling, och efter 15:44 kunde skicka in 3-2 bakom Tim Juel i Östersundskassen.

Juel studsade dock tillbaka och hade en räddningsprocent på 94,74% när Östersund vann klart och helt rättvist i match 2. Siffrorna skrevs till slut till hela 5-1 och skotten vann också Östersund med 28-19. En väldigt skön seger för de 2159 åskådarna som var på plats i Östersund arena, också det en väldigt imponerande siffra.

Det mesta talade väl därför för att Östersund skulle fixa det där i match 3. Man slutade före Hudiksvall i Allettan, hade publiken i ryggen och dessutom en klar och övertygande 5-1-seger dagen innan.

Därför kom det kanske lite som en chock när Simon Löf gjorde 0-1 för Hydiksvall efter 13:54 i första perioden. Särskilt som att Östersund vann skotten med 10-6, men det var alltjämt 0-1 på tavlan efter första perioden.

Elias Bjuhr kvitterade dock för Östersund i andra och ställningen var också 1-1 enda in i tredje perioden, där det blev ett dramatiskt avgörande. Alexander Pettersson gjorde då 1-2 för Hudiksvall efter 13:57, men Linus Wernersson-Libäck kvitterade för Östersund med 17:04 på klockan. Sista ordet var dock inte sagt och det skulle Hudiksvall till slut ändå få, när Sebastian Manberg höll sig framme igen och stänkte in 2-3 med 18:18 på klockan. Östersund tog så klart timeout och satsade allt för att få till en kvittering, men det ville sig inte och Hudiksvall är därmed också klart för kvalserien!

Kristianstad - Vimmerby (2-1 i matcher)

Vimmerby - Kristianstad 3-4 SD
Kristianstad - Vimmerby 0-3
Kristianstad - Vimmerby 6-5

En dramatisk matchserie som till slut slutade med att Kristianstad blir sista lag att ta sig till kvalserien. Ett Kristianstad som ju slutade tvåa i Allettan Södra, 11 poäng bakom Kallinge och sedan slog ut Segeltorp med 2-0 i matcher i Playoff 2. Vimmerby å sin sida slutade fyra i Allettan Södra, 6 poäng bakom Kristianstad. Vimmerby slog sedan ut Enköping med 2-1 i matcher och så slog man imponerande nog ut Troja wed 2-0 i matcher.

Det hade så klart stärkt Vimmerby som grupp och som lag och man fik en smakstart på match 1, när Pontus Johansson gjorde 1-0 halvvägs in i första perioden. Hampus Harlestam ökade sedan på till 2-0 15 sekunder från paus, men trots det skulle Kristianstad komma tillbaka igen. Victor Löfstedt reducerade tidigt i andra och gjorde även 2-2 några minuter senare. Mathias Wigley återgav docck ledningen till Vimmerby bara några minuter senare och det var ställningen enda tills Tony Pappila kvitterade efter 12:i tredje perioden, ett mål som också tog matchen till förlängning. Där tog det bara drygt 5 minuter innan Johan Lundgren lyfte in 3-4 för Kristianstad och tystade de 1039 personerna i Vimmerby ishall.

Vimmerby studsade dock tillbaka och det med besked, för när Kristianstad skulle slå spiken i kistan i match 2 inför ögonen på 1686 personer så höll Tomas Rydén nollan när Vimmerby vann med 0-3. Riktigt starkt, särskilt med tanke på att Vimmerby bara sköt 20 skott på mål och ändå vann matchen med 3-0. Detta efter att Christian Blomqvist x2 och Hampus Harlestam i öppen kasse gjort mål för bortalaget.

Det gjorde då att det stod 1-1 i matcher och att det hela skulle avgöras i en game 3, vilken blev en historia för sig och en helt galen martch.

Johan Lundgren inledde målskyttet med att göra två kassar på 02:07, innan Vimmerby Saku Salminen reducerade för bortalaget. Det var också ställningen efter den första perioden.

i den andra ökade Mikael Johansson på för Kristianstad innan Oliver Kempainen reducerade 01:47 senare. Därefter gick det bara 02:32 innan Johan Lundgren gjorde sitt tredje mål för dagen fram till 4-2 för Kristianstad. 01:48 från periodpaus satte dock Anton Carlsson rejäl spänning i matchen igen när han gjorde 4-3 för Vimmerby, som sedan också kvitterade efter 04:19 i tredje. Fredrik Hansson återgav dock ledningen till Kristianstad 3 minuter senare och så kom också 6-4 några minuter efter det. Vimmerby reducerade dock när man plockade målvakten, men de 1197 åskådarna i Kristianstads ishall bar fram sitt hemmalaag under återstoden av matchern, 56 sekunder från den sista reduceringen, och jublet var sedan enormt när slutsignalen gick och det stod klart att Kristianstad då också är klart för kvalserien!

Då har vi alltså följande sex lag i kvalserien som gör upp om två platser i Allsvenskan till nästa säsong:

Almtuna
Vita hästen
Boden
Hudiksvall
Kristianstad
Tranås

Spontant känner jag att Almtuna och Hästen har väldigt goda chanser att hålla sig kvar även till nästa säsong. De enda lag jag tror kan utmana är Boden och Kristianstad. Kristianstad är alltid tunga och har varit nära några år nu, men inte räckt hela vägen. Frågan är om man gör det nu? Boden bara öser på. Man är som sagt nykomling i Hockeyettan, tar sig direkt vidare till Allettan, vinner Allettan och tar sig sedan vidarwe till kvalserien. Kan man fortsätta rida på den vågen så tror jag det kan bli otäckt för de andra lagen i den här kommande serien. Mycket tror jag dock beror på starten. får Boden en bra start på serien kan det räcka långt, får man inte en bra start tror jag energin och entusiasmen avtar ganska snabbt.

Det ska hursomhelst bli väldigt intressant att följa den här kvalserien!