Vi gör på samma sätt som i förra inlägget med Playoff 1, d.v.s. att vi går igenom resp. matchserie var för sig istället för som jag har gjort tidigare år, då jag gått igenom omgång för omgång.

Östersund - Forshaga (2-1 i matcher)

Forshaga - Östersund 3-4
Östersund - Forshaga 3-4 SD
Östersund - Forshaga 4-0

819 personer var på plats i Forshaga ishall när lagen drabbade samman för match 1 och det blev en jämn och tät historia där bortalaget till slut gick segrande ur det hela. Detta trots att Forshaga hade både 1-0 och 2-1 i första perioden, men där Östersund kvitterade två gånger om och där två mål i andra perioden bäddade för segern, för även om Forshaga kunde reducera i tredje så kom man aldrig närmre än 3-4 och Östersund hade då två matchbollar till att avgöra på hemmais.

Det krävdes dock båda matchbollarna, för i match 2 lyckades Forshaga till slut vinna, trots att Östersund vände 0-1 till 3-1 under några lyckosamma minuter i andra perioden. Kanske slappnade man undermedvetet av litegrann där, men Forshaga öste på och reducerade först med 13:48 på klockan i tredje perioden och kvitterade sedan efter 17:56. Då hade man verkligen momentum och när förlängningen drog igång tog det bara 27 sekunder innan Anton Rhöse hittade nätet bakom Tim Juel i Östersundskassen.

Därmed avgjordes allt i en game 3, men där var det aldrig riktigt spännande, för Östersund gjorde 1-0 genom Marwin Ingmarsson efter 14:55 i första perren, 2-0 genom Jonas Nyman efter 13:40 i andra, 3-0 genom Daniel Magnusson 04:48 senare och så satte Anton Grenholm spiken i kistan med 4-0 i öppen kasse efter 16:06 i tredje.

Kristianstad - Segeltorp (2-0 i matcher)

Segeltorp - Kristianstad 1-2
Kristianstad - Segeltorp 2-1

Kristianstad vinner i två raka matcher, men det var betydligt jämnare än vad jag trodde att det skulle vara, precis som mellan Östersund och Forshaga, där ju Östersund slutade tvåa i Allettan Norra, bara 1 poäng bakom Boden och där Forshaga inte ens tog sig till Allettan, utan gick vägen genom Fortsättningsserierna. Ändå gick den matchserien till 3.

Här var det samma premisser, men Kristianstad lyckades vinna två raka, båda två med 2-1 och båda två vände man också 0-1 till seger med 2-1.

Först var det Segeltorp som genom Gustav Björklund spräckte nollan redan efter 03:40 i första perioden, ett resultat som stod sig enda in i andra perioden, då Johan Lundgren kvitterade för bortalaget efter 16:00. Det dröjde dock enda in i tredje perioden innan Malte Sjögren kunde göra segermålet. Efter 10:27 hittade han nätet bakom Claes Endre och det blev också slutresultatet.

I match 2 var det Mattias Sundberg som spräckte Joel Gistedts nolla efter 14:34 i första perioden och den här gången stod sig ledningen enda in i tredje perioden, långt in i tredje perioden., då kvitteringen inte kom från Kristianstad förrän efter 17:52, då Christoffer Rasch hittade nätet bakom Rasmus Hedström, som nu fick vakta kassen i Segeltorp.

Det slutade dock inte där, för Kristianstad tog timeout och fick utdelning efter denna. Malte Sjögren var det som höll sig framme igen och hittade nätet på nytt efter 18:40, det var 2-1 för Kristianstad och de 1333 åskådarna jublade så taket nästan lyfte på arenan, vilken vändning, men bittert och surt för Segeltorp, som verkligen kämpade på här och var SÅ nära på att skaka fram en tredje och helt avgörande match...

Borlänge - Huddinge (1-2 i matcher)

Huddinge - Borlänge 3-2 SD
Borlänge - Huddinge 3-1
Borlänge - Huddinge 3-5

Borlängr hade ett ganska ordentligt övertag och vann skotten med 10-3 i första perioden i första matchen, men det var fortfarande 0-0 på tavlan, men man fortsatte att ösa på i andra perioden, där man vann skotten med 11-5 och hade då alltså totalt 21-8, men det var "bara" 0-1 på tavlan, ledning för Borlänge.

I tredje kom dock Huddinge ut som ett nytt lag, sköt plötsligt dubbelt så många skott under 20 minuter som man tidigare gjort på 40, d.v.s. 16st, och kunde med det och trots att Borlänge gjorde 0-2 efter 14:44 få till en förlängning när Fredrik Renström först reducerade med 18:45 på klockan och där kvitteringen sedan kom efter 18:54. Två mål inom loppet av 9 sekunder alltså och helt plötsligt var det Huddinge som var i förarsätet och det visade man också i förlängningen som sedan följde, där man vann skotten med 15-5 innan Marcus Björk efter 16:55 i fjärde perioden kunde göra 3-2 för Huddinge.

En väldigt tung förlust för Borlänge, som ju hade det där som i en liten ask, men ändå tappade det. Man studsade dock tillbaka bra i match 2, där det stod 0-0 efter 40 spelade minuter, men där vi sedan fick se två mål och 1-1 på tavlan när det bara hade gått 55 sekunder i tredje perioden. Borlänge petade sedan också in 2-1 några minuter senare genom Petter Mäkitalo och sedan satte Oliver Erixon 3-1 i öppen kasse.

Starkt av Borlänge att studsa tillbaka så efter den tunga och snöpliga förlusten i match 1, men tyvärr skulle det ändå inte räcka hela vägen, för i match 3 var det Huddinge som var starkast och vann med 5-3, efter att Borlänge tagit en tidig ledning, men där Huddinge genom två snabba mål i upptakten av andra perioden vände på steken. borlänge vände dock tillbaka igen innan perioden var över, men i tredje kunde Fredrik Renström först kvittera för Huddinge och sedan gjorde Jacob Lundin 4-3 med 10:17 på klockan. Borlänge jagade en kvittering, men det är svårt att ställa om när man ska gå från att försvara till att anfalla och Huddinge kunde istället göra 5-3 i öppen kasse och Huddinge, som hade problem med Kalmar i Playoff 1, är därmed vidare till Playoff 3.

Tranås - Visby (2-1 i martcher)

Visby - Tranås 6-5 SD
Tranås - Visby 4-2
Tranås - Visby 4-3 SD

Mycket mål trodde jag på förhand att vi skulle få se här och det fick vi också, inte minst i en helt galen förstamatch, där vi hade 0-0 efter 15:13 och 2-2 efter 19:50 i första perioden. Snacka om målrassel! Först var det Tranås som gjorde 0-1, men Visby vände till 2-1 inom loppet av 01:28, men Tranås kvitterade bara minuten senare och sedan fortsatte målrasslet även i andra perioden, då Tranås gick upp till 4-2. I tredje gjorde sedan lagen varsitt mål innan Mikael Adamsson gjorde sitt tredje och fjärde! mål för matchen fram till 5-5 efter ordinarie tid. Han avgjorde dock inte matchen i förlängningen, utan det gjorde Oscar Lundberg efter 48 sekunder. Snacka om galen match!

Lika galet blev det inte i match 2, där tranås vände 0-1 till 3-1 i andra perioden och ökade på till 4-1 efter 08:03 i tredje och där var den matchen avgjord. Visby reducerade visserligen, men närmre än 4-2 kom man inte och det var därmed utjämnat i matchserien.

I match 3 var det också Visby som tog ledningen efter 03:04, men två mål signerade Kristoffer Backman, båda dessutom inom loppet av 35 sekunder, vände på steken.

Visby vände dock tillbaka i andra perioden genom två mål signerade Christian Hägg och Oscar Lundberg, men i tredje kvitterade Pontus Eklöf, vilket tog matchen till förlängning och de 1061 åskådarna i Stiga arena var nog skapligt nervösa där och då.

När Jesper Alasaari gjorde 4-3 för hemmalaget efter 13:31 i förlängningen utbröt därför en enorm glädje och en lättnad som nästan gick att ta på. Tranås var därmed klart för Playoff 3.

Piteå - Hudiksvall (0-2 i matcher)

Hudiksvall - Piteå 2-1
Piteå - Hudiksvall 2-3 SD

Den här var lite överraskande måste jag säga. Förvisso slutade lagen precis intill varandra i Allettan, 32 resp. 31 poäng, på fjärde och femte plats, och det blev också jämna matcher här, men att Hudiksvall skulle fixa det i två raka var ändå lite överraskande.

Först var det pontus Wikström som gab Piteå ledningen i första perioden, men där Henrik Nordin kvitterade drygt halvvägs in i matchen och där Jonas Lindström sedan gjorde segermålet efter 11:58 i tredje.

Magnus Åkerlund, som dessutom är namngiven målvakt i Leksand, blev stor matchhjälte för Hudiksvall när han stod emot Piteås anstormning mot slutet av matchen. Piteå vann skotten med 9-4 i tredje perioden, men Hudiksvall vann målen med 1-0 och matchen med 2-1.

Uddamålsseger blev det också för Hudiksvall i andra matchen, men för det krävdes förlängning. Detta efter att Alexander Pettersson gjort 0-1 för Hudiksvall i första perioden, Erik Rainersson kvitterat för Piteå efter 01:13 i andra perioden, Tommy Stenqvist åter gett Hudiksvall ledningen några minuter senare, men där Piteå på nytt kvitterade, nu genom Joakim Högberg efter 18:16 i andra perioden.

Tredje perioden blev mållös och i förlängningen tystade sedan Petter Kjellin hela LF arena med dess 678 åskådare. Piteås säsong är över och Hudiksvall, som ju också, likt huddinge, hade problem i Playoff 1, är nu klart för Playoff 3.

Vimmerby - Troja (2-0 i matcher)

Troja - Vimmerby 1-2
Vimmerby - Troja 2-1 SD

Trojas återtog stannar alltså här i år. Man lyckas inte göra en Södertälje eller Västerås och studsa tillbaka upp i Allsvenskan direkt. Det är dock ingen skam över det, för det är svårt att göra det, det ska gudarna veta, så invecklat som systemet ser ut i Hockeyettan, så att både Södertälje och Västerås lyckades med det är egentligen mer anmärkningsvärt än att Troja inte gör det.

Det blev dock, precis som mellan Kristianstad och Segeltorp, två jämna matcher som slutade 2-1 och precis som mellan Kristianstad och Segeltorp så var det samma lag som vann båda matcherna och som därmed alltså avancerar till Playoff 3.

Inför 1722 åskådare i Ljungby arena var det först Hampus Andreen som gjorde 1-0 för hemmalaget efter 17:25 i andra perioden, men i tredje kvitterade Måns Carlsson efter 08:19 och så satt också segermålet i nät bakom Wictor Ragnewall efter 14:19. Jakob Karlsson var det som gjorde det och trots en förbril jakt av Trojaspelarna så lyckades man inte få hål på Tomas Rydén i Vimmerbykassen, som slutade på fantastiska 97,06%.

Riktigt lika mycket folk var det inte i Vimmerby ishall i match 2, men väl 1101 åskådare och de fick se en väldigt tät och jämn match där Kevin Karlsson gav Vimmerby ledningen efter 15:42 i andra perioden och där Mikael Roslund, efter en timeout och plockad målvakt, kunde kvittera för Troja efter 18:25 i tredje.

Matchen gick därmed till förlängning och där höll han sig framme igen, den gode Carlsson med C, nämligen Måns Carlsson. Efter 09:49 i förlängningen satte han den avgörande pucken i nät bakom Wictor Ragnewall och Vimmerby är därmed klart för Playoff 3.

Det är alltså Östersund, Kristianstad, Huddinge, Tranås, Hudiksvall och Vimmerby som är klara för Playoff 3. Där får man sällskap av vinnarna från resp. Alletta, Boden och Kallinge, som alltså inte gör upp i en Hockeyettanfinal i år, som det var förra året, utan som går in här i Playoff 3 på samma villkor som alla andra. Det är först till tre som gäller och här nedan är de fyra bataljerna:

Kallinge - Tranås
Boden - Huddinge
Östersund - Hudiksvall
Kristianstad - Vimmerby

Boden har imponerat såhär långt och vann Allettan Norra 1 poäng före Östeersund. Man har en stark defensiv, men inte en fullt lika imponerande defensiv. Det kanske kan bli Huddinges chans, men å andra sidan tycker jag inte att Huddinge har imponerat nämnvärt såhär långt. Man slutade sexa i Allettan södra och hade problem med Kalmar i Playoff 1, men växte sedan här i Playoff 2 mot Borlänge, även om jag tror att Borlänge hade kunnat hota Boden mer än Huddinge. Nej, jag tror Boden tar den bataljen.

Kallinge exploderade i Allettan och vann den klart, 11 poäng före Kristianstad och 14 poäng före Tranås, men frågan är om Blekingelaget har lyckats bevara den formen nu till det verkligen drar ihop sig? Jag är tveksam och jag tror nog Tranås kan utmana riktigt ordentligt där. Då behöver man dock få ordning på sin defensiv, som inte har varit av högsta klass. Kallinges offensiv är ännu bättre än vad Tranås hittills har mött, så det lär bli nyckeln för Tranås om man ska kunna rå på Kallinge.

Östersund slutade tvåa på 38 poäng i Allettan Norra och Hudiksvall slutade femma på 31 poäng. Östersund var alltså 7 poäng före Hudiksvall och hade en betydligt bättre målskillnad, +23 mot +4. Så ja, håller Östersund bara ihop det här så tror jag man fixar en plats till kvalserien.

Det tror jag nog också att Kristianstad gör, men Vimmerby kan nog utmana där, så det lär inte bli någon lätt resa för Kristianstad. Kristianstad, som slutade tvåa i Allettan Södra på 35 poäng, mot Vimmerby, som slutade fyra på 29 poäng. Båda två hade ganska bra +/-, +20 på Kristianstad och +17 på Vimmerby, så det kan nog bli bra kvalitet på de här matcherna och det gäller att målvakterna, Joel Gistedt och Tomas Rydén, verkligen kliver fram.

Jag tror alltså att Boden, Östersund, Kallinge och Kristianstad tar sig till kvalserien, där i sådant fall Almtuna och Vita hästen väntar.