Playoff 1 i Hockeyettan

Vägen mot det Allsvenska kvalet fortsätter och Playoff 1 är färdigspelat.

Vi fick se några skrällar. Forshaga slår ut Väsby i två raka matcher, Segeltorp slår ut Kalix med 2-1 i matcher och Kalmar skakar Huddinge ganska ordentligt.

Tidigare år har jag ju gått igenom omgång för omgång, men nu tar vi nya grepp och går igenom matchserie för matchserie istället. Det blir lättare att följa med då.

so, here we go!

Piteå - Teg (2-0 i matcher)

Teg - Piteå 5-6 SD
Piteå - Teg 3-2

Det var två jämna matcher mellan de båda nordliga kombatanterna. Teg hade både 1-0 och 2-1, men Piteå vände på steken och hade både 2-3, 3-4 och 4-5 innan Teg kvitterade tre gånger om och tog match 1 till förlängning. Där kunde Olof Lundberg avgöra för Piteå efter bara 03:50.

I match två var det Piteå som tog ledningen efter 17 sekunder i andra perioden, ökade på till 2-0 några minuter senare och uppförsbacken var brant för Teg. Teg gav dock inte upp, utan reducerade efter 24 sekunder i tredje perren och kvitterade även efter 17:14. Trots det blev det en tung, tung förlust när målvakten i Teg, arvid Stenmark, märkligt och onödigt nog drog på sig en trippingutvisning med 13 sekunder kvar att spela. Det var inte mycket tid kvar, men med 2 sekunder kvar och 19:58 på klockan, kunde Marcus Sandström göra 3-2 för Piteå och därmed släcka Tegs säsong med 2-0 i matcher. Ett väldigt tungt uttåg för teg...

Vimmerby - Enköping (2-1 i matcher)

Enköping - Vimmerby 3-7
Vimmerby - Enköping 2-3
Vimmerby - Enköping 1-0

Här trodde jag nog att Vimmerby skulle segla hem det där med tanke på att Enköping slutade nnia i Allettan Norra och Vimmerby fyra i Allettan Södra, bara 3 poäng bakom Tranås, en tredjeplats som då hade gjort att man undvek Playoff 1.

Nu gick det vägen för Vimmerby ändå, men det satt långt in.

Vimmerby hade 0-1 efter första perioden, ökade på till 0-2 och 0-3 innan Enköping reducerade. Vimmerby utökade på nytt, men enköping bet sig fast, reducerade på nytt och när man gjorde 3-4 efter 01:33 i tredje, ja, då darrade det ordentligt i Vimmerby. Man fick dock 3-5 relativt snabbt och när man sedan gjorde 3-6 efter 07:17 var matchen mer eller mindre avgjord.

Enköping studsade dock tillbaka och även om Vimmerby fick en kanonstart på match 2, när man gjorde 1-0 redan efter 01:34 så kunde Enköping kvittera 7 sekunder från paus. Sedan gjorde man även 2-1 efter 01:08 i tredje perioden och även om Vimmerby kvitterade så var det Enköping som var hetare den här kvällen och Andreas Sojé kunde sätta avgörande 3-2 för Enköping med 14:38 på klockan.

Festen uteblev därmed i Vimmerby den lördagen, men det blev ändå fest på söndagen, då det hela skulle avgöras i en game 3. Där höll Tomas Rydén nollan och Simon S:t Syr släppte en puck förbi sig, ett väldigt lyft för S:t Syr jämfört med första matchen, då han hade en räddningsprocent på drygt 74%. Tyvärr räckte inte hans 96,77% här, för Måns Carlssons mål efter 19:00 i tredje perioden blev matchavgörande och Vimmerby är därmed vidare till Playoff 2. Ett tungt slut på säsongen även för Enköping, precis som för Teg, men jag måste säga att det var grymt kämpat av Enköping, imponerande!

Hudiksvall - Köping (2-1 i matcher)

Köping - Hudiksvall 2-1
Hudiksvall - Köping 5-2
Hudiksvall - Köping 4-0

Köping, som slutade åtta i Allettan Norra, mot Hudiksvall, som slutade femma i samma serie, 12 poäng före Köping. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Det gjorde det också, men det satt långt in även här och Köping satte ordentlig press på Hudiksvall när man vann första matchen med 2-1, efter dubbla mål i mittperioden. Hudiksvall reducerade ganska tidigt i tredje och sedan blev det en jakt på kvittering, men Jonas Eneroth, icke att förväxla med Jhonas Enroth i Örebro, blev matchhjälte med sina 97,30%.

Därmed var Hudiksvall tvingade till att vinna två raka på hemmaplan för att gå vidare och det gjorde man också. Först 5-2 och sedan 4-0. Det var inget snack om saken där och Hudiksvall är därmed vidare till Playoff 2.

Troja - Hanhals (2-0 i matcher)

Hanhals - Troja 1-3
Troja - Hanhals 3-0

Stabilt utan att imponera från Trojas del. 6-1 i målskillnad och Troja är klart för Playoff 2.

Mattias Åkesson blev stor matchhjälte i match 1 när han gjorde både 0-1 och 0-2 för Troja. Hanhals reducerade till 1-3 med 18:11 på klockan i tredje, efter att Troja även gjort 0-3, och Wictor Ragnewall fick därmed inte hålla nollan.

det fick han dock göra i match 2, där han tog alla 23 skott från Hanhals, som jag dock ändå får säga gör en väldigt stark säsong. Det är inte ett lag som brukar ta sig till Allettan och definitivt inte såhär långt, så jag tycker ändå Hanhals ska vara nöjda med sin säsong och vad man uträttat.

Väsby - Forshaga (0-2 i matcher)

Forshaga - Väsby 5-4 SD
Väsby - Forshaga 2-3

Här har vi den första riktiga skrällen. Forshaga slår alltså ut Väsby i två raka matcher. Det är riktigt starkt måste jag säga! Särskilt som Väsby hade 1-3 efter första perioden och ökade på till 1-4 34 sekunder in i andra. Där såg det avgjort ut, men det var mer än halva matchen kvar och Forshaga gav verkligen aldrig upp. Gabriel Johansson reducerade efter 05:28, Karl Pearsson (vilket namn) reducerade på nytt 3 minuter senare och när Gabriel Johansson gjorde 4-4 efter 10:16 i andra var Forshaga ikapp. Snacka om upphämtning! Väsby tog då timeout och fick stopp på blödningen. Matchen gick till förlängning och där avgjorde Filip Nordström för hemmalaget.

Då hade Väsby kniven mot strupen och var, precis som Hudiksvall, tvungna att vinna två raka på hemmaplan, men till skillnad från Hudiksvall så fixade man det inte. Forshaga gjorde bådee 0-1 och 1-2, men Väsby kvitterade båda gångerna. Filip Nordström höll sig dock framme även här och avgjjorde för andra matchen i rad när han stänkte in 2-3 för Forshaga, ett mål som tar Forshaga vidare till Playoff 2.

Huddinge - Kalmar (2-1 i matcher)

Kalmar - Huddinge 4-2
Huddinge - Kalmar 4-3
Huddinge - Kalmar 4-2

Jämna matcher även här och precis som Forshaga och Köping gjorde så satte även Kalmar press på Huddinge att vinna två raka på hemmaplan när man vann match 1 i Iffe hallen med 4-2 inför ögonen på 1250 åskådare.

Kalmar har gjort en fantastisk säsong som nykomling i Hockeyettan och här var man nära på att skrälla sig vidare mot ett av seriens mest etablerade topplag, som alltid är med där uppe i toppen och förväntas slåss om kvalplatserna till Allsvenskan. Nu har man visserligen inte imponerat här efter nyår och man fortsatte på samma spår här, även om man nu då lyckades ta sig vidare med 2-1 i matcher till slut.

Kalmar gjorde det dock riktigt bra och vann en väldigt intensiv och skottrik förstamatch, 42-55 i skott till Huddinge, med 4-2, efter att Huddinge gått upp till 0-2 efter den första perioden, men där fyra raka Kalmarmål signerade Jesper Sellin, Linus Dahlstedt, Jimmie Svensson och Evan Allen gjorde att hemmalaget kunde vinna med 4-2. En grym insats av Alexander Nilsson i kassen måste jag också säga. Han räddade 53/55 skott.

I Björkängshallen var det lite omvända roller, för här var det Kalmar som fick en smakstart och hade 0-2 på tavlan redan efter 04:47, efter mål signerade Sebastian Ottosson och Evan Allen. Kalmar var därmed väldigt nära Playoff 2.huddinge reducerade genom Kim Lennhammer, detta efter 15:57 i första.
Kalmar ryckte dock åt sig en tvåmålsledning igen när Linus Dahlstedt gjorde 1-3, men Huddinge vände till slut ändå på steken när Kim Lennhammer höll sig framme igen och satte 2-3, Johan Mörnsjö kvitterade efter 14:12 i andra och så satte Joakim Albersson det som blev matchavgörande efter 05:41 i tredje.

Därmed skulle allt avgöras i en game 3 även här och där var det Huddinge som till slut var starkast. Man hade både 1-0 och 2-1 innan Oliver Kandergård gjorde 3-1 efter 11:28 i tredje. Kalmar plockade målvakten tidigt och fick också in en reducering, men närmre än så kom man inte och Felix Fjällkeborn kunde sätta spiken i kistan med 4-2 i öppen kasse.

Huddinge alltså, efter mycket om och men, vidare till Playoff 2, men jag tycker ändå Kalmar ska vara grymt nöjda med sin säsong. Att som nykomling ta sig hela vägen till Playoff 1 och där hota en av seriens mest etablerade topplag, det är inte illa! Bra jobbat, Kalmar HC!

Kalix - Segeltorp (1-2 i martcher)

Segeltorp - Kalix 4-0
Kalix - Segeltorp 2-1 SD
Kalix - Segeltorp 2-4

Här är en annan skräll. Segeltorp, som om jag inte misstar mig helt, också är nykomling i Hockeyettan, slår ut Kalix med 2-1 i matcher.

Först blev det en betryggande 4-0-vinst i match 1. Det var inget snack om saken och Kalix var väl i ärlighetens namn inte så vassa i den matchen och sköt bara 16 skott mot Claes Endre i Segeltorpskassen.

Andra matchen uppe i Part arena blev desto jämnare och de 1147 åskådarna fick till slut jubla efter att Matej Svetlik avgjort för hemmalaget efter 02:25 av förlängningen. Dessförinnan hade Artyom Rasulov gett Kalix ledningen efter 12:38 i andra perioden och Kristoffer Bärzén kvitterat för Segeltorp efter 14:21 i tredje.

Då skulle även den här matchserien alltså avgöras i en game 3 och där var det Segeltorp som fick fira på borrtais.

Viktor Gustafsson gjorde 0-1 efter 16:25 i första, Måns Krüger ökade på till 0-2 och Robin Sjörén gjorde 0-3 i andra innan Kalix noterades i målprotokollet. Man kröp sedan ännu närmare med 2-3 efter 17:33 i andra, men närmre än så kom man inte, utan Segeltorp höll undan och Christoffer Odljung avgjorde matchen med 4-2 i öppen kasse.

Visby - Mariestad (2-1 i matcher)

Mariestad - Visby 4-0
Visby - Mariestad 7-3
Visby - Mariestad 3-1

Här kunde det bli jämna matcher på förhand, för Visby slutade alltså sjua i Allettan Södra med 24 poäng, Mariestad åtta i samma serie med 23 poäng. 1 poäng skiljde alltså lagen åt och det bäddade för tighta och jämna matcher.

Så blev det inte riktigt, även om det avgjordes i en game 3.

Dessförinnan hade Mariestad vunnit klart med 4-0 hemma i mariehus arena inför ögonen på 1458 åskådare. Tobias Sandberg tog alla 34 skott från Visby och Erik Olsson, Oliver Ödman-Hadzinikolic, Oscar Olsson och Filip Törnqvist nätade för hemmalaget.

Därmed var det press på Visby i match 2, men den pressen hanterade man utmärkt när man vann med klara  7-3. Tobias Sandberg var nere på 77,27% och Daniel Marmenlind fick lite av en revansch från match 1, även om hans räddningsprocent kanske inte heller var så imponerande här, 90,62%.

Visby hade 3-0 efter första perioden och närmre än 3-1 och 4-2 kom aldrig Mariestad i den här matchen.

I game 3 kunde Fredrik Sandberg göra 1-0 för Visby efter 13:25 i första perioden, Mikael Adamsson ökade till 2-0 innan Oliver Ödman-Hadzinikolic reducerade för Mariestad. Då återstod det 15:58 att spela och jakten var igång. Mariestad vann skotten med 13-9 i tredje perioden, men Visby och Daniel Marmenlind höll stången och Christian Olsson kunde istället göra 3-1 i öppen kasse efter 18:35 i tredje.

Då har vi alltså Piteå, Vimmerby, Hudiksvall, Troja, Forshaga, Huddinge, Segeltorp och Visby vidare till Playoff 2. Där går även lag 2-3 från resp. Alletta in i handlingarna, alltså Östersund, Borlänge, Kristianstad och Tranås.

Vi kommer där ha följande bataljer:

Östersund - Forshaga
Kristianstad - Segeltorp
Borlänge - Huddinge
Tranås - Visby
Piteå - Hudiksvall
Vimmerby - Troja

Östersund och Kristianstad borde helt klart fixa Forshaga och Segeltorp, allt annat vore en jätteskräll.

Borlänge borde ha en god chans mot Huddinge, om Borlänge kan fortsätta med sin fina defensiv. Annars kan det bli tufft och jämnt.

Tufft och jämnt kan det nog även bli mellan Tranås och Visby. Där tror jag det blir betydligt mer mål än mellan Borlänge och Huddinge.

Mellan Piteå och Hudiksvall kan det bli jämnt. Piteå slutade ju 1 poäng före Hudiksvall i Allettan och målskillnaden var också jämn, +3 på Piteå och +4 på Hudiksvall. Där är det upplagt för en rysare!

En rysare lär det också bli mellan Vimmerby och Troja. Även där skiljde det 1 poäng mellan lagen i Allettan, 29 poäng på Vimmerby och 28 på Troja. Vimmerby hade dock betydligt bättre målskillnad än vad Troja hade, +17 mot 0. Det talar möjligen för Vimmerby i det läget, men vi får se vad som händer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0