Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Då skulle det avgöras. Tionde och sista omgången av kvalserien upp till Allsvenskan. Vita hästen var redan klara för spel i näst högsta ligan till nästa säsong och nu skulle den andra platsen fördelas.

Förutsättningarna var enkla och allas blickar var riktade mot Uppsala och Gränbyhallen. Där möttes nämligen Almtuna och Kristianstad. Vinnaren där, oavsett ordinarie tid eller i sudden/straffar, skulle spela Allsvenskan nästa säsong och oj så dramatiskt det blev!

Resultaten:

Almtuna - Kristianstad 1-2 SD
Boden - Vita hästen 4-2
Tranås - Hudiksvall 0-4

Ja jäklar vilken dramatik det blev!

Kristianstad är alltså klart för Hockeyallsvenskan nästa säsong, efter ett avgörande i sudden.

innan dess fick vi se Johan Lundgren göra sitt sjätte mål för den här kvalserien fram till 1-0 för Kristianstad redan efter 06:30 av den första perioden, en period som Almtuna vann skotten med 9-6 i.

Andra perioden var helt omvänd. Där vann Kristianstad skotten med klara 12-5, men det var almtuna som kvitterade efter 13:35. Oscar Milton gjorde sitt första mål för kvalserien, ett mål som godkändes efter videogranskning.

Därefter stod matchen och vägde, men både Oscar Fröberg och Joel Gistedt gjorde det bra i resp. kasse och matchen skulle därmed avgöras i förlängning. Jag är inte avundsjuk på den storpublik som var på plats i Gränbyhallen, 2407 personer, för snacka om nervositet och precis som i direktkvalet till SHL var det till slut bortalaget som drog det längsta strået när det skulle avgöras i en helt avgörande match. Ingen gång under de här fem åren som kvalet har avgjorts i en matchserie i bäst av sju och det har gått till sju matcher har hemmalaget vunnit. Malmö vann i Leksand 2015, Leksand vann i Övik 2016, Timrå vann i Karlskrona 2018 och Oskarshamn vann i Timrå nu i år. Fyra avgöranden i en sjunde och avgörande match alltså och samtliga gånger har bortalaget vunnit, så även här, för efter 04:19 av förlängningen kontrade William Petrus in 2-1 för Kristianstad.

Ett vilt firande hos bortalaget och en gravlik stämning hos hemmalaget och dess fans.

Nästa år blir alltså en Allsvenska utan både Almtuna och Oskarshamn, en minst sagt konstig känsla, men tänk att hockey kan vara så grymt. Almtuna var alltså 5 sekunder, 5 sekunder!från att säkra kontraktet i sista omgången av grundserien mot AIK. Då kvitterade AIK, Almtuna hamnade i kvalserien och nu ramlar man ur med minsta möjliga marginal. Det var samma sak med Västerås för 2017. Då var de dryga minuten från att säkra kontraktet borta mot Björklöven i sista omgången, men Löven kvitterade, skickade Västerås till kvalserien och ssedan ramlade man ur. Västerås hade dock kraft att ta sig tillbaka direkt igen, precis som Södertälje. Frågan är om Almtuna har det? Jag är tveksam. Risken är att man blir ett sådant där "vanligt" lag i Hockeyettans östra divition tillsammans med Huddinge, Väsby, Vallentuna och de andra Stockholmslagen. Jag tror tyvärr Almtuna har gjort sitt i Allsvenskan på ganska många år...

i övriga matcher så konstaterar vi att Boden i sista omgången tar sin första trepoängare i den här serien och det mot ett redan klart Vita hästen. En fin skalp för Boden, även om resultatet var betydelselöst. En fin avslutning på säsongen för Boden iaf, som har gjort en enormt bra och mer än godkänd säsong!

tranås blir nollade på hemmaplan och åldermannen conny Strömberg levererade 0+3 när han hade förstaass på Hudiksvalls tre första mål, först assisterade han Markus Kinisjärvi fram till 0-1 redan efter 21 sekunder, därefter passade han fram Henrik Nordin och sedan Simon Löf. Sista målet gjorde Sebastian Fakt med 29 sekunder kvar att spela.

De här resultaten gör då att vi får en sluttabell av kvalserien upp till Allsvenskan som ser ut såhär:

1, Vita hästen 21p +9
2, Kristianstad 20p +9
3, Almtuna 19p +17
4, Tranås 14p -9
5, Hudiksvall 11p -7
6, Boden 5p -19

Vita hästen och Kristianstad är alltså klart för Hockeyallsvenskan nästa år. Båda dessa har dessutom exakt samma målskillnad, 30-21 (+9). Almtuna gör flest mål, 38st och har klart bäst målskillnad, men missar med 1 poäng. Hockey är grymt ibland och jag hoppas verkligen att Almtuna repar sig och inte går samma öde till mötes som Asplöven har gjort. De konkade ju tidigare under säsongen och jag har faktiskt inte koll på om de har börjat om längre ner i systemet eller inte, men borta från Hockeyettan är de i vilket fall.

update

Det kan vara så att Asplöven har börjat om i Hockeytrean, nu under namnet Haparanda HF. Vet inte om det är samma lag, men det är inte helt otroligt med tanke på att Asplöven också var/är från Haparanda och att Haparanda HF också spelar vissa matcher i ICA arena.

Resultatmässigt verkar det dock ha gått sådär. 6-10 hemma mot Rosvik IK, 11-3 borta mot Sunderby IK och 7-9 hemma mot Älvsby IK.

Haparanda HK är dock inte värst i Hockeytrean Norrbotten. Nej, det är Pajala, som inte har haft det lätt. 31-0! borta mot Älvsby IF, 19-0 i tredje perioden, 0-13 hemma mot Sunderby SK, 3-10 hemma mot Rosvik IK, 10-2 borta mot Övertorneå  och 1-6 hemma mot just Haparanda HF.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0