Den Hockeyallsvenska finalen

Den Hockeyallsvenska finalen avgjordes då som sagt mellan AIK, som vann serien på 109 poäng, och Oskarshamn, som slutade tvåa på 98 poäng.

Först till 3 var det som gällde, precis som tidigare år.

AIK var så klart stora favoriter och de flesta hade nog mer eller mindre räknat in att det skulle bli Timrå mot AIK i direktkvalet, men så blev det inte.

AIK körde visserligen över Oskarshamn i första matchen, vilken man vann på Hovet med 5-1, efter att AIK vunnit andra perioden med 5-0. Plötsligt gick allt in bakom stackars Adam Åhman in. Garry Nunn spräckte nollan efter 01:06, han ökade även på till 2-0 drygt 3 minuter senare, Sam Marklund gjorde 3-0 3 minuter efter Nunn's 2-0 och så var Nunn tillbaka igen med sitt tredje mål för matchen när han gjorde 4-0 och så satte Eric Castonguay den definitiva spiken i kistan med 5-0 med 18:14 på klockan. Oskarshamn reducerade visserligen i tredje, men det var aldrig något snack om saken.

Snack om saken blev det dock i andra matchen nere i Oskarshamn, för där klev Christoffer Rifalk in mellan stolparna istället och räddade 26 av AIK's 27 skott. Det räckte för att IKO skulle kvittera till 1-1 i matcher, eftersom att Oskarshamn vände 0-1 till seger med 3-1, detta efter att Joakim Hilding kvitterat efter 06:20 i tredje perioden och Nicklas Heinerö fått in 2-1-pucken i mål efter 16:55. Därefter spelade Oskarshamn på energi, vippbrädan föll över till hemmalagets fördel och de 3013 åskådarna i Be-Ge hockeycenter exploderade i extas när Joakim Hilding sedan satte spiken i kistan med 3-1 i öppen kasse.

När Oskarshamn sedan skaffade sig matchboll i match 3, inför ett fullsatt Hovet och på nytt vände underläge till seger, ja, då hade man ett ganska ordentligt psykologiskt övertag på AIK.

Här var det Nicklas Heinerö som gav Oskarshamn ledningen, men i spel fem mot tre kunde Jesper Frödén kvittera och bara 19 sekunder senare och i samma powerplay, fast i spel fem mot fyra, kunde Sam Marklund göra 2-1.

Därefter var det roliga dock slut för AIK, för i andra perioden vände en stekhet Joakim Hilding och hans namne, Joakim Thelin, till 3-2 för Oskarshamn. Det räckte för att vinna matchen, för även om AIK vann skotten med 44-25 och 12-4 i tredje perioden så hade IKO Christoffer Rifalk i kassen som höll emot och vips så hade Oskarshamn läge att avgöra det här på hemmaplan i match 4.

Det gjorde man dock inte, även om det blev väldigt spännande. Matchen gick till förlängning och väl där avgjorde ett väldigt dråpligt misstag. Rifalk skulle bara rensa pucken bakom egen kasse, men rensade den till en friställd  Jesper Frödén som bara hade att lägga in avgörandet i öppen kasse.

Innan det hade de 3275 åskådarna i Be-Ge hockeycenter fått se ett hemmalag som bara skött 2 skott på mål i första perioden och Jesper Frödén, som senare också skulle avgöra matchen, göra 0-1 efter 55 sekunders spel. Det var också ställningen efter den första perioden, men i den andra både kvitterade och gjorde Oskarshamn 2-1, innan AIK kvitterade.

Ovisst inför tredje perioden alltså, men väl där fick vi se ett mål var från resp. lag, först Jacob Dahlström som gav AIK ledningen och sedan Alex Hutchings som kvitterade för Oskarshamn.

Matchen gick alltså till förlängning och där vet vi ju redan hur det gick. Frödéns avgörande innebar att det hela skulle avgöras i en femte och avgörande match på Hovet.

Där var det AIK som rivstartade matchen och bombarderade Christoffer Rifalk med skott, men Rifalk var tät och därför stod det fortsatt 0-0 efter den första perioden, trots 12-3 i skott för AIK.

Med tanke på hur matchbilden såg ut i den första perioden kom därför Oskarshamns 0-1 efter 19 sekunder i andra perioden som en riktig kalldusch. Publiken på Hovet hade ju knappt hunnit bänka sig igen efter all bira och korv. När John Dahlström sedan ökade på till 0-2 blev det nästan helt tyst på Hovet och när samme Dahlström gjorde 0-3 i boxplay efter 05:30 i tredje började det buas på läktarhåll och uppförsbacken var rejält brant för AIK, som förvisso vann skotten med 16-7 i tredje och totalt med 38-25, men vad hjälper det när Oskarshamn har en Christoffer Rifalk i superform i kassen som plockar allt och som här hade en räddningsprocent på 97,37%? Han var helt enkelt enorm och Oskarshamn vann matchen fullt rättvist, efter att ha gjort 0-4 i öppen kasse och AIK till slut ändå lyckats reducera fram till 1-4.

Därmed är det alltså Oskarshamn som ställs mot Timrå i Direktkvalet i bäst av 7 med en plats i SHL i potten. Vem hade trott det från början? Inte jag iallafall!

AIK får nu istället rikta in sig på att möta vinnaren i Slutspelsserien i bäst av 3, för att den vägen försöka ta sig till Direktkval där man då i sådant fall ställs mot Mora.