Avslutningen av Slutspelsserien - Leksand klart för playoff!

Slutspelsserien skulle avgöras i sista omgången, då Leksand tog emot Modo hemma i Tegera och Västerås mötte Karlskrona i ABB arena.

Leksand var 1 poäng före Västerås och VIK gjorde vad man skulle med Karlskrona, när Marcus Bergman inledde målskyttet redan efter 01:09 och där det stod 3-2 redan efter första perioden, 6-2 efter andra och där slutresultatet till slut skrevs till 7-2.

Därmed var Leksand tvunget att vinna, antingen i ordinarie tid eller i sudden, för att vinna serien, men riktigt spännande blev det aldrig.

Modo öppnade visserligen matchen bra, men sedan började man dra på sig utvisning efter utvisning och i spel fem mot tre spräckte Johan Porsberger nollan innan Daniel Gunnarsson i samma powerplay, fast i spel fem mot fyra och via ribban, gjorde 2-0 efter 08:11.

Oskar Lang, Anton Karlsson och Hugo Enock hann också näta innan den första perioden var slut och matchen var egentligen redan då avgjord. Leksand hade 21-3 i skott och 5-0 i mål. En fullständig dominans.

Leksand vann till slut skotten med 42-13 och matchen med 6-0, Martin Karlsson med det sista målet, bara 28 sekunder in i slutperioden.

Det gör alltså att Leksand vinner Slutspelsserien 1 poäng före Västerås. Den där bortasegern i första omgången för Leksand i västerås blev med andra ord helt avgörande. Hade Västerås tagit den matchen, då hade det varit VIK som vunnit serien med övriga resultat längs vägen.

Alla tre resultat i slutomgången av Slutspelsserien 2019:
Leksand - Modo 6-0
Västerås - Karlskrona 7-2
Västervik - Karlskoga 5-4

Västervik avslutar också säsongen med en stark hemmaseger mot Karlskoga när man ställde Alexander Skepp i kassen. Kellen Jones gav Västervik ledningen innan Tor Immo kvitterade för BIK. Emil Wahlberg återgav dock ledningen till hemmalaget sent i första perioden innan Julius Persson på nytt kvitterade och Gustaf Franzén gjorde 3-2 för Karlskoga, innan Jens Holmström kvitterade för hemmalaget. Lars Fröland gjorde sedan Karlskogas sista mål för säsongen innan Alexander Lindqvist-hansen kvitterade och Erik Ullman gjorde 5-4 med 18:29 på klockan i tredje perioden. Västervik höll sedan undan och de 3 poängen gör att Västervik också passerar Karlskrona i tabellen.

6, Karlskrona 3p -14

Som jag nämnde ovan så blev alltså den där segern med 0-3 i Västerås för Leksands del i första omgången till slut helt avgörande. Det var också Axel Brages fjärde nolla på de fem då senaste matcherna. Sedan blev det då ytterligare en nolla här i sista omgången och Leksand släpper alltså in 7 mål på 5 matcher i den här korta och intensiva serien. Då ska vi också komma ihåg att 4 av de målen var mot Karlskrona. Utöver den matchen är det alltså 3 mål på 4 matcher, alltså 0,75 mål bakåt/match! Det är galet och även med Karlskronamatchen inkluderad så är det ett väldigt bra snitt bakåt på 1,4 mål/match.

Framåt öser man på med 21 mål på 5 matcher, 4,2 mål i snitt. 5 av de målen kom dock mot Karlskrona, som rent resultatmässigt stack ut i den här serien, och utan Karlskronamatchen snittar man 4,0 mål framåt/match, vilket också är väldigt bra.

Det lag som gör näst flest mål av de här sex är inte helt oväntat Västerås, men VIK är en bra bit efter ändå på 14 gjorda mål. Minst antal mål gjorde Karlskrona på 9 kassar på 5 matcher. KHK släppte också in flest mål, 23st, att då jämföra med Leksands 7.

Nu väntar alltså AIK för Leksand i bäst av tre, där första matchen spelas på Hovet, andra i Tegera och en ev. tredje match återigen på Hovet.

Det blir en tuff uppgift för leksand, men jag tror definitivt inte det är omöjligt!