Tuff bortamatch i Rosengårds ishall

Nästa drabbning för Leksands del var en tuff bortamatch mot IK Pantern nere i Rosengårds ishall. Malmö isstadion håller ju på att renoveras nu under hösten, så Pantern spelar alla sina hemmamatcher ute i Rosengård, i en arena, eller hall, som tar 600 personer och där man bara ser en vägg längs hela långsidan under TV-sändningarna.

Att komma till den hallen kan vara mentalt påfrestande för de gästande lagen kan jag tänka mig, det kan nog lätt bli att man inte tänder till lika mycket eller på samma sätt, för att hela atmosfären och stället är så avslaget, särskilt när man är van vid stora fina arenor med mycket publik. Därför tror jag Pantern har en liten fördel där jämt mot gästande lag i många fall, men inte här, för här gjorde Leksand en riktigt stabil bortamatch och vann med 4-1, sista målet i öppen kasse.

Trots att hallen bara tar 600 personer var det inte fullsatt, bara 428 personer, och det tyckte Pantern berodde på Leksand, som borde kunnat fylla hallen. Det kan man väl kanske tycka, men å andra sidan är det Pantern som är hemmalag och då borde folk kunna komma till hallen för att stötta sitt lag. Så det belyser väl bara hur få fans Pantern har och hur liten klubben är. Med tanke på det och med det sagt så tycker jag ändå Pantern ska ha en eloge för det jobb man gör och för att man även denna säsongen tar sina poäng, vinner sina matcher och inte alls är ett lag i botten, trots att man tappar alla toppspelare, år efter år.

Här hade man hursomhelst inget att sätta emot Leksand, även om Linus Cronholm, som har varit utlånad till Malmö Redhawks från och till under säsongen, först gjorde 1-0 för hemmalaget, men Leksand vände på steken under första periodens tre avslutande minuter, när Jon Knuts först kvitterade efter 17:23 och Axel Bergkvist sedan gjorde sitt första mål i A-laget efter 18:15 och vips var det Leksand som var i ledning efter den första perioden.

Det var en ledning som man sedan ökade på i inledningen av tredje, när Oskar Lang efter 01:13 gjorde 3-1 och sedan höll man då undan och Valkvae-Olsen gjorde sitt sjunde mål för säsongen när han stängde butiken med 4-1 i öppen kasse. Jonas Arntzen gjorde dessutom återigen en bra insats, efter inhoppet i matchen mot Oskarshamn. Här hade han en räddningsprocent på 95,83%.

Modo vann med 5-2 mot Västervik och AIK tog 3 poäng i Umeå när man vann med 2-1, alla mål i första perioden inom loppet av 10 minuter och där Eric Castonguay's 2-1-mål blev matchvinnande inför ögonen på 4085 personer.

Också Oskarshamn vann på nytt, nu mot Karlskrona. IKO gjorde både 1-0 och 2-0 i första perioden, KHK reducerade i andra och vände till 2-3 i tredje. Trots det var det IKO som gick segrande ur det, när Filip Sveningsson kvitterade och Jesper Dahlroth gjorde segermålet 8 minuter från slutet. Enormt starkt av Oskarshamn att vända på det, och Filip Sveningsson, han stannade på 3+1. Arsi Piispanen var inte långt efter med 0+3.

Ett par dagar senare, när leksand inte spelade, stannade de båda Oskarshamnsherrarna på 1+0 resp. 0+1 när Oskarshamn tog 3 nya poäng borta mot Tingsryd, när Adam Åman dessutom klev in mellan stolparna igen och höll nollan.

Också modo tog 3 nya poäng när man slog Västerås med 4-3, alla fyra mål i andra perioden, men desto mer förvånande var att AIK förlorade i Uppsala med 4-2, vilket så klart var bra för Leksand. Två snabba mål på 25 sekunder med knappt sju minuter kvar att spela bäddade för den trepoängaren för Almtuna, trots att AIK hade 0-2 efter knappt tio minuter i första perioden. Starkt av AIS!

Pantern studsade tillbaka efter förlusten mot Leksand och hade 0-3 efter två spelade perioder. Karlskrona vaknade i tredje och reducerade två gånger om, men hela vägen fram nådde man inte och det var även en stark seger för Pantern, som, som jag skrev i inledningen, tar sina poäng även den här säsongen och absolut inte är något bottenlag.