Playoff 1 är nu färdigspelat i Hockeyettan och här tänkte jag gå igenom hur det gick där.

Tidigare år har jag ju gått igenom omgång för omgång. Nu gör jag en liten rokad och går istället igenom matchserie för matchserie.

Vi börjar med den hetaste av alla matchserier här, nämligen Mariestad mot Skövde.

Mariestad - Skövde 2-1 i matcher

Skövde - Mariestad 2-3
Mariestad - Skövde 1-3
Mariestad - Skövde 4-2

Inför hela 3003 åskådare i Billingehov vann Mariestad först borta med 3-2, efter att Mariestad tagit en tidig ledning och sedan utökat till 0-2, i boxplay, med 48 sekunder kvar av 1:a perioden. Sedan gjorde man också 0-3 i mitten av matchen, men Skövde vek inte ner sig och kom nästan tillbaka, men närmre än 2-3 kom man inte.

Däremot slog man tillbaka när Mariestad hade chansen att avgöra på hemmaplan i match 2. Då vann Skövde istället med 3-1, efter att Mariestad först tagit ledningen och klarat av ett numerärt underläge i 5 minuuter i 2:a perioden vid ställningen 1-1, men därefter gjorde Skövde ändå 2-1 och sedan också 3-1 i öppen kasse.

Därmed gick det till 3 matcher, men den här gången släppte inte Mariestad det, trots att det var Skövde som tog ledningen. Mariestad vände dock på steken på mindre än 2 minuter i 2:a perioden och även om Skövde kvitterade till 2-2 strax efter så var det ändå Mariestad som hade 3-2 efter den 2:a perioden. Det släppte man aldrig och jublet i Katrinhallen när Lucas Larsson satte 4-2 i öppen kasse var öronbedövande.

Östersund - Tranås 1-2 i matcher

Tranås - Östersund 2-1 SD
Östersund - Tranås 6-2
Östersund - Tranås 2-3 SD

Även den här matchserien gick till 3 matcher och Tranås, som fick gå den långa vägen via fortsättningsserierien och därefter slå ut Hammarby i förkvalet till playoff, är alltså vidare till playoff 2.

Här tog man ledningen efter drygt halva matchen i match 1, men Östersunds kvittering 10 sekunder in i 3:e perioden tog matchen till förlängning. Där var det ändå Tranås och David Bremer som avgjorde efter 08:11.

I match 2 uppe i Östersund var det dock inget snack om saken. Östersund vann klart med 6-2 och hade då tagit tillbaka den där matchbollen litegrann, men precis som under de senaste säsongerna så kuggar det inte riktigt i för Östersund när det väl gäller. Något år vann man ju grundserien klart, men sedan var det stopp i Allettan. Nu tog det stopp här i playoff 1, efter att Tranås haft 0-2 i mitten av match 3, men där Östersund med en kraftansträngning kommit tillbaka till 2-2, men på nytt var det Tranås som drog det längsta strået när det vankades övertid. Den här gången tog det dock bara 02:19 innan Fredrik Lindström kunde avgöra för bortalaget och Östersunds säsong är därmed över.

Boden - Nybro 2-0 i matcher

Nybro - Boden 1-2 SD
Boden - Nybro 3-1

Nybro har gjort en bra säsong, slutade 3:a i höstens grundserie, på samma poäng som 2:an Kristianstad. Sedan gick det tungt i Allettan till en början, men man lyckades ta sig vidare till playoff. Där faller man nu dock alltså med 2-0 i matcher mot Boden. Ett Boden som är nykomlingar i Hockeyettan och har gjort det riktigt bra under säsongen. Man slutade 5:a i höstas och fortsatte kriga i Allettan och slutade där 6:a och nu slår man alltså ut Nybro i 2 raka matcher.

Nybro tog ledningen redan efter 18 sekunder i 1:a perioden i match 1, snacka om drömstart, men därefter spikade Pavel Krajcovic igen och räddade 48 skott. Bodens kvittering dröjde dock tills det bara återstod drygt 6 minuter att spela och sedan blev det ett enormt ställningskrig som inte tog slut förrän efter 12:47 i 5:e perioden, då Oliver Lindgren satte avgörandet för Boden.

Boden gick sedan ifrån till 2-0 i 1:a perioden i match 2. Nybro reducerade i 2:a perioden, men boden höll ut och Johan Ceder satte avgörande 3-1 med 9 minuter kvar att spela. Nybro gav dock inte upp, man plockade målvakten med 3 minuter kvar att spela, men Boden höll stången och är klart för playoff 2.

Kallinge - Köping 2-0 i matcher

Köping - Kallinge 0-4
Kallinge - Köping 3-0

Kallinge vann höstens grundserie, men i Allettan gick det lite tyngre och man slutade "bara" 4:a. Det var dock jämnt, för det var bara 3 poäng upp till Huddinge som vann serien.

Här avfärdade man dock Köping ganska enkelt. Ett Köping som slutade 6:a i höstens gryundserie och sedan vann fortsättningsserien, 5 poäng före Enköping. Sedan slog man ut Vännäs i förkvalet till playoff, men här var det alltså stopp och målvaktsparet i Kallinge, Oscar Malm och Isak Edman, som fick varsin match, släppte inte in ett enda mål på 2 matcher och totalt 50 skott. Stabilt!

Hudiksvall - Kalix 0-2 i matcher

Kalix - Hudiksvall 2-1
Hudiksvall - Kalix 1-3

Kalix är alltså vidare till playoff 2, efter en mycket stabil insats mot Hudiksvall.

Först var det Hudiksvall som tog ledningen i match 1, men bara minuten senare kvitterade Kalix och sedan kunde Felix Olsson avgöra för hemmalaget med 03:41 kvar att spela.

En tung förlust för Hudiksvall, som också hamnade i underläge i match 2, där Kalix gick upp till 0-2 innan Hudiksvall reducerade med 19:59 på klockan i 2:a perioden. Det skapade spänning inför 3:e perioden, men Kalix höll ut och kunde till slut också avgöra i öppen kasse, trots att Hudiksvall vann skotten med 11-5 i 3:e perioden och totalt med 40-18. Ibland gäller det att vara effektivt i hockey och det var Kalix här. Därför är man nu också klara för playoff 2.

HC Dalen - Visby 1-2 i matcher

Visby - Dalen 0-2
Dalen - Visby 2-3 SD
Dalen - Visby 1-3

HC Dalen är också ett lag som har gjort det väldigt bra under säsongen. Man är, likt Pantern back in the days, ett lag som aldrig har nått några större framgångar i Hockeyettan, men som ändå har harvat på och fixat kontraktet år efter år. Nu räckte det hela vägen till en 5:e plats i höstas, 1 poäng före Tranås, som då missade Allettan, och till en 6:e plats i Allettan, 2 poäng före just Visby och det började ju bra här också. En stabil seger med 0-2 på bortais och så skulle man bara hem och stänga butiken.

Det var dock lättare sagt än gjort, för Visby vaknade och vände först 1-0 till 1-2 och sedan avgjorde man också i förlängningen, när Einar Engström satte avgörandet efter 12:14 i 4:e perioden.

Dalen hade dock en chans till, men där var det Visby som tog en tidig ledning, utökade till 0-2 och tvingade Dalen till en timeout i 2:a perioden, men bara någon minut senare gjorde Visby ändå 0-3 och matchen var mer eller mindre körd för Dalen, som visserligen lyckades reducera, men inte mycket mer än så.

Mariestad, tranås, Boden, Kallinge, Kalix och Visby är alltså klara för playoff 2, där även Piteå, Västerås, Kristianstad och Vimmerby går in i handlingarna.

Såhär kommer playoff 2 att spelas:

Kristianstad - Tranås
Vimmerby - Visby
Piteå - Kalix
Västerås - Mariestad
Kallinge - Boden

Spontant så tror jag att Kristianstad slår ut Tranås, Vimmerby tar Visby, Piteå tar Kalix, Västerås slår ut Mariestad och Kallinge slår ut Boden. De 2 sista är jag dock inte alls säker på, för jag tror att Boden mycket väl kan ha en chans att slå Kallinge och jag tror definitivt att Mariestad kan rubba Västerås, särskilt om det går till 3 matcher där. Då tror jag nerverna blir väldigt stora i Västerås, för trots allt så är det så att om VIK ryker här, då är det ett fjasko. Lättare motståndare till att börja med hade man nog dock kunnat få...