Den rafflande avslutningen av Hockeyallsvenskan 2017/18

Då var det så dags för den sista och avgörande omgången av Hockeyallssvenskan 2017/18 och för en gångs skull fokuserar vi inte på Leksand här, som dock vann klart borta mot Oskarshamn med 6-1, efter att ha tagit över ju längre matchen gick. Man fick den precis dit man ville och trots att man vilade hela förstakedjan + Robin Rahm, så vann man alltså så komfortabelt.

Det fanns dock betydligt mer intressanta strider i tabellen den här kvällen, inte minst bottenstriden, där det såg ut såhär inför kvällens omgång:

11, Västervik 69p -8
12, Tingsryd 68p -13
13, Bofors 68p -24
14, Troja 66p -8

Det var alltså BIK och Troja som skulle tvingas kvala sig kvar, men Bofors fick en kanonstart i Västervik och gjorde 0-1 efter inte ens 1 minut i 1:a perioden. Då klättrade man upp på 71 poäng och petade ner Tingsryd under sträcket. Tingsryd tog dock ledningen hemma mot Modo och då var det hastigt och lustigt Västervik som var under det där sträcket.

I och med att Modo senare kvitterade mot Tingsryd så var det dock återigen TAIF som halkade ner under sträcket, med samma poäng, men med sämre målskillnad än Västervik.

BIK gjorde också 0-2 mot Västervik och Västervik var därmed väldigt illa ute.

Matchen mellan Tingsryd och Modo framstod mer och mer som en nyckelmatch, inte bara för att vid ställningen 1-1 innebar det att Västervik ändå var över sträcket och att Modo hade tappat sin slutspelsserieplats, men mål för TAIF och Västervik skulle åka ner under sträcket igen, mål för Modo och man skulle återta sin slutspelsserieplats, som man hade tappat till Södertälje i och med det oavgjorda resultatet.

Mål för Tingsryd blev det till slut också, en riktig bjudning från Modo och Daniel Öhrn gjorde inga misstag när han gjorde 2-1 för TAIF med 01:32 kvar att spela. Modo satsade så klart allt på ett kort, plockade Erik Hanses, men omgående avgjorde Tingsryd matchen med 3-1 i öppen kasse och då var kontraktet garanterat säkrat för Tingsryd, som kunde pusta ut, samtidigt som Modo återigen missar slutspelsserien. Det hade jag inte räknat med innan säsongen drog igång. Jag hade tippat Modo iaf topp 4.

Västervik såg därmed ut att få kvala, men än var dramatiken inte över, för Joacim Hedblad i VIK ville annat när han reducerade till 1-2, men det räckte ju inte, man var tvungna att få en kvittering också. Skulle man få det, ja, då skulle lagen i Plivit Trade hallen byta plats.

Kvitteringen var inte heller långt bort, men Bofors redde ut det, vann med 2-1 och klättrade däermed upp över sträcket i absolut sista omgången och klarar sig därmed kvar utan att behöva kkvala. Starkt jobbat av BIK, som så sent som för ett år sedan kvalade upp till SHL, men säsongen i år har varit väldigt tung för Karlskogalaget. Ändå får man säga att den slutade lyckligt och det såg man också på spelarna. Det såg ut som man hade vunnit TV-pucken där efter slutsignalen.

För Västerviks del väntar nu alltså trots allt kval, tillsammans med Troja, som förlorade med 5-3 på Hovet mot AIK, hamnade i underläge med 0-2 redan efter några minuter och var därefter aldrig riktigt nära kändes det som.

När det gällde slutspelsseriesträcket så såg det ju ut såhär inför kvällen:

8, modo 72p +13
9, Södertälje 72p -14
10, Vita hästen 72p -17

Modo hamnade som sagt i underläge mot tingsryd, samtidigt som Södertälje tog ledningen hemma mot Pantern och då var det återigen SSK som var över sträcket.

Modo kvitterade dock mot Tingsryd tidigt i 2:a perioden, men Södertälje hade alltjämnt 1-0 mot Pantern, utökade också till både 2-0 och 3-0 och därmed var man fortfarande över sträcket och chansen för Vita hästen var i princip borta, eftersom att man hade 3 måls sämre målskillnad än SSK innan omgången och SSK här stormade mot 3 poäng. Det gjorde att Hästen var tvunget att vinna med minst 3 mål mer än SSK för att gå förbi på målskillnad. När Södertälje hade 3-1 och Hästen bara 1-1 i Uppsala, då såg det mörkt ut för Norrköpingslaget. När Södertälje dessutom gjorde 4-1 var saken klar. Hästen föll dessutom i sudden och fick bara med sig 1 poäng. Den räckte dock för att passera modo, som efter det där sena avgörandet från Tingsryd inte fick med sig någon poäng från denna omgång 52 av Hockeyallsvenskan 2017/18.

Kring slutspelsseriesträcket slutar det nu alltså såhär:

8, Södertälje 75p -11
9, Vita hästen 73p -18
10, Modo 72p +11

Kampen kring det nedre kvalsträcket slutar såhär:

11, Tingsryd 71p -11
12, Bofors 71p -23
13, Västervik 69p -9
14, Troja 66p -10

Mycket kastades alltså om här i sista omgången, men nu vet vi hur det slutade.

Vi vet att Timrå och Leksand möts i den Allsvenska finalen med start nu på fredag.

Vi vet att AIK, Almtuna, Björklöven, Pantern, Oskarshamn och Södertälje spelar slutspelsserien med start på lördag.

Vi vet att Vita hästen, Modo, Tingsryd och Bofors har spelat klart för säsongen.

Och vi vet att Västervik och Troja kommer att ställas mot 4 lag från Hockeyettan i en kvalserie i bäst av 10, som drar igång om ett par veckor.

Där står vi nu.

Next up är omgång 51 i SHL imorgon, där troligtvis mycket kommer att avgöras då Mora och Örebro möts, men det vi självklart ser mest fram emot just nu är match 1 i den Hockeyallsvenska finalen på fredag, då Leksand gästar Timrå och NHK arena.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0