Leksands truppbygge inför säsongen 2018/19

Leksands trupp inför den kommande säsongen är i princip spikad. Sista pusselbiten in var backen Ben O'Connor, som presenterades förra veckan.

Här tänkte jag i vilket fall ge er en kort summering av hur det ser ut i truppen just nu.

Följande spelare har lämnat för andra klubbar:

Tex Williamsson till Tingsryd
Robin Rahm till Graz 99ers
Daniel Bertov till Rögle
Patrik Norén till Skellefteå
Olle Alsing till Djurgården
Marcel Müller till Kölner Haie
Emil Bemström till Djurgården
Fredrik Forsberg till Bofors
William Wikman till Västerås
David Åslin till Södertälje
Matt Carey till Karlskrona
Alex Friesen till Fischtown Pinguins
Martin Grönberg ny klubb ej klar

Kommentar till detta?
Vissa tapp är tyngre än andra, vissa tapp mer väntade än andra.

David Åslin var utlånad till SSK redan i slutet av förra säsongen, så den var klart väntad. Samma sak med Wikman och Fredrik Forsberg. De båda var också utlånade under slutet av säsongen som var och nu är det egentligen bara att deras kontrakt med Leksand är helt brutna och de tillhör sina nya klubbar helt och fullt. Samtidigt är det lite känslomässigt jobbiga tapp, för Fredrik öste ju in poäng i Bofors och det tror jag han kommer fortsätta att göra även under den kommande säsongen. Wikman tror jag också kommer lossna mer i Västerås och kanske återvänder han någon gång i framtiden, vi får väl se.

Friesen har det varit tyst om sedan säsongen tog slut och någonstans har jag väl inte räknat med honom i nästa års trupp, så det tappet känns trots allt inte så jobbigt, även om det hade varit guld om vår interna poängligavinnare hade stannat i klubben.

Marcel Müller lämnade direkt efter kvalet och det var inte alls oväntat. Det kändes inte som att han ville vara i Leksand ens när han spelade, så det känns på sätt och vis helt rätt och det är ingen spelare jag direkt kommer sakna.

Matt carey har det också varit ganska tyst om och spel utomlands kändes väl som det mest naturliga valet för den gode Carey. Då smäller Karlskrona upp honom. Den känns lite småjobbig faktiskt, att han kommer spela i en klubb vi kommer att möta under den kommande säsongen, men med tanke på vilka spelare Leksand har plockat in och lyckats behålla så kanske det ändå hade blivit svårt för Carey att ta en plats i det laget. I KHK lär han tveklöst få en stor roll.

Daniel Bertov och Patrik Norén känns helt klart som de tyngsta och mest jobbiga tappen. Norén ryktades ju redan innan säsongen var slut till Skellefteå, så blev det också och det är bara att önska honom lycka till i framtiden, för vilken resa han har gjort! Han var ingen spelare som drog blickarna till sig när han var i Leksand första gången. Sedam försvann han till Almtuna och när Leksand värvade tillbaks honom kände jag mig lite tveksam måste jag säga, men som han har växt under de här säsongerna i den blåvita tröjan! Helt klart en av våra absolut bästa och mest pålitliga backar. När han bildade par med Alsing var de grymma båda två, men Norén höll uppe samma nivå hela säsongen, till skillnad från Alsing, som jag inte vet hur nöjda Djurgården känner sig med i nuläget. Han kanske studsar tillbaka när säsongen drar igång, den gode Alsing, men mot slutet av säsongen som var, då var han inte bra i Leksand.

Daniel Bertov hade vi leksingar länge hopp om att trots allt kunna behålla, för förhandlingarna, eller iaf offentliggörandet, drog ut på tiden, men till slut presenterades han ändå av Rögle. Precis som med Norén är det bara att önska honom lycka till under den kommande säsongen, även om det är en tung bricka att ersätta i lagbygget för den kommande säsongen. Bertov och Norén var trots allt, totalt sätt, två av våra absolut bästa backar under säsongen som var och det bevisas väl inte minst av att det är just båda dessa, + Alsing, som kommer spela SHL nästa säsong, eller som åtminstone kommer tillhöra en SHL-klubb.

Martin Grönberg har varit föreningen trogen i hur många år som helst nu känns det som. Han har aldrig tagit de stora rubrikerna, men har gnuggat på, krigat och gjort allt för skölden. Mitt största minne med #22 är när han var den som avgjorde i förlängningen mot Modo i match 3 uppe i Övik 2016. Nu är det dock över och det återstår att se var den gode Grönberg hamnar nästa säsong. Jag vill i vilket fall tacka honom lite extra för allt han har gjort för denna föreningen under alla år!

Vi går vidare och tittar på vilka spelare vi har plockat in:

Axel Brage från Örebro
Ben O'Connor från Sheffield Steelers
Mattias Karlsson från Karlskrona
Daniel Gunnarsson från Karlskrona
Tor Immo från Troja
David Rundkvist från Troja
Thomas Walkvae-Olsen från Södertälje
Linus Persson från Färjestad
Lucas Nordsäter från Färjestad

Dessutom har tre spelare lyfts upp till A-laget från J20:

Axel Bergkvist
Marcus Karlberg
Wilde Bröms

Kommentar till detta?
Spontant känns det väldigt bra och intressant!

Vi hade problem att göra mål under den gångna säsongen. Vad gör man då? Jo, plockar in just det, målskyttar, spelare som har producerat ordentligt på den här nivån tidigare.

Tor Immo, som ju har en bakgrund i Leksand umnder sin juniortid, vann Trojas interna poängliga med 27+13 och Rundkvist slutade fyra i samma interna poängliga med 9+28. Thomas Walkvae-Olsen slutade tvåa i Södertäljes interna poängliga, bakom suveräne Christoffer Bengtsson, med 23+11.

Bara dessa tre stod alltså för 59+53, 112 poäng, under den gångna säsongen!

Dessutom har man plockat in tunga och pålitliga backpjäser i form av både Daniel Gunnarsson och Mattias "Kolan" Karlsson. Inga poängmaskiner direkt, men erfarenhet och trygghet har de båda herrarna och det tror jag blir kanon!

O'Connor har jag ingen koll på alls, men han ska ha öst in poäng i den Brittiska ligan under flertalet säsonger nu. Han skulle dessutom egentligen ha gått till KHL, men det kontraktet bröts av någon anledning och då hamnade han i Leksand istället. Så det blir väldigt intressant att se honom faktiskt!

Det som känns lite oroande i nuläget är väl målvaktssidan. Inget ont om Axel Brage, men det känns lite tunnt med Brage och jonas Arntzen, så där känns det inte helt otroligt att det värvas in någon ytterligare målvakt under säsongens gåmg...

Avslutningsvvis kan vi nämna några väldigt, väldigt glädjande kontraktsförlängningar, som jag verkligen inte trodde vi skulle få till nu när vi spelar kvar i Allsvenskan.

Först och främst är det Mattias Ritola som har förlängt, inte en, inte två utan tre säsonger, dessutom utan klausuler! Hur stort är inte det!!!

Wow, alltså, jag skäms över att jag tvivlade på honom inför den gångna säsongen, att jag inte trodde han skulle stanna då. Inte helt obefogat, men han valde att stanna, ritade på en säsong och nu ritar han på tre till. Det är stort, så jävla stort, och Ritola kommer med stor sannolikhet att skriva in sig i historieböckerna för Leksands del, kanske lite beroende på hur prestationen kommer se ut under de här tre säsongerna, men när man med meriter som Ritto har ändå väljer att skriva på ett så långt kontrakrt för en klubb i andradivitionen i Sverige, då är det stort bara det!

Det stannar dock inte där, för två andra förlängningar som jag absolut inte trodde att vi skulle ro i land var de av Johan Porsberger och Oskar Lang!

Båda dessa herrarna stannar alltså också i Leksand och det är stort det också! Porsberger skulle ju vara vår poängmaskin under säsongen som var, han producerade, men har ännu mer potential, det är jag helt säker på. Lang trodde jag var förlorad för SHL och han ryktades ju starkt till Djurgården även han, men han valde att stanna i Leksand och det värmer enormt mycket!

Dessutom blir vår fjärdekedja som har tagit sig djupt in i många leksingars hjärtan komplett även över den kommande säsongen, för både Martin Karlsson och Tobbe Forsberg har också valt att förlänga. Jon Knuts hade ju redan kontrakt över säsongen 18/19.

Det känns också oerhört bra och totalt sätt så tycker jag det här lagbygget känns väldigt, väldigt intressant. Vi har stabila backar, producerande forwards, krigande och grovjobbande forwards och det enda som känns lite osäkert är som sagt målvaktssidan.

Det var samma sak jag kände inför den gångna säsongen också och då värvades mycket riktigt en ytterligare målvakt in under säsongen och det tror jag, som jag skrev ovan, inte är helt otänkbart att det görs även den här säsongen, men vem vet, Brage/Arntzen kanske gör en överjävlig säsong, men det är upp till bevis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0