SM-slutspelet rullar vidare och här får ni ett rejält och långt inlägg om kvartsfinalerna.

Brynäs - Växjö 4-3
Växjö - Brynäs 4-0
Brynäs - Växjö 3-5
Växjö - Brynäs 3-0

5 485 åskådare på plats i Vida arena när SM-slutspelet drog igång för Växjös del. Växjö, som väl får anses som gigantiska guldfavoriter med tanke på hur överlägset man vann grundserien, 21 poäng före Djurgården.

Brynäs skulle väl bara bli en munsbit här, samtidigt som Brynäs ju hade varit igång med matcher innan kvartsfinalerna, när man slog ut Luleå med 2-1 i matcher. Deras chans skulle väl därför vara match 1, men väl där var det inget snack om saken. Växjö vann skotten med 38-14. Erik Martinsson och Robert Rosén gjorde båda varsitt mål innan Jacob Blomqvist reducerade för Brynäs, men Växjös ledning kändes aldrig riktigt hotad och även om man missade en straff i 3:e perioden så kunde ändå Oliver Bohm göra 3-1 för Växjö och Tuomas Kiiskinen satte sedan spiken i kistan med 4-1 i öppen kasse.

I match 2 var det dock plötsligt ett helt annat Brynäs. Ett betydligt mer effektivt Brynäs som smällde in inte mindre än 4 mål i powerplay. Alla 4 mål i spel 5 mot 4 alltså och Växjö fick sig nog en läxa där i att inte dra på sig så mycket utvisningar, för det gjorde man här och bevisligen högg Brynäs direkt. Trots det blev det spännande när Växjö reducerade till 4-3 med 8 minuter kvar att spela, men Brynäs höll emot och utjämnade matchserien till 1-1.

Tillbaka i Växjö för match 3 var det dock återigen ett överlägset Växjö. Viktor Fasth fick en gruvlig revansch när han höll nollan, men samtidigt var Brynäs väldigt uddlöst framåt och den här gången vann Växjö skotten med 31-14, 16-0! i 2:a perioden. Brynäs hade alltså inte ett enda skott på mål och att Växjö vann här var odiskutabelt.

Matchserien vände upp till Gävle igen och den här gången var det faktiskt mycket folk på plats i Gavlerinken arena, 7 360, till skillnad från match 2, då det bara kom 5 549 åskådare.

Här fick också Brynäs en bra start på matchen när Johan Alcén gjorde 1-0 efter knappt halva 1:a perioden. Ett mål som blev periodens enda. Sedan kvitterade dock Växjö, men Brynäs återtog ledningen, men på nytt kvitterade Växjö, den här gången bara 13 sekunder senare, men Brynäs skulle för 3:e gången i matchen ta ledningen när Jacke Blomqvist, igen, gjorde 3-2 för hemmalaget bara 42 sekunder in i 3:e perioden. Glädjen blev dock inte särskilt långvarig den här gången heller, för på bara ett par minuter hade Brendan Shinnimin och Robert Rosén sett till att Växjö hade vänt på steken och sedan kunde man också sätta 5-3 bara några minuter senare och att det blev grinigt i och med de 3 ganska täta målen var väl kanske inte så konstigt, men Växjö vann matchen fullt rättvist och vann skotten med 47-19, 22-5 i 1:a perioden och då ska vi komma ihåg att det var på bortais. Det är imponerande!

3-1 i matcher till Växjö alltså, som bara skulle hem till Vida arena och stänga den här matchserien. det gjorde man också. Viktor Fasth höll nollan för 2:a gången på 3 hemmamatcher, räddade 20 skott, samtidigt som man fick en kanonstart på matchen, där Andy Miele och Janne Pesonen hade gjort mål innan det ens hade gått 4 minuter och där Liam Reddox till slut såg till att sätta spiken i kistan och skicka Växjö till en planenlig semifinal.

Malmö - Frölunda 4-2

Där ser man, Malmö skräller i år igen och det går inte annat än att imponeras av Peter Anderssons mannar. Förra året slog man ut favorittippade Växjö i kvarten, här slog man ut frölunda. Jag är inte superförvånad måste jag dock ändå säga, för jag har lyft ett varningens finger för Malmö enda sedan säsongen drog igång. SM-guld vetifan, men att man kunde gå långt i slutspelet, det trodde jag definitivt.

Här fick man också en kanonstart på den här matchserien, när man direkt snodde en match i Göteborg.

Trots 38-18 i skott till Frölunda så var det ändå Malmö som stod som segrare. Oscar Alsenfelt känns verkligen på gång nu och här hade han en räddningsprocent på 97,37%.

Efter en mållös förstaperiod kunde sedan också Lars Bryggman ge Malmö ledningen och bara 01:12 senare smällde Robin Alvarez in 0-2. Snacka om kalldusch för Frölunda efter det gigantiska spelövertaget man hade haft fram tills des och som man fortsatte ha efter de båda målen.

Frölunda fick dock också hål på Alsenfelt i samma veva, för bara 23 sekunder efter Malmös 0-2 gjorde Victor Olofsson 1-2 för Frölunda, men fleer än de 3 målen på 01:35 där i mitten av 2:a perioden blev det inte och Malmö kopplade därmed greppet om matchserien.

Man hade därmed chansen att gå upp till 2-0 i matcher om man hade vunnit på hemmais i match 2, men så blev det inte. Trots 17-2 i skott i 1:a perioden stod det bara 2-1 på tavlan, efter att Frölunda genom joel Lundqvist faktiskt tagit ledningen.

Frölunda kvitterade sedan Malmös ledning i 2:a perioden och i 3:e perioden kom sedan en liten målexplossion. Robin Alvarez gjorde först 3-2 för Malmö. Rhett Rakhshani ökade sedan på till 4-2 med 9 minuter kvar att spela. 2-0 i Matcher hägrade alltså för Malmö och såg inte alls otänkbart ut, men Frölunda ville annat. Sebastian Stålberg reducerade bara 45 sekunder efter 4-2-målet och Caerl Grundström satte 4-4 bara dryga minuten senare och det Malmö arena som nyss kokat var plötsligt knäpptyst. Det var dock inte slut där, för med bara 02:14 kvar att spela tittade Rasmus Dalin upp och satte 5-4 för Frölunda bakom Oscar Alsenfelt, som inte alls kom upp i samma nivå som i match 1 och 9 magiska minuter för Frölunda här i slutet av matchen gjorde att det istället för 2-0 i matcher nu stod 1-1.

Då hade Frölunda alltså tagit tillbaka hemmaplansfördelen och hade chans att för 1:a gången i den här matchserien gå upp i ledning och det gjorde man också.

Det satt dock långt in, för Jonas Gunnarsson, som Malmö nu hade valt att ställa mellan stolparna, var riktigt bra. Samtidigt hade Johan Olofsson gjort 0-1 för Malmö 18 sekunder från slutet i 1:a perioden och det dröjde enda in i 3:e perioden innan 2 mål signerade Carl Grundström och Max Friberg gjorde att Frölunda till slut kunde vinna matchen, till de 12 044 åskådarna i Scandinavium, alltså fullsatt.

Riktigt så mycket folk var det inte i Malmö arena i martch 4, men 9 515 åskådare var där ändå på plats och de fick se hemmalaget ta ledningen redan efter 37 sekunder. Snacka om pangstart och inte nog med det. Nils Andersson ökade sedan på till 2-0 efter 06:22. Det var också ställningen tills Victor Olofsson reducerade för Frölunda i 2:a perioden, men Malmö höll undan och Jonas Gunnarsson fick en liten revansch från match 3. Nu landade han på en räddningsprocent på 95,83%, till skillnad från Johan Gustafsson, som nu landade på 89,47% och inte riktigt kom upp i samma nivå som i match 3, då han var riktigt bra och stannade på 96%.

2-2 i matcher alltså, men fortfarande hemmaplansfördel för Frölunda.

Den försvann dock i match 5, där Jonas Gunnarsson växte ännu mer, höll nollan och räddade samtliga 34 skott som Frölunda sköt. Lukas Haudum inledde målskyttet för Malmös del, Frederik Storm fyllde på, båda målen precis i slutskedet av 1:a perioden, Haudums mål efter 18:43 och Storms mål efter 19:36.

Tungt för Frölunda, som dock fick sina chanser i powerplay och att således komma in i matchen igen, men det ville sig inte för göteborgarna och det var fortfarande 0-2 efter 2 spelade perioder.

Frölunda försökte vidare i 3:e perioden, men Jonas Gunnarsson var riktigt bra och istället kunde Malmö avgöra med 2 mål i öppen kasse signerade Axel Wemmenborn och Erik Forssell.

Malmö hade alltså chansen att avgöra på hemmaplan i match 6 och inför 12 150 åskådare i Malmö arena gjorde man just det. Erik Forssell, som avslutade målskyttet i match 5, inledde målskyttet här, när han efter 04:51 gav Malmö ledningen. Kort senare ökade Frederik Storm på till 2-0, båda målen i powerplay, efter att Victor Olofsson först åkt ut för en interference och Simon Hjalmarsson 18 sekunder senare åkte ut för en tripping.

Det blev 2 dyrköpta utvisningar för Frölunda och 2 mål som grundlade segern för Malmö och när Axel Wemmenborn gjorde 3-0 01:10 in i 2:a perioden, då var det lite ridå ner för Frölunda, som ändå försökte och fick hål på Gunnarsson 2 gånger, Victor Olofsson och Max Friberg avslutade målskyttet för Frölunda den här säsongen, en säsong som slutade betydligt tidigare än vad de flesta i Göteborg hade räknat med, inte minst Roger Rönnberg, som stod med tom blick efter uttåget och tog på sig huvudansvaret för det här. Starkt gjort av honom måste jag säga, att inte skylla ifrån sig eller liknande, utan ta på sig det och stå för det. Han är en stor man, Roger Rönnberg.

Djurgården - Linköping 4-1 i matcher

Djurgården - Linköping 6-1
Linköping - Djurgården 3-2 SD
Djurgården - Linköping 4-3
Linköping - Djurgården 2-4
Djurgården - Linköping 5-4

Djurgården fortsätter att övertyga och man gör mycket mål. 21 mål på 5 matcher. Det är alltså 4,2 mål i snitt framåt/match.

Här var det dock LHC som gjorde 1:a målet i match 1. Jakob Lilja gjorde 0-1 för LHC, men därefter var det roliga slut för LHC. Jonathan Davidsson och Linus Hultström såg till att det var 2-1 för DIF efter den 1:a perioden och sedan ångade man bara på. Jonathan Davudsson gjorde sitt 2:a mål för kvällen och Markus Ljung gjorde 4-1 innan Jonas Gustavsson fick nog. Jakob Johansson in mellan stolparna, men det hjälpte inte. Calle Ridderwall gjorde 5-1 och Axel Jonsson-Fjällby avslutade målskyttet med 6-1.

Tungt för LHC, som dock lyckades ta sig samman och i en riktig långkörare lyckades man ändå kvittera matchserien till 1-1, efter att Chad Billins till slut, efter drygt 108 minuters spel, eller efter 08:38 i 6:e perioden. Wow!

Dessförinnan hade vi fått se en mållös förstaperiod, 0-1 signerat Jesper Pettersson, 1-1 genom Jakob Lilja tidigt i 3:e perioden, 1-2 genom Gustav Possler och 2-2 genom samme Billins som senare också avgjorde matchen. Då återstod det 3 minuter att spela.

I match 3 var det faktiskt LHC som tog ledningen och hade 0-1 efter den 1:a perioden, men Djurgården är starka, gnuggade på och fick också utdelning. Niklas Bergfors satte 1-1, 4 minuter senare satte Linus Johansson 2-1 och ytterligare ett par minuter senare satt också 3-1 i nät bakom Jacob Johansson, som nu fick chansen från start i LHC-kassen.

LHC reducerade till 3-2 och senare också till 4-3, men helt ifatt kom man aldrig och Djurgården hade därmed 2-1 i matcher.

Då väntade lite av en måstematch för Linköping när serien vände ner mot Östergötland igen.

LHC fick där en tung start på matchen, trots att man fick med sig en straff efter bara dryga minutens spel, men den gången stod Jocke Erikssonn ivägen och istället var det Axel Jonsson-Fjällby som gav Djurgården ledningen bara sekunder efter straffen.

Det var också 0-1 efter den 1:a perioden, precis som i match 3, men den gången kunde Djurgården vända på steken. Det lyckades inte LHC göra här, även om Kristian Näkyvä reducerade till 1-2, efter att Linus Hultström ökat på Djurgårdens ledning till 0-2.

Närmre än 1-2 kom dock inte LHC, för i spel 5 mot 3 bombade Linus Hulltström också in 3-1 för Djurgården och han som inledde målskyttet, Axel Jonsson-Fjällby, fick också avsluta det när han satte 4-2 i öppen kasse, efter att LHC gett det en ärlig chans, reducerat till 2-3 med knappt 2 minuter kvar att spela, plockat målvakten och allt det där, men det räckte inte hela vägen fram och nu var det matchboll för Djurgården när man hade 3-1 i matcher.

Nu skulle man hem till ett fullsatt och kokande Hovet och ta hem den här matchserien och det gjorde man också.

Efter en mållös förstaperiod rasslade det till ordentligt i 2:a perioden. Kristian Näkyvä gjorde 0-1 efter 01:11, Mikael Ahlén kvitterade efter 01:23 och Axel Jonsson-Fjälby gjorde 2-1 efter 01:54. Snacka om målexplossion!

Kristian Näkyvä höll sig dock framme igen och kvitterade för LHC, men återigen blev glädjen kortvarig för Cluben, när Gustav possler gjorde 3-2 för Djurgården bara ett par minuter senare.

LHC kvitterade dock ledningen igen och med 04:45 kvar att spela gjorde Derek Roy också 4-3 för LHC, som då såg ut att skaka fram en 6:e match nere i Linköping, men så blev det inte. För Markus Ljung kvitterade med 03:19 kvar att spela och sedan, på allra grymmaste sätt, tog säsongen slut för LHC, när Marcus Högström fick Hovet att fullkomligt explodera när han gjorde 5-4 med 5! sekunder kvar av 3:e perioden! 5 sekunder! Eufori för Djurgården, men jag kan inte låta bli att lida med Linköping. Man gör en bra bortamatch och de flesta hade nog börjat rikta in sig på att isen skulle spolas om och en 4:e period skulle få avgöra det här, men det är inte över förrän the fat lady sings och det visade verklige Högström här, men fy fan vad surt och snöpligt för LHC, det måste jag ändå säga...

Skellefteå - Färjestad 5-2

Färjestad har gjort en stark säsong och förtjänade väl egentligen inte att försvinna redan här i kvartsfinalen. Det var en ordentlig nitlott att få Skellefteå redan här, för som jag skrev innan slutspelet drog igång så är Skellefteå alltid Skellefteå och även om de inte har imponerat supermycket under säsongen så brukar de alltid höja sig när det vankas slutspel och det gjorde de här också.

Inför 6 067 åskådare i Löfbergs arena så presenterade sig Jocke Lindström direkt. Efter 44 sekunder hade han gjort 0-1 för Skellefteå. Sedan assisterade han och Per Lindholm fram till Oscar Möller, som satte 0-2 efter 08:32.

Lindström fortsatte sedan att stå i centrum när han fick matchstraff efter en huvudtackling, men SAIK redde ut det 5 minuter långa underläget.

Till slut fick dock även Jonni Ortio kapitulera när Fabian Zetterlund reducerade för Färjestad. Skellefteå svarade dock upp nästan direkt när Jesper Olofsson gjorde 3-1 och det blev också slutresultatet.

I match 2 var det inget snack om saken. Jocke Lindström höll sig på nytt framme och gjorde 1-0 efter drygt 10 minuter av 1:a perioden. tim Söderlund ökade på till 2-0 3 minuuter senare, Pontus Petterström 3-0 efter dryga minutens spel i 2:a perioden, Adam Pettersson 4-0 efter drygt halva matchen och så avslutade Jocke Lindström målskyttet med 5-0 efter 11:56 i 3:e perioden.

2-0 i matcher till Skellefteå alltså, som blev 3-0 i matcher efter att man även vunnit match 3 nere i Karlstad, inför över 8 000 åskådare.

Tim Söderlund gjorde 0-1 efter 13 minuuter, Sebastian Olsson 0-2 efter 03:07 i 2:a perioden och sedan var det dags för Jimmie Eriksson att presentera sig när han gjorde 0-3 för bortalaget och trots att det var så mycket folk på plats hade stämningen betänkligt bedarrat.

För 2:a matchen i rad bytte Färjestad också målvakt. I match 2 fick Lars Haugen nog efter 4-0-målet och här byttes Stefan Steen ut efter 0-3. Då hade han bara fått 5 skott på sig, 3 i 1:a perioden och 2 i 2:a.

Ingen lyckad dag för den gode Steen alltså, men Lars Haugen hade inte heller någon jättelyckad dag. Joakim Nygård reducerade visserligen för hemmalaget, men Skellefteå vann ganska komfortabelt och kunde nu defilera med 4-0 i matcher på hemmaplan.

Så blev det dock inte och tur var väl kanske det. Tur för alla utom alla Skellefteåfans, som säkert gärna hade sett 4-0 i matcher. Jag tycker dock inte Färjestad hade varit värda det. De förtjänade ett bättre slut på den här säsongen och när ilari Melart, Dick Axelsson och Alexander Johansson hade nätat för Färjestad så hade man reducerat till 1-3 i matcher.

Ny match väntade då i Karlstad och återigen var det mycket folk på plats, 7 207, men det är faktiskt lite dåligt att det inte var fullsatt, när det blev en match till på hemmais, men å andra sidan så är det kanske inte så lätt att fylla arenan på 2 dygn,från slutsignalen uppe i Skellefteå till matchstarten här, så drygt 7 200 biljetter är ändå ganska bra och de som hade letat sig dit fick se en ny Färjestadsseger.

Detta efter att Michael Lindqvist var tillbaka efter sin skada och presenterade sig direkt när han kvitterade fram till 1-1 i 2:a perioden, Dick Axelsson gjort mål för 2:a matchen i rad och Mikael Wikstrand gjorde 3-1 med drygt 10 minuter kvar att spela. Skellefteå reducerade genom Per Limdholm, men närmre än så kom man inte och nu, nu var det plötsligt 3-2 i matcher till Skellefteå och lite press på SAIK, som nog inte ville få en game 7 nere i Karlstad.

Därför såg man till att vinna match 6 på hemmaplan, men oj vad det satt långt in!

Skellefteå och Pontus Petterström tog visserligen ledningen, men Michael Lindqvist kvitterade 3 minuter senare och Johan Ryno gjorde 2-1 för Färjestad, i en förstaperiod där Färjestad var klart bättre och vann skotten med 17-11.

Sedan svängde det fullständigt i 2:a perioden. Skellefteå bara matade skott mot Lars Haugen, men norrmannen hade verkligen kommit upp i nivå efter match 2 där, när han blev utbytt. Skellefteå vann skotten med 22-4! bara i 2:a perioden, men man fick inte hål på Haugen och det var fortsatt 2-1-ledning för Färjestad, hur orättvist det än må vara.

Skellefteå fortsatte sedan att trycka på och mata skott i 3:e perioden och till slut fick Jesper Olofsson Skellefteå kraft arena att explodera när 2-2 satt i nät bakom Haugen, men inte nog med det. Bara minuuten senare satte också Per Lindholm 3-2 för Skellefteå och jäklar vilken våg det blev att rida på där. Publiken var i extas och risken nu var att Färjwstad skulle sjunka ner helt och inte klara av att ställa om, eftersom att man hade lagt sig helt på försvar här och enbart försvarat sin ledning.

Riktigt så blev det dock inte. Nu var man ju tvungna att gå för det, man var tvungna att gå framåt och visst skapade man sina chanser, man försökte med taktiska drag, som att plocka målvakten för att få extratid till att prata ihop sig, men med målvakten ute kunde Oskar Möller sno åt sig pucken och avgöra med 4-2 i öppen kasse. Per Lindholm satte sedan också 5-2, också det i öppen kasse.

Tungt för Färjestad, men Skellefteå var strået vassare i den här matchen och Färjestad kunde till slut inte stå emot det enorma trycket som man satte upp. Lars Haugens insats ska absolut inte förringas, han tog 46/49 skott och hade en räddningsprocent på nästan 94%, så han gjorde en riktigt bra insats, men den här kvällen räckte det inte. Skellefteå var tyngre och nu har vi alltså Skellefteå, Malmö, Djurgården och Växjö i semifinal.

Semifinalerna spelas nu då enligt följande:

Växjö - Malmö
Djurgården - Skellefteå

Växjö är givetvis favoriter mot Malmö, men jag tror ändå Malmö kan ställa till det för Växjö. Det lär definitivt inte bli någon lätt resa för Växjö, även om jag ändå tror att de till slut tar hem det.

Skellefteå är återigen alltid Skellefteå och jag blir inte förvånad om de slår ut Djurgården här, men jag hoppas DIF tar det, för en final på Hovet, det är mäktigt att se och därför vill jag hellre att Djurgården ska ta det där. Tror dock det kan bli jämnt och jag blir inte förvånad om matchserien går till 7 matcher.