Leksand hade inte marginalerna med sig och Mora har nu matchboll...

En fullsatt och kokande Tegera arena gjorde vad man kunde för att bära fram Leksand till en seger och 2-2 i matcher mot Mora igår, men det gick inte. Mora vann matchen med 2-1 och har nu matchboll med 3-1 i matcher och kan alltså avgöra redan imorgon.

Det var en ganska jämn matchinledning, där Leksand tog över mer och mer ju längre perioden gick. Ändå var det Mora som gjorde mål. Ett väldigt tursamt mål som många tyckte var spark. Så bedömde dock inte domarna situationen, utan de godkände målet och det var också det enda mål som fföll i 1:a perioden, trots ett stundtals väldigt stort tryck nere mot Christian Engstrand och att Leksand vann skotten med 18-6. Det säger det mesta. Man gjorde helt enkelt allt rätt, utom just mål.

Leksand behövde då ett snabbt mål i 2:a perioden, men det blev precis tvärtom. Mora fick direkt ett anfall och efter en jätteräddning av Tex så skulle McNally bara rensa ut pucken från egen zon, men då tog den på Jesper Ollas, ställde Williamsson fullständigt och efter 24 sekunder var det istället 2-0 för Mora. Snacka om flyt...

det var ett flyt som Leksand inte hade. 2:a perioden var spelmässigt visserligen inte alls lika bra som den 1:a, men man fick ändå sina chanser och vann skotten med 11-9 och hade då totalt 29-15 i skott. Ändå stod det 0-2 på tavlan efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden skruvade Leksand upp pressen igen och precis som i 1:a perioden så saknades det inte chanser, men man satte inte dit dem. Inte förrän Martin Karlsson fick arenan att explodera när han krigade in 1-2 bakom Engstrand med 5 minuter kvar att spela.

Det gav både laget och publiken hopp och jäklar vilket tryck och vilket drag det var där inne i arenan under de sista minuterna, men Mora höll dessvärre emot och kunde vinna med 2-1.

2 skitmål, om man nu kan kalla det så, iaf det 2:a målet var ett sådant, men samtidigt, gör man inte fler än 1 mål på 39 skott, då blir det svårt att vinna hockeymatcher.

Christian Engstrand har dessutom stäppat upp ordentligt nu efter den mindre lyckade insatsen i match 1. På de efterföljande 3 matcherna har han släppt in just 3 mål. Det måste Leksand ändra på om den här matchserien ska leva vidare efter imorgon.

Våra bärande spelare måste också kliva fram nu när det behövs som mest. Tyskarna, som t.o.m. värvades in för att göra skillnad, de måste göra skillnad nu. Pietta har varit ganska bra, men inte alls lika framträdande som tidigare. Müller är inte godkänd såhär långt i det här kvalet, han har inte tillfört särskilt mycket och därför ger jag mig fan på att det just är han som kommer avgöra imorgon. Porsberger var bra i match 1, men sedan har han inte levererat så som varken han själv eller vi vid sidan av önskar. Detsamma gäller Ritola och Alex Friesen.

Nej, det är många som behöver visa sin klass och sina skills nu, samtidigt som det är lättare sagt än gjort när Mora så klart har scoutat sönder oss och vet precis vilka spelare de ska stänga ner och på vilket sätt de ska göra det. Detsamma måste Leksand också göra.

Jag tycker dock inte det är så som det var i matchserien mot Timrå. Där fick Leksand inte alls stopp på #54 Jonathan Dahlén. Han var till stor del ensam orsak till att Timrå vann med 3-0 i matcher där. Så är det inte här. Här är det ingen specifik spelare som Leksand inte lyckas stänga ner. Faktum är att jag tycker att Mora har haft en hel del tur med sig efter den där 1:a matchen. Leksand fick ett självmål mot sig här, ett självmål som blev avgörande. Man fick ett självmål mot sig i match 2, när pucken studsade på Daniel Bertov och in i mål, ett mål som betydde 2-3 för Mora och ett mål som även där blev matchavgörande. Hade Leksand dessutom fått 1:a målet i match 3, som verkligen stod och vägde, då hade den matchen också kunnat tippa över till Leksands fördel. Så med maximalt flyt hade Leksand redan kunnat ha avgjort det här med 4-0 i matcher, med lite medstuds hade det iaf kunnat stå 3-1 i matcher, eller åtminstone 2-2. Nu är det istället 1-3 i matcher, men ingenting är avgjort until the fat lady sings, så imorgon knyter vi näven och går ut och krigar allt vi har, för vi ska fan ta den här serien till en match 6 i Tegera på torsdag, det finns inget annat, så nu kör vi, systrar och bröder, krigar för skölden och för allt som är Leksands IF!