Sista rafflande omgången av Slutspelsserien 2017

I tisdags avgjordes då slutspelsserien i Allsvenskan. AIK eller Västervik, nu skulle det avgöras. AIK toppade tabellen med 11 poäng, samma som 2:an Västervik. De hade dessutom exakt lika många mål gjorda och AIK ledde serien i kraft av 1 måls bättre målskillnad, +6 mot +5.

Såhär gick det i sista omgången, omgång 5, av slutspelsserien 2017:

Almtuna - AIK 2-5
Västervik - Tingsryd 3-0
Pantern - Timrå 4-2

Det började bra för AIK, som tog ledningen i Uppsala, inför 2564 åskådare, vilket nog är bästa publiksiffran på hela säsongen där. Albin Lundin kvitterade dock för Almtuna och i 2:a perioden var det Almtuna som tog ledningen. Då var Västervik i serieledning, eftersom att man fortfarande hade 0-0 mot Tingsryd. AIK kvitterade dock på straf och då var man uppe i serieledning igen. Västervik hade dock en bra mittenakt mot Tingsryd och gjorde både 1-0 och 2-0. Genast såg det betydligt mörkare ut för AIK och när Conny Strömberg gjorde 3-0 53 sekunder in i 3:e perioden, då kändes det nästan avjort. Västervik skulle ta det där, för nu var AIK tvungna att göra 3 mål, om inte Västervik släppte in några då. Det gjorde man inte. Jonas Fransson höll nollan, räddade Tingsryds alla 13 skott och därmed hade Västervik gjort vad man skulle och kunde. Det såg också ut att räcka, men någonstans lyckades AIK ändå hämta kraft och när Daniel Olsson-Trkulja satte 3-2, då tändes hoppet igen. då var det bara 1 mål som fattades. Det kom också. Christian Sandberg sköt 4-2 för AIK med 12:36 på klockan i 3:e perioden. Då var AIK vidare igen, på fler gjorda mål än Västervik, men det hängde på en minst sagt skör tråd. Almtuna var inte chanslösa heller, men det var AIK som var starkare och tyngre, Gasper Kroselj motade Almtunas alla 8 skott i 3:e perioden och när då Jonas Almtorp satte 5-2 i öppen kasse 59 sekunder från slutet, då lyfte nästan taket på Gränbyhallen, trots att det var bortalaget som gjorde mål, för då var det klart. AIK fixade det, man redde ut stormen, trots ett väldigt, väldigt svårt läge med bara 20 minuter kvar att spela. Starkt av AIK, riktigt starkt, men Västervik ska ändå ha cred för säsongen man gör. Wow säger jag bara! Man kopierar nästan Tingsryds säsong från förra året. Då slutade Tingsryd 2:a i grundserien, precis bakom AIK, som nykomling. Förlorade sedan den Allsvenska finalen med minsta möjliga marginal, 3-2 i matcher mot just AIK, efter att Robin Kovacs avgjort i sudden i match 5. Sedan förlorade man 2-0 i matcher mot Leksand i playoffet och den säsongen var till enda. En ruggigt imponerande och stark säsong av en nykomling i serien. Västervik är också nykomlingar i serien och gång på gång har jag tänkt att man ska falla tillbaka i serien när man har varit inne i en liten svacka, men man har rest sig gång på gång och slutar alltså 3:a i grundserien. Sedan tar säsongen visserligen slut här, men det var på håret och med minsta möjliga marginal. Jag tycker dock inte det är någon skugga över Västervik. Klart det är surt att säsongen tar slut såhär, men det är en fruktansvärt imponerande säsong man har gjort!