Playoff 2 i Hockeyettan

Playoff i Hockeyettan för att nå kvalserien upp till Allsvenskan rullar vidare och nu är också Playoff 2 färdigspelat. Från Playoff 1 hade vi ju med oss Väsby, som slog ut Tranås, Piteå, som slog ut Örnsköldsvik, Asplöven, som slog ut Hudiksvall, Vimmerby, som slog ut Skövde, Nybro, som slog ut Kalix, och Kallinge, som slog ut Borlänge. Dessa 6 lag kompletterades här med lag 2 och 3 från de båda Allettanserierna, vilket alltså var Visby och Sundsvall från norra serien och Kristianstad och Mariestad från den södra.

Omgång 1

Nybro - Kristianstad 0-1
Asplöven - Mariestad 2-1
Kallinge - Visby 0-1
Vimmerby - Sundsvall 3-2
Piteå - Väsby 4-5

i Nybro stod det länge 0-0, efter 2 fantastiska målvaktsinsatser från Viktor Östlund i Nybro och Joel Gistedt i Kristianstad. Till slut fick Östlund ändå kapitulera när Daniel Andersson sköt matchavgörande 0-1 med 9 minuter kvar att spela.

Uppe i Haparanda fortsatte Asplövens väg tillbaka till Allsvenskan och det gick bra när man slog mariestad med 2-1, alla mål i mittenperioden. Faktum var att Mariestad hade 0-1 med 2 minuter kvar av perioden. Med 18:44 på klockan kom kvitteringen och 23 sekunder senare ledningspucken, vilken också blev matchavgörande.

Också Sundsvalls resa för att ta sig tillbaka till allsvenskan satte fart på allvar här, men det blev förlust direkt nere i Vimmerby, som vann med 3-2, trots att Sundsvall hade både 0-1 och 1-2. Det räckte dock inte och Vimmerby skaffade sig matchboll inför 2:a omgången.

Precis som i Nybro blev det bara 1 mål mellan Kallinge och Visby och precis som i Nybro så var det bortalaget som gjorde det. 46 sekunder in i 3:e perioden gjorde Sam Coatta 0-1 för Visby.

Slutligen hade vi ett rejält ras i Piteå, där hemmalaget fick en kanonstart av matchen, vann skotten med 14-8 och ledde med 3-0 efter den 1:a perioden. Matchen kändes nästan avgjord, men i 2:a perioden vände allt. Väsby gick från 0-3 till 4-3. Inte nog med det, man gjorde det på ca. 5 minuter. Wow, häftig vändning, men inte lika kul för Piteå...

Matchbolla alltså för Kristianstad, Asplöven, Visby, Vimmerby och Väsby.

Omgång 2

Kristianstad - Nybro 5-4 SD
Mariestad - Asplöven 6-4
Visby - Kallinge 1-2
Sundsvall - Vimmerby 5-4
Väsby - Piteå 2-7

Kristianstad var alltså det enda lag som kunde förvalta sin matchboll. Man vinner med 5-4, efter att man gått upp till 2-0 redan efter knappt 5 minuters spel och där man sedan hade 3-1 och 4-2 i 2:a perioden, innan det blev lite darrigt där i 3:e när Nybro reducerade efter 7 minuter och där man sedan också kvitterade och tog matchen till förlängning. Där var det ett matchstraff på en Nybrospelare för en knätackling som fällde avgörandet. I det efterföljande powerplayet kunde Fredrik Hetta avgöra för kristianstad, som därmed är klara för Playoff 3.

Det var det inget av de andra lagen som var här. Asplöven hade ju matchboll, men Mariestad hade 2-0 efter den 1:a perioden, ökade på till 3-0 och sedan också 4-0 i spel 5 mot 3 i 2:a perioden och matchen kändes död. Asplöven gav dock inte upp. Man reducerade innan 2:a perioden var slut och efter att Mariestad gjort 5-1 jobbade man sig nästan hela vägen ikapp genom 2 reduceringar, innan Mariestad gjorde 6-3 och sttängde matchen. En kasse till fick Asplöven dock in, men det räckte inte.

Det gjorde det dock för Sundsvall, som med kniven mot strupen och tvingade till att vinna också gjorde det. Man gjorde en riktigt bra match mot Vimmerby, hade 3-0 efter den 1:a perioden, ökade till 4-0 i den 2:a, innan Vimmerby reducerade. I 3:e perioden hände det dock grejer. Sundsvall gjorde först 5-1, men sedan slappnade man kanske av lite väl mycket, för Vimmerby reducerade både till 5-2, 5-3 och 5-4. Det blev riktigt spännande där mot slutet, men Sundsvall höll undan och kvitterade den matchserien.

Kvitterade matchserien gjorde också Kallinge, som tog ledningen sent i 1:a perioden och ökade till 0-2 i 2:a. Visby fick till slut hål på Robin Jensen i Kallingekassen, men närmre än 1-2 kom man inte och även den matchserien var kvitterad.

Piteå tog sig samman efter raset hemma i match 1 och utklassade här Väsby med hela 7-2, dessutom på bortais. Imponerande!

Kristianstad alltså klara för playoff 3, men de andra 4 matchserierna krävde en 3:e och helt avgörande match...

Omgång 3

Mariestad - Asplöven 2-1
Visby - Kallinge 2-1
Sundsvall - Vimmerby 2-3
Väsby - Piteå 1-2 SD

Vi ser alltså att både Asplöven och Sundsvall är utslagna och når alltså inte tillbaka till Allsvenskan redan i år. Douglas Lögdal var det som sköt Mariestad till playoff 3 genom sitt 2-1-mål 05:52 in i 3:e perioden. Asplöven försökte sedan att skruva upp tempot, men man lyckades aldrig skapa något riktigt tryck mot Arvid Ljung i Mariestadskassen och Mariestad är nu inte långt från en kvalserie...

Det är inte heller Vimmerby, som, får jag säga, lite överraskande alltså slår ut Sundsvall med 2-1 i matcher. Sundsvall gjord en riktigt bra match i omgång 2, inför 896 åskådare i Sundsvall energi arena. Här i match 3 var det ännu mer folk på plats för att se sitt Sundsvall ta sig vidare till playoff 3. 1203 åskådare var på plats, men man blev snuvade på konfekten skulle man kunna säga, för istället var det Vimmerby som gick segrande ur det hela, efter mål av Pontus Gulldén, Markus Modigs och Petter Runesson. Då stod det 3-1 för bortalaget. Sundsvall reducerade, men nådde aldrig hela vägen fram och man får rikta in sig på ännu en säsong i Hockeyettan.

Visby hade 0-0 hemma mot Kallinge efter 2 spelade perioder, men 2 relativt snabba mål i upptakten av 3:e perioden grundlade segern med 2-1, för Kallinge reducerade sedan, men likt Sundsvall nådde man inte hela vägen fram och Visby är alltså klara för playoff 3.

Väsbys målvakter imponerade inte i match 2. Här i match 3 var det betydligt bättre, men det räckte ändå inte för att stoppa Piteå, som inte fick en lika lätt resa som i matchen innan, men man lyckades ändå rida vidare på segervågen och 28 sekunder in i förlängningen sköt Sebastian Harila segern till Piteå och en bra säsong för Väsby är därmed över.

Kristianstad, Mariestad, Visby, Vimmerby och Piteå är alltså klara för playoff 3.

Noterbart är att både Mariestad och Piteå vänder underläge 0-1 i matcher till seger med 2-1. 2/5 lag som är vidare är det lägre rankade laget, Piteå och Vimmerby. Det är dessutom bara 1/5 bataljer som avgörs på 2 matcher, de resterande 4 går till 3. Kul när det är tätt och jämnt.

Såhär gick det alltså i playoff 2:

Kristianstad - Nybro 2-0 i matcher (Kristianstad klart för playoff 3)
Mariestad - Asplöven 2-1 i matcher (Mariestad klart för playoff 3)
Sundsvall - Vimmerby 1-2 i matcher (Vimmrby klart för playoff 3)
Visby - Kallinge 2-1 i matcher (Visby klart för playoff 3)
Väsby - Piteå 1-2 i matcher (Piteå klart för playoff 3)

Playoff 3 spelas nu enligt följande:

Kristianstad - Vimmerby
Visby - Piteå
troja - Mariestad

Kristianstad ser jag som favoriter mot Vimmerby. Vimmerby gjorde det bra mot Sundsvall, väldigt bra, det går inte att ta ifrån dem, men Kristianstad ska man inte ro på.

Bingo för Mariestad skulle jag säga. Som jag skrev i inlägget under så kommer nu Mariestad från en vinnande trend. Troja kommer från en förlust i Hockeyettanfinalen med 2-1 i matcher mot Huddinge, trots att Troja hade 1-0 i matcher och 2 hemmamatcher att avgöra på. Ändå gjorde man inte det och därför tror jag att Mariestad tar det där.

Visby mot Piteå blir jämn. Jag hoppas på Piteå, men tror Visby har bra chans att ta det där, kanske med en extra hemmamatch som tungan på vågen.

Jag tror alltså att Kristianstad, Mariestad och Visby tar sig till kvalserien, med Piteå som främsta bubblare och Troja som utmanare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0