Målexplossion i tredje perioden när Leksand förlorade i Luleå

Leksand gästade Luleå och coop Norrbotten arena under lördagen och det var hemmalaget som dominerade matchinledningen fullständigt. Det såg nästan ut som luleå hade PP, men det hade man inte.

Leksand red dock ut den värsta stormen och matchbilden jämnade ut sig mer och mer ju längre den 1:a perioden gick och båda lagen skapade en del chanser, även om Luleå hade ett litet övertag. Det blev dock inga mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

2:a perioden var också relativt jämn, tills ett misstag från Leksandsback bäddade för Andreas Falk, som stod 4 meter mitt framför engren och drämde till direkt när han fick pucken till sjänks. Det var 1-0 för Luleå.

Kvitteringen var nära direkt efteråt, när johan Olofsson kom fri mot Lassinantti, men den senare gick segrande ur den duellen och det var fortfarande 1-0 för Luleå.

Matchbilden hade dock svängt över lite för Luleå och den tendensen blev tydligare ju längre perioden gick och när Leksand hade kontroll på pucken, men spelade sig fast i egen zon, då fick Bill Sweatt tag i den och sköt från nästan ingen vinkel alls in 2-0 för Luleå, via axeln på Atte Engren.

Leksand fick dock precis den starten av 3:e perioden som man behövde, för Johan Porsberger satte 2-1 efter bara 02:09 och sedan var kvitteringen inte långt bort. känslan var att Leksand var på väg ikapp. Då stod Engren för en liten tavla när Craig Shira snappade upp sin egen retur och satte 3-1 bara minuten efter Leksands reducering.

Det stannade dock inte där, för knappa minuten efter 3-1 kom också 4-1. Christopher Masthmäki var det den här gången och istället för att Leksand skulle komma ikapp till 2-2 hade Luleå mer eller mindre stängt matchen på mindre än 1 minut och 2 snabba mål.

Leksand gav sig dock inte och Johan Olofsson fick ändå näta när han satte dit 4-2 bara några minuter senare. Snacka om målexplossion. Först 0-0 i typ halva matchen, 2-0 efter 40 minuter och nu 2-2 på 6 minuter i 3:e perioden.

Tyvärr tycker jag inte att Leksand fick det där riktiga trycket efter reduceringen. Luleå kontrollerade det ganska bra och tiden rann iväg ganska snabbt för Leksands del. Man plockade i vilket fall Engren och skapaade något halvbra läge mot slutet, men reduceringen var egentligen aldrig riktigt nära och med 2 sekunder kvar att spela satte Luleå 5-2 i öppen kasse.

Ny förlust för Leksands del alltså.
Engren är hyfsat bra i kassen, men fortfarande lite fladdrig tycker jag. Släpper dessutom något eller ett par halvbilliga mål som han kanske borde ha tagit. Tycker inte han utgör den där riktiga tryggheten bakåt som lär bli enormt viktig i kvalet.
Tryggheten bakåt bland backarna är också sisådär, man gör lite valpigga misstag ibland, vilket på sätt och vis inte alls är konstigt, men frågan är om det håller i ett kval?
Annars tycker jag att spetsen framåt saknas, men Luleå var klart bättre sett över hela matchen, inget att säga om det.

Ny match väntar på tisdag för Leksands del, hemma mot Djurgården. Lär bli en tuff match, för DIF krigar ju i högsta grad om att nå ett playinspel här efter grundseriens slut...

Djurgården - Malmö 4-0

Leksand kan fortfarande bli näst sist i tabellen, för Rögle förlorade också och man är därmed fortfarande 1 poäng före Leksand. Patrik Carlsson verkar ha hittat storformen här mot slutet av serien och här gjorde han hattrick när han satte 1-0 redan efter 01:21, 2-0 12 minuter senare och 3-0 drygt 2 minuter in i 2:a perioden. Rögle reducerade till 3-1, men närmre än så kom man inte och Frölunda tog viktiga poäng där i toppen av tabellen.

Omgångens skräll var dock utan tvekan Karlskrona som alltså krossar Skellefteå med hela 6-1! Vad hände där liksom? Filip Kruseman, Alexander Wiklund och Joel Kellman grundlade den segern i 1:a perioden när man satte varsitt mål. Det var alltså 3-0 redan efter den 1:a perioden. Alexander Bergström gjorde 4-0 i 2:a perioden och det var droppen för Gustaf Lindvall, som byttes ut och Joni Ortio klev in mellan stolparna. Då hade KHK redan gjort mål på 4 av de 21 skotten man hade skjutit. Jimmie Eriksson reducerade för SAIK 01:09 in i 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och Mattias Guter x2 avslutade målfyrverkeriet med 5-1 och 6-1. Inte bra för Skellefteå, som inte har säkrat en kvartsfinalplats än. Eftersom att Färjestad slog HV, där Gustaf Thorells 1-0-mål 03:27 in i 3:e perioden blev matchavgörande, så är man nu bara 2 poäng före Färjestad. Tänk om Skellefteå skulle tvingas till playinspel. Det vore å andra sidan symboliskt på något sätt för hela säsongen, för SAIK har inte övertygat på hela säsongwn. Man har svajat och varit väldigt ojämna. Man ska aldrig räkna bort Skellefteå i ett slutspel, men som det ser ut nu så måste man upp flera steg om man ska ha en chans att ö.h.t. utmana om guldet...

Örebro hade 2-0, men Växjö visade styrka och hämtade upp det till 2-2 i 3:e perioden, inan man också avgjorde i förlängningen.

Djurgården övertygade ordentligt när man nollade Malmö och vann med klara 4-0. trots det tappar man på Karlskrona, eftersom att KHK vann med 5 mål, DIF med 4 mål. Man står dock fortfarande på samma poäng som KHK och på tisdag kommer som sagt Djurgården till Tegera arena, medan Karlskrona åker till Gävle. Fördel Djurgården där får jag ändå säga, tyvärr, men jag hoppas att jag hr fel.