Omgång 8 av kvalserien upp till allsvenskan är färdigspelad och vi säger då grattis till Södertälje SK, som efter bara 1 säsong i Hockeyettan nu är tillbaka i Allsvenskan igen! Åt andra hållet är det också klart att både Asplöven och Sundsvall åker ur Allsvenskan, Sundsvall efter bara 1 säsong, Asplöven efter 4 säsonger, menn för båda 2 lär det bli svårt att ta sig tillbaka igen, i synnerhet för Per Kenttähs gäng i Haparanda, tyvärr.

Omgång 8

Asplöven - Västervik 3-4
Troja - Sundsvall 5-1
Södertälje - Borlänge 6-1

Södertälje tog ledningen i powerplay mot Borlänge i den 1:a perioden och stormade i och med det mot Allsvenskan. Där bakom var det dock ett riktigt race, för först tog Asplöven ledningen mot Västervik. då klev man upp på 12 poäng, Västervik stod kvar på sina 15 och det Allsvenska hoppet levde därmed för Asplöven. Troja hade 0-0 mot Sundsvall och då var också sundsvall uppe på 12 poäng,Troja på 10. Sedan kvitterade Västervik och Troja tog ledningen mot Sundsvall. Då var plötsligt både sundsvall och Troja förbi Asplöven i tabellen, Troja 12, Sundsvall kvar på 11 och Asplöven 10. Precis i slutskedet av 1:a perioden tog också Västervik ledningen mot asplöven, vilket innebar att Asplöven åkte ner på 9 poäng igen och Västervik hakade på Södertälje med sina 18. I det läget var alltså Asplöven helt borta, liksom Sundsvall. enda laget som då hade chansen att gå ikapp Västervik på de 2 sista matcherna var Troja, som var 6 poäng bakom, med just 6 poäng kvar att spela om.

I 2:a perioden missade först Asplöven en straff, men några minuter senare kom ändå kvitteringen och då var man uppe på 10 poäng igen, Västervik 16. Troja stod kvar på 12, när man först ökade på till 2-0, innan Sundsvall reducerade, i boxplay, samtidigt som Södertälje kom allt närmre det där Allsvenska kontraktet, när man gjorde både 2-1 och 3-1 i powerplay, efter att Borlänge kvitterat halvvägs in i matchen.

Asplöven fick spela powerplay i inledningen av 3:e perioden och utnytjade det genom att göra 3-2, men knappa minuten senare hade Västervik kvitterat igen, samtidigt som troja ökade på till 3-1 och Södertäljes Allsvenska kontrakt så gott som säkrades när Adam Hansen gjorde 4-1 för sportklubben. Man gjorde sedan också 5-1 och 6-1 och saken var klar, till de 4671 åskådarnas vilda glädje. Häftigt att man kan dra så mycket publik i en kvalserie upp mot landets näst högsta serie. Jag kan nog lova att det lär bli drag i Södertälje nästa säsong. Västervik tog ledningen mot Asplöven med 7 minuter kvar att spela och om lättnaden och glädjen var påtaglig i Södertälje så var spänningen påtaglig i ICA arena, för i och med det målet för Västervik var Asplöven alltså definitivt borta från Allsvenskan till nästa säsong. Man plockade målvakten, men det hjälpte inte. Västervik vann med 3-4 och saken är därmed nästan klar. Asplöven och Sundsvall åker ur Allsvenskan båda 2 och Södertälje och Västervik är i princip klara för nästa säsong. Troja har en minimalisk channs att ta Västervik, men då får inte Västervik ta en enda poäng till och troja måste gå rent. Det ska alltså till väldigt mycket för det.