Seger i Haparanda

Senast Leksand var i Haparanda förlorade man med 4-1 och det var efter den förlusten som man halkade ner och låg sist i tabellen. Inför kvällens match var man 23 poäng före Asplöven. Snacka om att man har växlat upp under säsongens gång alltså och även här fick man en bra start när Alexander Ytterell smällde in 0-1 efter 5 minuters spel, precis efter att man klarat av ettt numerärt underläge, och Viktor Amnér smackade senare in 0-2 innan Asplöven kunde reducera innan den 1:a perioden var över.

Asplöven öppnade dock den 2:a perioden väldigt bra. man spelade nästan ut Leksand och skapade flera vassa chanser, dock inget mål.

Man fortsatte dock att vara det bättre laget och t.o.m. när Leksand fick spela powerplay 2 gånger i rad var det hemmalaget som skapade de vassaste chanserna, men, återigen, inget mål och det var fortsatt 1-2 efter 2 spelade perioder.

48 sekunder in i 3:e perioden var det istället Leksand och martin Karlsson som stänkte in 1-3 och uppförsbacken växte för hemmalaget, som väl egentligen inte alls hade varit sämre än Leksand, åtminstone inte i den 2:a perioden, men ineffektiva var man och det där 1-3-målet skulle bli matchavgörande, för inga fler mål föll och Leksand kunde därmed räkna in 3 nya poäng på kontot.

Ingen toppmatch direkt, precis som mot Sundsvall i lördags, men man gör vad man ska och det räcker för 3 poäng.

Nu återstår 2 hemmamatcher och det är mot Västerås och Björklöven, . 2 av de 5 lag som fightas för livet för att nå en plats i slutspelsserien, ett race som tätnade ytterligare efter kvällens omgång.

Mora - Björklöven 0-3

Västerås gjorde en riktigt, riktigt usel insats mot Asplöven senast, när Haparandalaget vann med klara 5-2. Kanske spelade man bort sina chanser till en slutspelsserieplats där, men här gjorde man iaf vad man kunde för att ändå nå dit. Jag vet inte vad Appelgren hade sagt till sina mannar efter Asplövenförlusten, men oj vad man körde här! Man spelade ut Oskarshamn i den 1:a perioden och gjorde både 1-0, 2-0, 3-0 och 4-0. Wow! IKO reducerade i den 2:a, men Västerås svarade på det genom att göra både 5-1 och 6-1. Givetvis var matchen redan avgjord då, men man satte ändå 7-1 med bara 11 sekunder kvar att spela. Ja, spelar man såhär, då har man goda chanser att trots allt ta sig tillbaka upp på topp 8 igen, men det är ändå 2 poäng upp till timrå, 2 poäng som man ska ta in på lika många matcher. Det blir tufft, men en seger mot Leksand på fredag är ett måste. Då möter Timrå Mora hemma, ett Mora som faktiskt inte är helt 100% klara för slutspelsserien ännu. Det kunde man ha blivit idag, men Björklöven ville annat. Matchbilden var där jämn i ungefär 8 minuter. Sedan tog Mora över mer och mer, men man fick inte in pucken bakom Kevin Lindskoug och ett tappert kämpande Björklöven, med bara 15 registrerade utespelare till matchen. Istället var det Björklöven som tog ledningen i den 2:a perioden och då var man plötsligt uppe på 9:e plats, bara 1 poäng bakom Timrå. Det var en ledning som man inte släppte och vann till slut ganska komfortabelt och plötsligt är Björklöven närmre topp 8 än vad man har varit på väldigt länge. På fredag möter man dessutom Asplöven, vilka jag tror man har goda chanser att slå och isf kan det bli så att man har allt i egna händer inför den avslutande matchen mot Leksand på söndag...

I Västernorrlandsderbyt var det hemmalaget som var närmst ett mål i den 1:a perioden, men Adam Ohre i Timråkassen gjorde en riktigt svettig räddning och det blev inget mål den gången. Istället var det 0-0 efter 20 spelade minuter och Timrå var fortfarande över sträcket, eftersom att Pantern och Björklöven också hade oavgjort då, medan Hästen låg under och Västerås ledde klart. Marginalerna krympte dock i upptakten av 2:a perioden, när Sundsvall tog ledningen och Pantern/Västerås var vdå bara 1 poäng bakom. Sedan tog ju Björklöven ledningen, samtidigt som Pantern hamnade i underläge och vips så var Pantern nere på 11:e plats och Björklöven/Västerås var de 2 närmst jagande lagen bakom Timrå, som då hade kvitterat, men när Sundsvall återtog ledningen i 3:e perioden var Timrå bara målskillnad på rätt sida om sträcket, -2 mot Björklövens -14. Timrå lyckades dock kvittera på nytt, men Sundsvall vann derbyt på straffar när Simon Lövgren avgjorde för hemmalaget. Det var nog de jagande lagen väldigt glada över, för då blir det 1 poäng mindre att ta in för dem.

I tingsryd fanns inte en enda bortasupporter på bortastå, men nere på isen gjorde Pantern det ändå bra och det var 0-0 efter den 1:a perioden, även om det var Tingsryd som hade skapat bättre och hetare chanser än vad Pantern hade gjort och man tog också ledningen i den 2:a perioden. Pantern gav sig dock inte och man kunde också kvittera i den 3:e perioden och faktum var att man såg betydligt hetare ut än vad hemmalaget gjorde. Något vinstmål fick man dock inte in och istället gick matchen till sudden och straffar, där Tingsryd drog det längsta strået och plockade hem bonuspoängen, en poäng som ändå gör att man tappar mark på AIK, som vände 0-2 till 3-2 på Hovet och som sedan kunde göra 4-3 med bara 03:39 kvar av matchen och sedan satte man också 5-3, också det i powerplay, precis som 4-3-målet. AIK är då 4 poäng före Tingsryd och seger mot Bofors på fredag innebär alltså att seriesegern är klar för Gnaget.

I Norrköping var det Bofors och Markus Nilsson som gjorde både 0-1 och 0-2 i den 1:a perioden. Sedan kom också 0-3 i den 2:a, innan Hästen lyckades reducera på ett skott som inte ens var en målchans. Ett höstlöv som signade in bakom Joel Gistedt i Boforskassen och senare kom också 2-3 och så var det match på riktigt igen och visst skulle man också få in kvitteringen. Det var en kvittering som såg ut att ta matchen till förlängning, men med 01:14 kvar av 3:e perioden tryckte Adam Rundqvist in 3-4 för BIK och sedan satte man också 3-5 i öppen kasse. Rundqvists mål där kan mycket väl ha varit dödsstötetn för Hästen den här säsongen, för man är nu 3 poäng bakom Timrå och vinst mot Pantern på fredag är ett måste. Kort och gott kan vi säga att förloraren där högst troligt är helt borta från fighten om 8:e platsen...