Djurgården vann rättvist på Hovet

Så var det då dags för den där matchen på Hovet. Ett utsålt och knökfullt Hovet. Matchen hade varit slutsåld i 2 veckor och man hade t.o.m. fått in 6 extrastolar i arenan i sammarbete med någon sponsor, så det blev nytt publikrekord i Hovets nuvarande konstruktion, 8100 åskådare.

Publiken fick se ett Djurgården som tog tag i taktpinnen direkt och fick också ett tidigt powerplay med sig. Det klarade dock Leksand av på ett föredömligt sätt, många spelare slängde sig och täckte skott helt hänsynslöst.

Leksand fick också chansen i powerplay med drygt 5 minuter kvar av 1:a perioden. Ditills hade det fortsatt varit Djurgården som hade det mesta puckinnehavet och ganska klart styrde spelet, även om Leksand stack upp i halvfarliga kontringar. I powerplayet small det dock. Åt fel håll. För det var Djurgården som kunde ta ledningen, i boxplay, men kvitteringen lät inte vänta på sig. Bara 22 sekunder senare smackade Johan Porsberger in pucken i nät bakom Tellqvist och det var också 1-1 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden tog Djurgården över ännu mer. Nu ägde man spelet totalt och Perra tvingades t.o.m. ta en timeout efter 14:22. då hade Djurgården också hunnit med att göra 2-1 och leksingarna fick knappt ens låna pucken, vilket också visade sig i skottstatistiken efter den 2:a perioden. Djurgården vann skotten med, håll i er nu, 16-0! Leksand hade alltså inte ett enda skott på mål i 2:a perioden och att det fortfarande bara stod 2-1 och att Leksand i högsta grad fortfarande var med i matchen, det kunde man tacka Atte Engren för. Han gjorde flera riktigt bra räddningar i perioden och kunde inte alls beskyllas för det där målet.

Känslan var dock att nästa mål skulle bli väldigt viktigt. 2-2 och matchen skulle kunna svänga över till Leksands fördel. 3-1 och uppförsbacken skulle bli ganska stor för de blåvita, med tanke på hur matchen ditills hade sett ut.

Djurgården fortsatte också att dominera spelet i 3:e perioden, men Leksand spottade upp sig och var tillbaka lite i 1:a periodens stuk, där man stack upp i kontringar då och då. 2-2 var också väldigt, väldigt nära, men Oscar Langs skott tog i stolpen bakom Tellqvist.

Istället kunde Jeff Tambellini göra 3-1 sekunderna senare och efter det var det faktiskt inget snack om saken.

djurgården vann med 3-1 och sett över hela matchen var det faktiskt rättvist. Djurgården var bättre och det var ruskigt starkt att klara av den pressen som man hade på sig innan matchen, samtidigt som jag inte alls tycker leksingarna kom upp i samma nivå som under de senaste matcherna. Man sa t.o.m. själva efteråt att flera av spelarna blev tagna av trycket i arenan, för det var enormt och en ny upplevelse för många i Leksand.

Nu är det 5 poäng upp till säker mark igen.
25 matcher återstår.

Givetvis hade det varit skönt att klättra över sträcket nu och trots allt är det ju så att matcherna mot lagen precis före och efter i tabellen är extra viktiga att vinna, men det är långt kvar och som Perra sa innan matchen så står man inte och faller med den här matchen, oavsett hur det skulle gå och så är det faktiskt. Det kan hända mycket på 25 matcher, så nu är det bara att blicka framåt mot Luleå hemma i Tegera på annandag jul.

Frölunda - Växjö 8-5

Rögle hade 6 raka förluster och typ bara 1 vinst på de 11 senaste matcherna eller liknande innan gårdagens och dagens back 2 back med Örebro. Vad gör man då? Lars Volden går in och stänger fullstämdigt igår, Rögle gör 5 mål och vinner väldigt övertygande med 5-0. Idag såg Volden ut att gå mot ännu en nolla. Rögle hade 0-3, men med knappt 8 minuter kvar att spela reducerade Martin Johansson och och när man plockade Axel Brage reducerade Glen Gustafsson på nytt. då återstod nästan 2,5 minut och jag kan mycket väl tänka mig att det blev bra darrigt i Röglelägret där, men man höll undan och tog 2:a raka vinsten. Det gör att man nu bara är 1 poäng bakom Leksand igen och har 6 poäng upp till säker mark. Bra eller dåligt att Rögle vann båda matcherna går att diskutera, men jag tror nog ändå jag är positiv till det, även om det innebär att man närmar sig Leksand. För ju fler lag som är indragna i sträckstriden där nere, desto bättre. Nu är Örebro visserligen 6 poäng före Leksand, men som sagt, det kan gå fort och blir man 4 lag som slåss där i botten, då tror jag inte att Leksand har någon nackdel i det, särskilt inte ju längre av säsongen som går, just därför att ingen hade räknat med att man skulle vara med och slåss på det här sättet som man ändå visar upp just nu. Alla hade trott att Leksand skulle hamna tvärsist och vara helt avsågat. Nu är man inte det, långt därifrån, och därför tror jag fortfarande att lagen runtomkring, Rögle, Djurgården och Örebro, känner mer press än vad Leksand gör, i synnerhet om det fortsätter att se ut såhär framåt februari och kanske om det t.o.m. tightar till sig ytterligare. Det tror jag Leksand vinner på i ett sådant läge. Däremot är jag inte säker på om det skulle vara positivt ifall man då trots allt hamnar under det där sträcket till slut och får kvala ändå. Då tror jag det är bättre att vara avsågat, som Karlskrona var förra säsongen, men som sagt, det är långt kvar och mycket kan hända. Viktigt för Rögle med den här dubbelsegern iaf.

Sedann har vi 8-5 i Frölundaborg när hemmalaget fick ordentlig revansch efter 0-4 i Leksand i torsdags. 13 mål i en och samma match. Wow! Det startade också direkt, för Växjö och Linus Fröberg gjorde 0-1 redan efter 11 sekunder. 3:e perioden på de senaste 4 som frölunda alltså släpper in ett mål innan 20 sekunders spel. Inte bra. Dennis Everberg, som dessutom gjorde hattrick, ökade sedan på till 0-2 innan frölunda både reducerade oh kvitterade. Man gjorde även 3-2, men det målet dömdes bort och istället gjorde Växjö 2-3. Frölunda kvitterade, men Växjö gjorde 3-4. Frölunda kvitterade igen och med 2 snabba mål mot slutet av 2:a perioden hade man 6-4 inför 3:e perioden, där man ökade på till både 7-4 och 8-4 innan Växjö reducerade och fastställde slutresultatet. alla målvakter, utom Johan Gustafsson, hade en väldigt blygsam räddningsprocent. Båda lagen bytte nämligen målvakt i 2:a perioden, efter att Frölunda kvitterat. Viktor Andrén stannade på 76,47%, Jocke Ericsson på 63,64% och Dan Bakala, som annars har varit väldigt stabil här mot slutet, stannade på 73,33%.

I Jönköping hade HV säkra 2-0 efter 1:a perioden, varav ett av målen var en riktig bjudning från LHC. Backen tappade helt enkelt pucken mellan tekningscirklarna, HV-spelare snappade upp den och jorde mål. LHC kom dock tillbaka i 2:a perioden, både reducerade och kvitterade och i 3:e perioden kunde Emil Sylvegård bli matchhjälte med 4 minuter kvar. Bra helg för familjen Sylvegård alltså. Marcus avgjorde ju också för Pantern igår när man slog Södertälje med 4-3 efter straffar.

Karlskrona var på väg att hitta formen igen. Man hade 2 raka hemmasegrar och kanske kunde det bli en 3:e? Det blev det inte, för här åkte man på en ny käftsmäll mot Luleå, som vann med klara 4-0. Man hade 3-0 redan efter 12:29 i 1:a perioden och det greppet släppte man aldrig. Tungt för KHK, som fortsätter att ha svårt att göra mål och som nu bara är 3 poäng före just Luleå i tabellen.