Starkt att komma tillbaka efter den starten

Leksand har budgeterat med ett ganska högt publiksnitt, 4800 någonting tror jag det är. Riktigt så högt var det inte igår när AIK kom på besök, men man ska ändå stå stolta i ryggen tycker jag, för 4613 var fler än vad det var både i Skellefteå, 4456, i Ängelholm, 4301, och anmärkningsvärt nog i Karlstad, 4564.

De drygt 4600 åskådarna på plats i Tegera arena fick dock se en katastrofal start från hemmalagets sida. Det var så dåligt så det knappt finns ord för det. AIK var enda laget på isen, leksingarna såg ut som rundningsmärken och AIK gjorde lite som man ville. Man gjorde också 0-1 redan efter minutens spel och 0-2 satt sedan i nät 6 minuter senare.

Det var bara AIK för hela slanten, Leksand hade knappt ett skott på mål och det såg ut att bli en dyster afton i Dalarna, med en klump i magen efteråt, men i 2:a perioden kom Leksand ut som ett nytt lag. Brock Montpetit smällde in 1-2 och Tommi Paakkolanvaara satte sedan kvitteringen bakom robin Rahm.

I 3:e perioden stod matchen och vägde och ju längre klockan tickade upp mot 60:00, ju mer krampaktigt blev det. Nästa mål skulle bli enormt viktigt, men det blev inget nästa mål. Inte i sudden heller, utan matchen fick avgöras på straffar och det blev ett väldigt långt straffavgörande. Paakkolanvaara satte Leksands 1:a straff, samtidigt som AIK missade både 1:a och 2:a straffen. Hade Montpetit satt Leksands 2:a straff hade saken alltså varit klar, men han missade och istället kunde Jesper Frödén sätta AIK's 3:e straff, samtidigt som Tobias Ericsson missade. Det blev alltså suddenstraffar och där satte Paakkolanvaara både sin 2:a och 3:e straff, men det hjälpte ändå inte, för Robin Kovacs och Christian Sandberg satte också varsin straff. Inte förrän i 8:e straffomgången kunde Kovacs slutligen avgöra för AIK, som alltså tog hem bonuspoängen.

Med tanke på den start i matchen Leksand fick så är det starkt att komma tillbaka till 2-2 och mycket ska man nog, återigen, tacka Frans Tuohimaa för. Hade inte han klivit fram som han gjorde i resten av 1:a perioden, då det i princip var spel mot 1 mål, ja, då hade matchen kunnat avgöras där. Det är något jag tycker man ska ta med sig till morgondagens match mot Sunddsvall. Sedan är det givetvis aldrig okej att komma ut till en match och vara så fullständigt under isen som man var i 1:a perioden, men som sagt, det finns ändå positiva saker att ta med från den här matchen, helt klart.

Asplöven - Sundsvall 3-4 str

Leksand låg ju på samma poäng som Vita hästen inför omgången och i och med sin poäng skulle man ha klättrat upp över slutspelsseriesträcket, men Björklöven slog ju just Vita hästen och det innebär att Löven istället klättrar förbi både Hästen och Leksand, upp på 8:e plats, på samma poäng som Leksand, men med bättre målskillnad. Löven studsar alltså tillbaka efter 7-2-förlusten mot Tingsryd tidigare i veckan, ett Tingsryd som fortsätter att vinna, detta trots 17-0 i skott till Timrå i 3:e perioden. 17-0! Det ni. Det innebär också att Tingsryd faktiskt drygar ut serieledningen med 1 poäng jämt mot AIK, eftersom att Gnaget bara fick med sig 2 poäng från Leksand. AIK har dock en match mindre spelad, så man kan gå förbi Tingsryd vid lika antal spelade matcher.

Bofors slog Pantern i en riktig sexpoängsmatch. Pantern hade 33 poäng innan kvällen, BIK hade 34. Pantern gjorde också 0-1, men genom 2 snabba mål i slutet av 1:a perioden hade Bofors vänt på steken. Pantern kviterade med 11 minuter kvar av matchen och det såg ut att gå till förlängning, men med 40 sekundeer kvar att spela prickade Daniel Wessner in 3-2 bakom Viktor Andrén och sedan satte man 4-2 10 sekunder senare, faktiskt inte i öppen kasse. Enormt tung förlust för Pantern, i synnerhet med tanke på tabelläget, vilket då istället säger att BIK nu är 4 poäng före.

I Haparanda gjorde Asplöven både 1-0 och 2-0 i 1:a perioden, men ungefär som i Leksand hade de båda lagen varsin period, för i 2:a både reducerade och kvitterade Sundsvall. Bortalaget tog också ledningen i 3:e perioden, men 2 minuter senare var det kvitterat igen. Matchen gick till förlängning och straffar, där Sundsvall satte sina 2 första, Asplöven missade sina och bonuspoängen var ett faktum för sundsvall, som nu bara är 1 poäng bakom Timrå i tabellen och som faktiskt bara har 4 poäng upp till Björklöven och Leksand. Så tätt och jämnt är det på den nedre halvan av tabellen. Det blir med andra ord en riktig sexpoängsmatch mellan Sundsvall och Leksand imorgon. Det blir det även mellan Hästen och Timrå och mellan Mora och Asplöven. Många tabelförändringar kan ske där. Sundsvall är som sagt 4 poäng bakom Leksand, Timrå är 2 poäng bakom Hästen och Asplöven är 1 poäng före Mora.