SM-kvartsfinalerna - Omgång 1 och 2

Omgång 1 och 2 a SM-kvartsfinalerna är spelade. Kvartsfinalerna, där jag tippade att Skellefteå skulle slå ut Brynäs med 4-1 i matcher, där Luleå skulle slå ut frölunda med 4-3 i matcher, där Örebro skulle slå ut Växjö med 4-3 i matcher och där LHC skulle slå ut HV med 4-2 i matcher. Såhär har det gått hittills:

Omgång 1

Skellefteå - Brynäs 4-1
Frölunda - Luleå 3-2
Växjö - Örebro 2-3
Linköping - HV71 3-2

Jämna matcher som vi ser. Brynäs var inte heller så borträknade som 4-1 antyder. Faktum var att man pressade på ganska bra för en reducering, enda tills Daniel Widing satte 4-1-pucken 6 minuter från slutet.

Det mest anmärkningsvärda i matchen i Göteborg var Erik Gustavssons tackling på Cam Abbott, vilken resulterade i matchstraff på Gustavsson, men där disciplinnämnden senare beslutade att inte ge honom vidare straff, trots en hjärnskakning på Cam och att hans karriär i värsta fall kan vara över. Det här är nämligen inte hans 1:a hjärnskakning, men ett stort avbräck för Luleå iaf och inte nog med det så kunde Frölunda vinna matchen, trots att Luleå reducerade i sista perioden, med knappt 2 minuter kvar att spela.

Örebro gjorde en jättevändning i 3:e perioden. Drssförinnan hade Växjö gått fram till 2-0 genom mål av Sebastian Erixon och Rhett Rakhshani. I 3:e vände dock som sagt Örebro. En mäktig vändning. Johan Adolfsson sköt 2-1 och Markus Weinstock kvitterade sedan 4:38 från slutet, varefter Daniel Viksten smackade in 2-3 49 sekunder från slutet. Hela Vida arena blev knäpptyst.

I Linköping var det tätt och jämnt, precis som man kunde förutspå och det var också hemmalaget som tog ledningen genom Nichlaz Hardt. Andreas Jämtin kvitterade dock för hV, men i 2:a perioden gick LHC ifrån till 3-1 genom 2 mål av Jakub Vrana, som var riktigt bra den här kvällen. HV reducerade i 3:e perioden, men nådde aldrig hela vägen fram.

1-0 i matcher till Skellefteå, Frölunda, Örebro och LHC alltså.

Omgång 2

Brynäs - Skellefteå 2-4
Luleå - Frölunda 2-1
Örebro - Växjö 2-5
HV71 - Linköping 3-2

Brynäs gjorde det återigen bra och var definitivt inte utspelade här heller. Man hade t.o.m. ledningen efter den 1:a perioden, efter att Jonas Nordquist och Anton Rödin vänt på Skellefteås 0-1. Bortalagets kvittering kom dock i 2:a perioden, 2:39 från paus, när Erik Forssell stänkte in pucken i när bakom Starkbaum i Brynäskassen. Den ställningen stod sig till det bara återstod 1:35 av matchen. då kunde Janne Pesonen sätta 2-3 för Skellefteå och sedan punkterade man matchen med 2-4 i öppen kasse.

Den stora snackisen den här matchen mellan Luleå och Frölunda var de faktum att Frölundas spelargång hade grusats ner när de skulle in på isen, vilket fick till följd att materialaren i bortalaget fick slipa om ett antal skridskor. I själva matchen var det gott om känslor även här, precis som i 1:a mötet. Luleå kunde ta en tidig ledning, redan efter 1:51, smällde Daniel Zaar in 1-0 för Luleå i powerplay, efter att Frölunda dragit på sig ett lagstraff för för många spelare på isen. Mattias Janmark kvitterade dock för Frölunda i 2:a perioden, men marchavgörande blev Chad Billins 2-1-mål i powerplay, efter att det utbrutit ett rejält slagsmål, där Pontus Widerström hoppade in från båset och hbörjade slåss med Per Savilahti-Nagander. För det fick han 5min + game och i det powerplayet avgjorde alltså Luleå.

Växjö repades sig efter smällen i 1:a matchen och gjorde 0-1 efter drygt 17 minuters spel i 1:a perioden, ett mål som videogranskades, men som godkändes. Sedann öste man vidare i 2:a perioden. Robert Rosén gjorde sitt 2:a mål för kvällen när han stänkte in 0-2 i spel 5 mot 3. Sedan var det Rhett Rakhshani som gjorde 0-3 och Jeff Tambellini som gjorde 0-4 innan Örebro kunde reducera genom Daniel Viksten. Ett viktigt mål inför 3:e perioden, men uppförsbacken var brant, väldigt brant och man orkade inte resa sig efter det. Det närmsta man kom var 2-4, efter att man plockat Hudasek med över 5 minuter kvar att spela, men sedan kunde Växjö avgöra med 2-5 i öppen kasse.

I Jönköping var det LHC som såg ut att gå mot 2-0 i martcher, men HV ville annat och med 3:33 kvar av matchen kvitterade HV och Mattias Karlsson den ledning som LHC hade roffat åt sig på mindre än 1 minut i 2:a perioden. Det stannade dock inte där. Med 1:03 kvar av matchen bombade Erik Christensen in 3-2 för HV, vilket också blev matchvinnande. Vilken vändning av HV!