Playoff 2 i Hockeyettan

Då är även Playoff 2 på vägen mot kvalserien upp till Allsvenskan avklarat. Tingsryd, som slog ut Kallinge med 2-0 i matcher, ställdes här mot Kristianstad, som slog ut Helsingborg med 2-1 i matcher. Hudiksvall, som slog ut Åker med 2-0 i matcher, ställdes här mot Västervik, som slog ut Mariestad med 2-0 i matcher. Östersund, som enkelt slog ut kovlamd med 2-0 i matcher, ställdes här mot huddinge, som med nöd och näppe slog ut Haninge med 2-1 i matcher. Slutligen ställdes Troja, som lätt slog ut Kumla med 2-0 i matcher, mot Piteå, som slog ut Örnsköldsvik med 2-0 i matcher. Synd där att Troja och Piteå möttes redan här, för det var 2 lag jag gärna hade sett i kvalserien. Nu blev det inte så.

Omgång 1

Tingsryd - Kristianstad 4-3
Hudiksvall - Västervik 3-5
Östersund - Huddinge 5-2
Troja - Piteå 3-1

Kristianstad tog ledningen efter drygt 5 minuter borta mot Tingsryd, men bara 13 sekunder senare var det kvitterat och knappa minuten senare hade Tingsryd också gjort 2-1 i powerplay. Där kändes det nästan som TAIF skulle dra ifrån och promenera hem det där, men så blev det inte, för innan perioden var slut hade Kristianstad kvitterat och dryga minuten in i 2:a perioden gjorde man också 2-3. Sedan var det roliga slut. Dave Lindarv kvitterade för Tingsryd och Niklas Johansson gjorde 4-3, bara 38 sekunder senare, vilket också blev matchavgörande. Surt för Kristianstad, som alltså "slarvade bort" matchen på 38 sekunder, men än fanns det ju chanser kvar...

Hudiksvall tog ledningen redan efter 26 sekunder, då Jesper Persson petade in sitt 1:a mål för de här playoffspelen. Snacka om kanonstart för hemmalaget. Sedan gjorde man också 2-0 i spel 5 mot 3. En riktigt bra 1:a period av Hudiksvall. Västervik reducerade dock efter dryga minutens spel i 2:a perioden och efter 04:47 var det kvitterat. Sedan ångade man bara på med 2-3 och 2-4 innan Hudiksvall kunde reducera med knappt 3 minuter kvar. Man plockade ut målvakten Johan Kallio, som hade kommit in istället för Johan Larsson, men Västervik kunde då stänga matchen med 3-5 i öppen kasse.

I Östersund var det faktisk Huddinge som öppnade bäst och tog ledningen med 0-1, men sedan kvitterade Östersund, efter att först ha missat en straff, och i 2:a perioden gjorde Johan Skiöld först 2-1, sedan Elias Bjuhr 3-1, Daniel Magnusson gjorde 4-1 och Pontus Dünesius gjorde 5-1 innan Huddinge kunde reducera, men det blev en väldigt stabil seger för Östersund.

I Ljungby var det hemmalaget som öppnade matchen bäst och också ledde med 1-0 efter den 1:a perioden. Den ledningen ökade man på till 2-0 i 2:a perioden, innan Sebastian Harila kunde reducera för Piteå knappt 7 minuter från slutet. Närmre än så kom man dock inte, för Troja replikerade med 3-1 3 minuter senare och matchen var avgjord.

1-0 i matcher till tingsryd, Västervik, Östersund och Troja, som alltså hade chans att avgöra i omgång 2.

Omgång 2

Kristianstad - Tingsryd 1-3
Västervik - Hudiksvall 3-0
Huddinge - Östersund 6-3
Piteå - Troja 3-5

Kristianstad var absolut inte chanslösa mot Tingsryd, vilket 31-33 i skott vittnar om. De båda lagen har ju mötts hela säsongen, både i grundserien i höstas och i Allettan nu under våren. Senast lagen möttes i Allettan vann Kristianstad båda mötena, hemma med 4-3 efter straffar och i Tingsryd med klara 1-5. Man plockade alltså 5/6 poäng mot Tingsryd under Allettan, men här vann Tingsryd 2 raka matcher och Kristianstad är alltså utslaget. Tingsryd tog en tidig ledning, redan efter drygt 3 minuters spel, men Kristianstad repade sig och höll tätt enda till man kvitterade med knappt 6 minuter kvar av matchen. Då såg det ut att gå till sudden, men med 17:36 på klockan gjorde tingsryd och Pontus Netterberg 1-2 och sedan gjorde man 1-3 i öppen kasse när Kristianstad så klart hade plockat Jocke Strandberg. Tungt för Kristianstad, väldigt tungt.

Daniel Wälitalo kan komma att bli väldigt viktig för Västervik i playoff 3, för där är man nu och Wälitalo höll här nollan mot ett vilt kämpande Hudiksvall. Johan Kallio i Hudiksvallskassen var inte så dålig han heller. Han motade 36/38 skott, men det räckte inte. De 2 han släppte förbi sig räckte för Västervik, som vann med 3-0 inför 1076 åskådare.

I Huddinge stod Almtunabekantingen Alexander Sahlin mellan stolparna och gjorde väl ingen glimmrande insats precis, en räddningspeocent på 86,36% och 3 insläppta mål. Den här kvällen räckte det dock, för Johan Berge, som var så duktig i 1:a matchen uppe i Östersund, hade en ännu mindre lyckad kväll med 5 insläppta mål på 31 skott. Huddinge rivstartade matchen och gjorde 3-0 med 19:58 på klockan i 1:a perioden. Där knäcktes nog Östersund, även om man reducerade snabbt 2 gånger om i 2:a perioden och tvingade fram en timeout hos Huddinge. Den hjälpte, för därefter gjorde man både 4-2 och 5-2 innan perioden var över. Man vann till slut med 6-3.

Troja gjorde 2 snabba mål i mitten av 1:a perioden uppe i Piteå, men hemmalaget svarade upp och när Linus Styrman räddade ett straffslag och Piteå kort därefter gjorde 2-2, då kändes det helt klart som övertag för Piteå, men sedan tappade man det ändå, kanske när markus Nilsson, ja, inte den Markus Nilsson, gjorde 2-3 i boxplay och där Troja sedan också fick in 2-4 innan perioden var över. Piteå reducerade dock innan perioden var över, men närmre än så kom man inte och Piteå är därmed tråkigt nog utslaget.

tingsryd, Västervik och Troja var alltså vidare till playoff 3, men de skulle få sällskap av ytterligare ett lag, Huddinge eller Östersund. Det stod 1-1 i matcher och den 3:e matchen skulle bli helt avgörande.

Omgång 3

Huddinge - Östersund 4-0

Här var det inget snack om saken. Även om Östersund sköt 27 skott så sör Huddinge 42 och gjorde framförallt 4 mål, fördelat på 1-0, 0-0 och 3-0, sista målet i öppen kasse, när östersund satte allt på ett kort och plockade målvakten med nästan 6 minuter kvar att spela. Det gick inte den här gången, men Östersund har i vilket fall gjort en grym säsong och jag hade iaf inte trott att man skulle ta sig såhär långt.