Kvalserien till Allsvenskan - omgång 7

AIK åkte i den 7:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan på sin 1:a förlust och det var mot Sundsvall. AIK kunde dock, i en grinig tillställning, ta ledningen i den 2:a perioden, men Sundsvalls replik lät inte dröja och det var helt jämnt inför sista perioden, där den gamle västeråsaren, Markus Kinisjärvi, satte 2-1 redan efter drygt 2 minuter. Sedan höll man undan hela vägen och med knappt 3 minuter kvar kunde man fastställa slutresultatet, 3-1, vilket innebär att Sundsvall klättrar upp över sträcket, i denna hyperjämna tabell, som nu också jämnar till sig litegrann även i toppen, eftersom att AIK förlorade.

Samtliga resultat i omgång 7:
Sundsvall - AIK 3-1
Södertälje - Vässtervik 2-3
Tingsryd - Pantern 3-4

Floppen är nära för Södertälje nu. Efter 0-3 borta mot Västervik senast, 3 blytunga poäng och äntligen en plats över sträcket igen, är man nu återigen sist i tabellen, under sträcket, med bara 3 omgångar kvar. Västervik avgjorde matchen genom 2 snabba mål i början av 3:e perioden och fick därmed revansch för förlusten senast, nu i returmötet i södertälje, vilket måste vara en av klubbens absolut största bortamatcher. SSK reducerade visserligen när det återstod 3 minuter och man saknade verkligen inte lägen för att kvittera, men Ludvig Engsund, som fick chansen på nytt i Västervikskassen, gjorde några riktigt matchavgörande räddningar och det räckte för att Västervik skulle ta 3 minst lika blytunga poäng som SSK gjorde senast, samtidigt som Christoffer Bengtsberg inte höll måttet. En riktigt dålig match får man faktiskt säga, där han i sista perioden släppte 2/3 skott han fic på sig. Södertälje vann skotten bara i den 3:e perioden med 15-3, men förlorade målmässigt med 1-2. Där ser man hur viktig en bra målvakt är i de här otroligt viktiga matcherna. Kanske kan Engsund vara tunga på vågen som får Västervik att spela i hockeyallsvenskan till hösten? Ja, vi får väl se. Båda dessa lagen är dock fortfarande under sträcket, eftersom att Sundsvall vann.

Vann gjorde också lite oväntat Panntern, som fortfarande, med 3 omgångar kvar, är över sträcket. Här gjorde man en grym bortamatch, där man hade 0-2 redan efter drygt 7 minuter och där fabian Lund utökade till 0-3 drygt 2 minuter in i 2:a perioden. Då såg det klart ut, men kanske gjorde man det klassiska misstaget att backa hem alldeles för tidigt? Kanske slappnade man av litegrann, för genom 3 raka mål på knappt 4 minuter var det kvitterat, 3-3, och ett rejält momentum för Tingsryd, som här verkligen hade chansen att vända matchen och segla ifrån. Då klev dock Viktor Andrén i mål fram och räddade Pantern och istället kunde Emil Carnestad bli matchvinnare med sitt 3-4-mål efter 05:32 i sista perioden. 3 poäng till Pantern, men återigen, precis som i Södertälje, en bra målvakt kan vara tunga på vågen som får laget att spela i HA nästa säsong. Här var det Wictor Ragnewall som inte höll måttet. Efter att ha släppt in 3/8 skott han fick på sig byttes han ut. Andreas Hörberg, som mig veterligen inte har spelat någonting hittills under den här kvalserien, räddade sedan 13/14 skott. Pantern sköt alltså bara 22 skott, men gjorde ändå 4 mål. Det håller så klart inte för Tingsryd. Målvakterna måste kliva fram betydligt mer, annars kan det bli tufft för TAIF, trots att man har ett bra läge nu inför de 3 avslutade matcherna, när tabellen ser ut såhär:

1, AIK 16p +13
2, Pantern 11p -4
3, Tingsryd 10p +5
4, Sundsvall 10p -2
5, Västervik 9p -8
6, Södertälje 7p -4

Pantern är alltså 2:a. 2:a! Med 3 omgångar kvar. Med 9 poäng kvar att spela om är man 2 poäng före Västervik under sträcket. Så jämnt är det. Det skiljer 2 poäng mellan lag 2 och lag 5. Sedan är det ytterligare 2 poäng ner till SSK, som nu alltså är sist igen. Seger i nästa match mot Tingsryd borta är nästan ett måste. annars, om Västervik slår Sundsvall, klättrar Västervik förbi just Sundsvall och Pantern, upp på 12 poäng, samtidigt som Södertälje står kvar på 7. Då har anrika SSK 4 poäng upp till Pantern över sträcket, med 6 poäng kvar att spela om. Skulle Pantern skrälla på nytt och slå AIK, samtidigt som SSK förlorar och Sundsvall vinner, ja, då är det faktiskt 6 poäng upp till Sundsvall. Så 3 poäng för Södertälje på tisdag är nästan ett måste...

Ser man till de 3 senaste matcherna och poängfördeningen där så har AIK tagit 5 poäng, Pamtern och Sundsvall 6, Södertälje 4 och Västervik och Tingsryd 3. Det skulle isf ge en sluttabell som skulle se ut såhär: