Bofors svit är bruten och Västerås upp på Allsvensk finalplats

Då är Bofors segersvit bruten. 14 raka matcher utan förlust blev det, men ikväll fick man se sig besegrade av inga mindre än Oskarshamn. Förr eller senare skulle det ju komma en förlust, men att det skulle ske mot Oskarshamn var kanske inte min främsta gissning. Att spela i arena Oskarshamn är visserligen ingen lätt uppgift och här gick IKO ifrån till hela 3-0 innan bIK vaknade. Man vaknade dock för sent och lyckades bara äta ikapp till 3-2, innan Oskarshamn kunde avgöra i öppenn kasse. En mer än skön seger för Oskarshamn kan jag tänka, som därmed klättrar förbi både Södertälje och Timrå i tabellen. SSK har dock en match mindre spelad, spelar den imorgon hemma mot Malmö, och man kan således gå förbi IKO igen. Timrå fortsätter dock att ta poäng, för såhär gick det i de andra matcherna:

Timrå - Karlskrona 1-2 str
Almtuna - AIK 4-2
Asplöven - Västerås 1-3
Björklöven - Vita hästen 3-1

i vad som kan ha varit Timrås sista hemmamatch på elitnivå, om inte kommunen och privatmanen Stig Svedberg tror jag han heter, kommer fram till en gemensam lösning för Eon arena. Gör man inte det måste Timrå dra sig ur serien och tabellen kommer att räknas om. Deras utsatta läge märktes dock inte på isen. Redan efter knappa minutens spel satte man 1-0, en ledning som stod sig ungefär halvvägs in i matchen. Då kvitterade Karlskrona. Sedan hade Timrå en rad chanser i 3:e perioden, men fick inte in pucken och matchen gic till sudden och straffar, där KHK drog det längsta strået. Timrå är dock som sagt fortfarande över sträcket, på 12:e plats, men Södertälje kan gå förbi om man tar poäg mot Malmö imorgon.

Ett annat lag som har det jobbigt ekonomiskt och som har begärt rekonstruktion är Almtuna, men här tog man 3 tunga poäng mot AIK. 3 poäng som betyder att man återigen vänder uppåt i tabellen, efter att ha varit nere på 11:e plats. Det var dock AIK som tog ledningen med 0-1, men genom 2 snaba mål kunde Almtuna vända på steken och sedan hålla undan hela vägen. Det gör att AIK nu är sist i tabellen igen och läget börjar se mer och mer desperat ut i Solnaklubben. Det återstår 10 matcher, 30 poäng. Det är ganska många poäng att spela om, men nu är det 9 poäng upp till slutspelsserieplats, där Björklöven nu finns. 9 poäng är ganska mycket att äta upp på 10 matcher. Det går, Almtuna gjorde ju något liknande för några år sedan, åt in en himla massa poäng och passerade Tingsryd i sista omgången, vilket gjorde att Tingsryd fick kvala och åkte ur. Kan föresten ha varit Sundsvall man passerade. Så kört är det inte för AIK, men det ska till mycket, mycket om man ska nå topp 8, det vågar jag lova...

Björklöven behåller allrså sin 8:e plats i tabellen och står nu faktiskt på samma poäng som Vita hästen. Ännu ett lag är alltså på väg att sugas in i den där bttenstriden, som då består av över halva serien. 8/14 lag är inblandade och alla 8 ligger inom 9 poäng. Snacka om att varje poäng blir viktig här framöver och det ska verkligen bli ett sant nöje att följa de här sista 10 omgågarna av serien.

Trots Bofors fina och smått rekordartade segersvit är man nu tanför topp 2. Karlskrona toppar nämligen serien på 77 poäng, före Västerås, som i och med segern mot Asplöven klättrar upp på 2:a plats, för 1:a gången i år. Mallmö har som sagt en match mindre spelad, men förlorar man den imorgon, ja, då är man hastigt och lustigt nere på 4:e plats i tabellen. Så det är inte bara bottenstriden som är intressant. Toppstriden är minst lika intressant. De 4 främsta lagen är inom 2 poäng. 2 av dem kommer att spela Allsvensk final med 50% chans att nå SHL till nästa säsong och de andra 2 kommer få spela slutspelsserie. De 2 lagen som missar den Allsvenska finalen är dock minst lika bra som de 2 som når dit, så det är egentligen hugget som stucket vilka som når dit eller inte, för det kommer bli lika tufft oavsett för lag 11 och 12 i SHL, som just nu tyvärr är Leksand och Modo. Som läget är nu skulle det bli en katastrof, för då skulle Leksand få möta malmö i bäst av 7 och Modo skulle få ta sig an Bofors. Det vore inte bra. Helst skulle jag nämligen vilja ha upp Malmö och Västerås till SHL. Frågan är vilket/vilka av de här 4 topplagen i HA som gör det bäst nu under slutspurten? Det kommer bli helt avgörannde för hur vi slutligen skriver tabellen efter 52 spelade omgångar, det gäller såväl toppen som botten.

Slutligen kan vi också notera att Växjö vann med 4-2 mot Brynäs. Därmed ligger Leksand och Brynäs på samma poäng inför morgondagens match. Snacka om viktigt. Det lag som tar flest poäng imorgon kommer helt enkelt att ligga över sträcket när 41 matcher är avklarade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0