Tabellerna vecka 7

Det drar ihop sig mer och mer i de båda serierna. 5 omgångar återstår av Hockeyallsvenskan och 8 omgångar av SHL och såhär ser tabellerna ut i dagsläget:

SHL

1, Skellefteå 96p +50
2, Frölunda 85p +22
3, Växjö 81p +33
4, Linköping 75p +13
5, Örebro 74p +20
6, HV71 74p -7
7, Färjestad 73p -7
8, Luleå 70p +2
9, Djurgården 61p -19
10, Brynäs 56p -26
11, Leksand 54p -44
12, Modo 47p -37

Skellefteå fortsätter att imponera. Man tappade visserligen poäng mot Brynäs nu i veckan och förlorade mot Luleå, men man leder ändå serien med 11 poäng före Frölunda. Det tappar man inte.

Nästan så mycket som det skiljer mellan Skellefteå och Frölunda, mellan 1:an och 2:an, skiljer det mellan Frölunda och Färjestad, 2:an och 7:an. Det är alltså fortsatt enn kamp om plats 2, 3 och 4, vilka som bekant ger hemmaplansfördel i slutspelet. Frölunda och Växjö ligger kvar där uppe, men LHC har krånglat sig upp på 4:e plats och HV, i och med si rekorddåliga vecka med 0 poäng på 4 matcher och en målskillnad på usla 3-24, har halkat ner på 6:e plats och är nu faktiskt bara 1 poäng från att t.o.m. få spela playin, och ja, jag tror man kommer hamna där. Antingen HV eller Örebro. Färjestad tror jag faktiskt, trots en knackig ssäsong, där man länge låg tillsammans med Leksand nere i botten, kommer klara en direktplats till slutspelet.

Luleå har i och med segrarna mot både Skellefteå och Leksand definitivt säkrat sin SHL-plats till nästa säsong och frågan är om inte Djurgården också har gjort det? Luleå är 16 poäng före Leksand, dessutom med den grymt mycket bättre målskillnad. Djurgården är 7 poäng före. 7 poäng kan visserligen gå fort, men en seger till för Djurgården, samtidigt som Leksand förlorar, då tror jag det är klart. För 10 poäng på 7 matcher tappar man inte. Eller?

Nej, som det ser ut nu kommer det stå mellan leksand och brynäs. Brynäs har, som vi ser, också passerat Leksand på nytt i och med segern lagen emellan med 4-1 i torsdags. Det kan ha varit 3 oerhört viktiga poäng för BIF i slutänden. Leksand har nu dock Modo borta och Örebro hemma de 2 närmsta matcherna. Har vi tur kan det bli 6 poäng där, samtidigt som Brynäs nollar mot LHC hemma och Luleå borta. Ingen omöjlighet. Skulle Brynäs å andra sidan skrälla och slå ågot av lagen jag nyss nämnde, medan leksand, som har haft ganska lätt för både Modo och Örebro under säsongen, underpresterar och nollar, då ser det väldigt mörkt ut. Så det är väldigt viktiga matcher nu, väldigt, väldigt viktiga.

Hockeyallsvenskan

1, Karlskrona 87p +34
2, Malmö 86p +40
3, Västerås 85p +24
4, Rögle 79p +18
5, Bofors 77p +1
6, Björklöven 73p -2
7, Mora 73p -2
8, Vita hästen 65p -17
9, Timrå 64p -9
10, Almtuna 63p -18
11, Asplöven 62p -7
12, Oskarshamn 62p -20
13, AIK 58p -25
14, Södertälje 53p -17

Som vi ser och som jag skrev i inlägget efter Malmös derbyseger, så tror jag det kommer såt mellan de 3 i toppen. Karlskrona, Malmö och Västerås. Alla 3 är inom 2 poäng. 2 av lagen kommer gå till Allsvensk final, med 50% chans att spela SHL nästa säsong. Det 3:e laget kommer få möta förloraren i den Allsvenska finalen i bäst av 7 för att nå SHL. Just nu skulle alltså Karlskrona och Malmö mötas i bäst av 5. Vinnaren spelar SHL nästa säsong. Förloraren måste ta sig förbi Västerås för att spela SHL nästa säsong. Så ja, det är oerhört viktiga poäng som står på spel där i toppen just nu, inte minst imorgon, då Västerås gästar Karlskrona. Snacka om nyckelmatch. Malmö gästar Mora på torsdag.

Man ska aldrig räkna bort Rögle, men nja, 7 poäng på 5 matcher mot de absolut bästa i serien, det ska man inte klara. Teoretiskt finns det dock en möjlighet och jag tror mer på den än på Bofors möjligheter, inte minst med tanke på deras form. Det är märkligt hur man kan vinna 14 raka matcher, slå alla lag i serien, i rad, för att sedan förlora 6 raka matcher, förlora mot alla lag i serien man hittills har mött. Att det kan vara så svart eller vitt. Faktum är att Björklöven nu bara är 4 poäng bakom BIK och med Lövens form är det nog läge för BIK att titta lite i backspegeln där.

Efter Mora är det jämnt. Vita hästen är fortfarande på slutspelsserieplats, men frågan är hur länge man är det? Det skiljer bara 7 poäng mellan Hästen och AIK. det innebär alltså att med 5 omgångar kvar att spela kan aIK fortfarande nå slutspelsserien och Vita hästen kan, trots sin makalöst fina säsong, tvingas kvala sig kvar i serien. Timrå är nu bara 1 poäg bakom Hästen och man har dessutom bättre målskillnad. Timrå, som låg hjälplöst sist i tabellen innan jul och hade sisådär 8-9 poäng upp till närmssta lag. Nu har man tagit chansen och är snart uppe på slutspelsserieplats. Det skulle nästan kännas lite komiskt om AIK eller Timrå tar Hästens plats. det är 2 lag som har legat nere i botten av tabellen i stort sätt hela säsongen. Ska man krångla sig vidare i typ sista omgången? Ja, vem vet, vad som helst kan häda i denna serien.

En sak är jag dock ganska säker på. Händer inget drastiskt kommer södertälje att få kvala sig kvar i serien. Det är nu 5 poäng upp till AIK, 8 poäng upp till säker mar. Med 15 poäng kvar att spela om känns det som ett smärre under om man lyckas undvika kval. Snacka om floppsäsong för Sportklubben, som helt klart var ett av de lag som siktade mot SHL till nästa säsong. Dit kommer man garanterat inte nå. Det är 12 poäng upp till Hästen över det sträcket. Det händer inte att SSK går rent de här sista 5 omgångarna, samtidigt som alla andra där framför förlorar. Det är så många lag inblandade, så de kommer garanterat möta varandra och poäng kommer delas ut, något Södertälje inte har råd med i så fall. Så nej, SSK kommer att få kvala, det tror jag faktiskt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0