Playoff 1 på vägen mot Allsvenskan och kvalserien dit är avgjort och såhär slutade det.

Kumla - Troja 0-11
Kallinge - Tingsryd 1-3
mariestad - Västervik 0-2
Helsingborg - Kristianstad 3-2 SD

Östersund hade inga problem att slå Kovland. Man hade 0-2 efter den 1:a perioden, ökade på till 0-3 i den 2:a och vann sedan enkelt med 0-5. 1-0 i matcher till Östersund.

Haninge fortsatte att skrälla. Trots att man bara slutade 7:a i höstas, i Hockeyettan Västra, så går man nu alltså in i playoff och slår Huddinge med 6-5. Man hade dock 5-2 inför den sista perioden, men då vaknade Huddinge. tyvärr gjorde man det för sent och hann aldrig ikapp. Man reducerade både till 5-3 och 5-4, men sedan gjorde Haninge 6-4 och hade även kunnat sätta 7-4 på straff, men missade. Hudinge skapade dock närv i det hela när man då istället gjorde 6-5 med 04:31 kvar att spela, men det räckte som sagt inte hela vägen och Haninge hade alltså 1-0 i matcher.

Piteå avjorde i sista perioden, efter att Örnsköldsvik haft 1-0 efter den 1:a perioden och sedan ökat på till 2-0, innan Piteå gjorde både 2-1 och 2-2, innan Örnsköldsvik återtog ledningen, en ledning som Piteå kvitterade på nytt och sedan kunde man alltså avgöra i 3:e perioden, i boxplay, när det återstod drygt 3 minuter av matchen. Snöpligt för Örnsköldsvik, minst sagt.

Åker/Strängnäs hade 2-1 efter den 1:a perioden, men i den 2:a duggade målen tätt. Hudiksvall kvitterade efter 27:37. Åker återtog ledningen efter 28:36, varefter Hudiksvall återigen kvitterade, nu efter 30:23. Det stannade dock inte där. Åker återtog ledningen på nytt efter 30:45 och efter 32:57 satt 4-4 i nät bakom Andro Michel i Åkerkassen. 5 mål på 5 minuter alltså, men innan perioden var slut skulle vi få se varsitt mål till, för det var 5-5 efter 2 spelade perioder. I den 3:e avgjorde sedan hudiksvall med 3 raka mål, en smäll som Åker inte orkade resa sig ifrån.

Troja sa jag ju inte skulle ha några problem med Kumla. Det hade man inte heller. 0-6 efter den 1:a perioden och 0-11 efter 2 spelade perioder. En grym effektivitet hade man dock, för så överlägsna rent skottmässigt var man inte. 25-38 i skott. Att göra 11 mål på 38 skott är ju dock ganska skapligt bra. Positivt för Kumla var dock att inhopparen i 3:e perioden, Max fick hålla nollan. Starkenberg Noterbart är även att Troja gjorde 4 av de 6 målen i 1:a perioden på 02:29. Det är också ganska duktigt...

Kallinge gjorde ingen dålig hemmamatch, men man räckte inte till mot Tingsryd, som gjorde 0-1 i 1.a perioden, 0-2 i 2:a och sedan kunde avgöra i öppen kasse i 3:e, efter att Kallinge först reducerat.

I Mariestad var det länge jämnt och matchen stod och vägde. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, 0-0 efte den 2:a perrioden, men i 3:e perioden kunde Västervik göra 0-1 i boxplay. Snöpligt för Mariestad. 0-2 satt sedan i nät några minuter senare och trots att Mariestad plockade målvakten Andreas Olikainen med drygt 2 minuter kvar att spela lyckades man inte få hål på Västervik och den gamle Björklövenmålvakten Daniel Wälitalo, som vann matchen med 0-2.

Helsingborg fortsätter också att överraska, precis som Haninge. I en ganska snäll match kunde man till slut ta ledningen i den 2:a perioden, både med 1-0 och 2-0, vilket såg ut att vara resultatet efter 2 spelade perioder, men Kristianstad skulle få in en reducering innan perioden var slut och i den 3:e perioden kvitterade man också. Helsingborg stod dock upp bra och kunde ändå avgå med segern, efter att man avgjort efter drygt 2 minuter av sudden.

Det var alltså 1-0 i matcher till Östersund, Haninge, Piteå, Hudiksvall, troja, Tingsryd, Västervik och Helsingborg och dessa 8 hade alltså chansen att avgöra i omgång 2, där det gick såhär.

Kristianstad - Helsingborg 6-3

Östersund fortsatte att ånga på och krossade Kovland med 11-2. Kovland, som gjorde det bra i fortsättningsserien, det går inte att säga annat, men i höstas, när man mötte bl.a. Östersund, då slutade man 3:a från slutet, med bara SK Lejon och Sollefteå bakom sig, så jag vet inte om man har kvaliteterna att vara i ett playoff såhär. Har man nått dit på sportsliga grunder så har man dock, det är det viktigaste. Här hade Östersund dock 3-0 efter den 1:a perioden och 7-0 efter 2 spelade perioder. Sådär överdrivet överlägsna rent skottmässigt var man dock inte, precis som Troja i deras storseger mot Kumla. 46-37 i skott blev det här, men att göra 11 mål på 46 skott är inte illa det heller. att inte göra mål på 37 skott är dock mindre bra och tyder antingen på att man är väldigt ineffektiva, eller att motståndarnas defensiv trots allt är för bra.

hudinge svarade upp ordentligt på Haninges knappa seger i 1:a omgången. Man hade visserligen bara 1-0 efter den 1.a perioden, men i den 2:a trampade man gasen i botten och vann perioden med 4-1 och ledde alltså med 5-1. Det såg tillsynes avgjort ut, men man ska aldrig säga aldrig. Haninge hade ju 5-2 inför sista perioden i omgång 1 och det hämtade Hudinge nästan ifatt. Den här gången höll Hudinge dock undan och vann komfortabelt med 6-1.

Piteå gjorde ungefär samma sak som Hudinge. Man hade bara 1-0 efter den 1:a perioden, men vann den 2:a med 3-1 och hade då alltså 4-1 inför den 3:e perioden, en ledning man aldrig släppte.

Hudiksvall fick kämpa betydligt mer för sin seger. Andro Michel var här petad till förmån för Jesper Krigholm, men det hjälpte inte för Åker. Hudiksvall tog ledningen, men åker kvitterade och såg ut att ha 1-1 efter den 1:a perioden, men Hudiksvall återtog ledningen med 01:29 kvar av perioden. Trots det psykiskt tunga målet för Åker bet man ihop och svarade upp med 0-2 i den 2:a perioden och således också ledning inför sista perioden med 2-3. I 3:e perioden kvitterade dock Hudiksvall, men inte förrän det bara återstod 9 minuters spel. Åker såg ändå ut att ta matchen till sudden, men med 53 sekunder kvar att spela gjorde Niklas Zetterström 4-3 för Hudiksvall och sedan satte man 5-3 i öppen kasse. Surt och lite snöpligt för Åker, som ändå var med bra i den här matchen och vann skotten överlägsen med 33-18. Ändå vinner Hudiksvall matchen.

Troja fick kämpa betydligt hårdare för att besegra Kumla i den här matchen. Man hade 1-0 efter den 1:a perioden, en ledning som Kumla kvitterade i 2:a perioden. Troja återtog dock ledningen, men Kumla kvitterade på nytt, i boxplay. Till slut var det docj Troja som var numret större än Kumla och kunde gå segrande ur det hela, efter att man gjort 3-2 i samma powerplay som Kumla gjorde 2-2 i och sedan .avgjort drygt 5 minuter in i 3:e perioden med 4-2.

I Nelson garden arena var det Kallinge som tog ledningen efter drygt halva 1:a perioden, men innan perioden var över hade Tingsryd vänt på steken och gjorde sedan också 3-1 i 2:a perioden. Det var en match med mycket känslor och till slut kunde Kallinge också få kontakt när man lyckades få in 3-2 med 6 minuter kvar av matchen. Det räckte dock inte hela vägen, för Tingsryd kunde avgöra tillställningen med 4-2 i öppen kasse.

Västervik gjorde precis som Hudinge och Piteå, även om båda dessa hade haft 1-0 efter den 1:a perioden. Västervik hade 1-1, men i 2:a perioden gjorde an både 2-1 och 3-1 i powerplay, varefter 4-1 kom strax efter 3-1-målet. Mariestad reducerade dock, men närmre än så kom man inte och västervik kunde avgöra i öppen kasse med 01:16 kvar att spela.

Kristianstad öppnade starkt och hade 2-0 redan efter 1:a perioden. Helsingborg reducerade dock bara 22 sekunder in i 2:a perioden och så var det krig på liv eller död igen. Kristianstad utökade dock ledningen på nytt till 3-1 i powerplay, men Helsingborg svarade upp med samma mymt, mål i powerplay, men Kristianstad återtog ledningen på nytt, bara 47 sekunder efter Helsingborgs reducering. När man sedan gjorde 5-2, även det i powerplay, 32 sekunder in i 3:e perioden, då var det spiken i kistan.

6 av de 8 bataljerna var alltså avgjorda. Östersund, Piteå, Hudiksvall, Troja, Tingsryd och Västervik var alltså vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher. De 2 övriga skulle avgöras i omgång 3 och där gick det såhär.

Hudinge - Haninge 3-2 SD
Kristianstad - Helsingborg 2-1

Haninge fick en smakstart med 0-2 efter den 1:a perioden, en ledning som också stod sig efter 2 spelade perioder. 01:25 in i 3:e perioden fick Filip Norman till slut hål på Alexander Jirhage i Haningekassen och bara 2 minuter senare satt 2-2 i nät, också det i powerplay. Matchen gick till förlängning och där kunde Hudinge dra det längsta strået, när Rasmus Ahlholm satte avgörande 3-2 i nät 05:21 in i förlängningen.

Det var en betydligt mer tillknäppt historia i Kristianstad i omgång 3 än i omgång 2, men hemmalaget fick ändå en fin start, när man tog ledningen i boxplay efter drygt 4 minuters spel. Helsingborg kvitterade dock, men det matchvinnande målet skulle ändå komma efter 05:07 i den 2:a perioden, när Viktor Holmkvist gjorde sitt 2:a mål för matchen- Med det blev han stor matchhjälte och Kristianstad är därmed vidare till playoff 2.