Dramatik in i det sista!

Det rivstartades på flera håll i den sista omgången av Hockeyallsvenskan 2014/15. Malmö tog en tidig ledning mot AIK, men både Västerås och Karlskrona hade fortfarande 0-0, vilket innebar att Malmö fortsatt var 3:a i tabellen. Björklöven öppnade dock klart bäst i Västerås och hade ett skott i stolpen, men inget mål där och istället var det VIK som kunde ta ledningen, man var i det läget seriesegrare och man ökade även på till 2-0 innan perioden var slut. Det såg onekligen ljust ut för Gurkorna. Malmö gjorde vad de kunde och utökade ledningen till 2-0, men KHK hade tagit över mer och mer i Södertälje, även om det var 0-0 efter den 1:a perioden, vilket innebar att det, hur mycket Malmö än gjorde så skulle det inte räcka. Läget ljusnade dock lite för Malmö när Björklöven reducerade i den 2:a perioden, men bara dryga minuten senare ökade Västerås på till 3-1 igen och sedan kom också 4-1, varefter Löven svarade snabbt med 4-2. Nej, Malmö fick nog sätta sitt hopp till Södertälje, som fortfarande hade 0-0 mot karlskrona oh definitivt inte var sämre än Karlskrona den här dagen. faktum var att man hade fler heta chanser till mål än vad KHK hade, men fick inte in pucken och det var fortfarande 0-0 efter 2 spelade perioder. Kort in i den 3:e perioden small det dock och tro det eller ej, det var SSK som gjorde 1-0, vilket alltså innebar att Karlskrona i det läget var 3:a i tabellen och Malml trots allt var uppe över sträcket! Nu blev det närver i Karlskrona, det var en sak som var säker. Man klarade dock av närverna, för kvitteringen lät inte vänta på sig, efter missförstånd mellan Tim Sandberg och hans backar, när Jimmy Andersson bara hade att lägga in pucken i öppet mål, för Sandberg var bakom mål och återigen var Malmö nere under sträcket. SSK öste dock på för ytterligare ett ledningsmål och i powerplay var det nära, men Galbraith i Karlskronakassen gjorde en räddning likt den Alsenfelt i Leksand gjorde för några matcher sedan, när han kastade sig över hela målet, från ena sidan till den andra, och fick tag i pucken. Tiden tickade upp mot 20:00 och Karlskrona hade ju den där poängen som behövdes för att säkra en plats bland de 2. Detsamma gällde Västerås, även om Björklöven kröp närmre med 4-3 när det återstod 11 minuter att spela. Skulle man hjälpa Malmö var Löven dock fortfarande tvungna att göra ytterligare 2 mål. Kvitteringen var inte långt bort när man satte konstant tryck nere mot Jonatan bjurö i dryga minuten, men man fick inte in pucken och istället kunde jan Urbas sätta spiken i kistan när han gjorde 5-3 i öppen kasse och Västerås var därmed klara för Allsvensk final. Karlskrona var också väldigt nära den, för tiden rullade iväg och när klockan stannade på 20:00 stod det fortfarande 1-1 på tavlan, vilket innebar att kHK hade den där poängen som man behövde och därmed också är klara för Allsvensk final. Malmö missar alltså, trots seger med 3-1. Man gjorde vad man kunde, men det var förlusterna i de där båda nyckelmatcherna mot Karlskrona, som då vann med 3-5, och Västerås, som då vann med 3-2, som fällde avgörandet. Det är den bistra sanningen för Malmö, som nu får sikta in sig på slutspelsserien, där man går in med 3 poäng och som stora, stora favoriter.

Almtuna tog också en tidig ledning, men det gjorde även Hästen, vilket gjorde att de båda ryckte från Timrå och Oskarshamn och att Hästen fortsatt var över sträcket. Man utökade även leedningen med 17:30 på klockan. Psykologiskt viktigt för Hästen, som innan målet hade tappat lite av sitt fina spel från inledningen. BIK hade tagit över litegrann, men det var alltså Hästen som gjorde mål och tog tillbaka spelet i och med 2-0. Man tog över såpass att även 3-0 kom innan perioden var slut. Mål gjorde också Oskarshamn och i det läget var Timrå alltså väldigt långt från den där 8:e platsen. Hästen hade den i ett järngrepp efter den 1:a perioden. Bofors reducerade dock i den 2:a, först till 3-1 och sedan också till 3-2, varefter Hästen svarade upp med 4-2. Almtuna tappade först 2-0 till 2-2 på mindre än 1 minut och sedan gjorde Rögle också 2-3. Vips så såg det lite, lite ljusare ut för Timrå, men fortfarande var det långt upp och ett klart övertag för Hästen, ja, nästan ännu klarare än efter den 1:a perioden. I 3:e perioden darrade man dock till och bofors kunde krypa närmre när Jesper Olofsson stänkte in 4-3. Minuten senare var också 4-4 väldigt nära, men inget mål den gången och Hästen hade fortfarande den där 8:e platsen, även om greppet om den minskade litegrann. Ännu mer minskade det när Almtuna först utjämnade Rögles ledning till 3-3, sedan gjorde 4-3 och därefter utökade till 5-3, samtidigt som Timrå först reducerade till 3-2 och sedan kvitterade till 3-3 nere i Oskarshamn. Nu var det bara 1 mål som höll Hästen över det där sträcket. Kvitterade Bofors var det Almtuna som var över sträcket i och med sina 3 poäng, men det gjorde man aldrig, även om det var väldigt nära, i synnerhet som BIK fick spela powerplay precis i slutet, men Hästen höll undan, tog 3 poäng, precis som Almtuna, men Hästen tar ändå 8:e platsen med 3 måls bättre målskillnad än Almtuna. 3 mål! Det är allt som skiljer Vita hästen och Almtuna åt efter 52 spelade omgångar och allt som skiljer lagen åt i den mening att Almtuna nu får ta sommarlov, medan Hästen spelar slutspelsserie med chans att nå SHL.

Bottenstriden blev det aldrig någon riktig dramatik kring. AIK hamnade ju i tidigt underläge i Malmö och Asplöven tog komandot mot Mora och hade 2-1 efter den 1:a perioden och sedan krossade man Mora med 5-0 i 2:a perioden, vilket alltså innebar klara 7-1 efter den 2:a. Ingenting, ingenting talade för AIK och man fick ju som sagt också stryk med 3-1, samtidigt som Asplöven vann med 8-3.

Asplöven - Mora 8-3

Almtuna, Timrå, Oskarsham och Asplöven tar alltså sommarlov nu. Västerås och Karlskrona möts i den Allsbvenska finalen med start på onsdag. Malmö, Rögle, Bofors, Björklöven, Mora och Vita hästen spelar slutspelsserien, med start på torsdag och AIK och Södertälje kommer att få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan, med start den 15 mars eller liknande, om jag minns rätt.