Dags för playoff i Hockeyettan

Så är också Allettorna och fortsättningsserierna färdigspelade i Hockeyettan och det vankas playoff så snart som på torsdag, men först, en titt på hur det gick i allettoena.

Norra

1, Sundsvall 37p +20
2, Östersund 30p +14
3, Huddinge 28p +14
4, Piteå 24p +14
5, Hudiksvall 19p 0
6, Kalix 12p -14
7, Wings 10p -22
8, Visby 8p -26

Först och främst är det noterbart att på de 4 översta platserna är det 3 lag från Hockeyettan Norra från i höstas. Bara Huddinge från Västra bryter av där.

Sundsvall vinner alltså serien, precis som man gjorde i höstas. Då blev Kalix 2:a. Kalix är det enda lag från Norra serien som inte är vidare till playoff här. Istället är det Östersund, som bara blev 4:a i höstas, 2 poäng före Örnsköldsvik, som har övertygat ordentligt och klart är vidare till playoff här, tillsammans med Huddinge, Piteå och Hudiksvall. Kalix, Wings och Visby har spelat klart för säsongen. Visby, som i flera år har varit med i playoff och något år bara var någon match ifrån att spela kvalserien, men nu når man alltså inte ens playoff. En liten besvikelse får man nog anta.

Södra

1, Pantern 30p +22
2, Troja 28p +13
3, Tingsryd 25p +6
4, Västervik 22p +6
5, Kristianstad 20p +2
6, Tranås 19p -9
7, Skövde 12p -17
8, Vimmerby 12p -23

Pantern vinner alltås seriern. Det är en skräll om något. Som jag har sskrivit tidigare har Pantern under flera år varit ett utfyllnadslag i Div. 1. Man har aldrig varit i närheten av att gå till Allettan eller liknande, har ständigt hållt till på den undre halvan av tabellen och nästan fått kriga för att hänga kvar. Tills i höstas. Då exploderade man och vann hela Södra serien. Här fortsatte man i samma stil och skaffade sig en rejäl buffert redan från början. Ma var sisådär 10 poäng före 2:an i serien. Nu blev det bara 2 poäng ner till Troja, men man vinner ändå serien och är därmed klara för kvalserien upp till Allsvenskann.

Där bakom blev det betydligt mer dramatiskt. Troja, Tingsryd och Västervik klarade sig vidare till playoff, liksom Kristianstad, men det var på håret. Man har hela tiden legat topp 5 i denna serien, tills näst sista omgången. då förlorade man i Tingsryd med 1-3, samtidigt som Tranås, som jagade bakom, vann med klara 4-0 mot redan seriesegrande Pantern. Då gick Tranås förbi Kristianstad. Tranås hade då allt i egna händer inför den avslutande omgången. Man hade t.o.m. råd att förlora mot Tingsryd, så länge Pantern gjorde sitt med Kristianstad. Tranås fick mycket riktigt stryk i Tingsryd, men med minsta möjliga marginal lyckades Kristianstad slå Pantern med 0-1 och passerade därmed tranås på nytt och gick återigen upp på playoffplats. Det innebär alltså att Tranås, Skövde och Vimmerby har spelat klart för säsongen. oterbart är att alla 3 lagen är från Östra serien i höstas. Alla 4 lag från Södra serien, + Västervik, är alltså vidare till playoff.

Hur har det då gått i fortsättningserierna, dvs. serierna där de lag som inte nådde topp 4 i resp. serie i höstas nu har spelat?

Ja, i Norra serien vann Örnsköldsvik, som också slutade 5:a i höstas, då bara 2 poäng bakom Östersund, men hela 11 poäng bakom Kalix, som var riktigt bra under hösten. Kalix blev som bekant bara 6:a i Allettan Norra och har alltså spelat klart för säsongen, medan Örnsköldsvik vann fortsättningsserien och är klara för playoff. Det är också lite överraskannde Kovland, som bara slutade 9:a i höstas och inte ens var i närheten av Allettan och bara hade SK Lejon och Sollefteå bakom sig. Nu har man övertygat desto mer och är alltså vidare till playoff. Kiruna är alltså borta. Man föll hemma i sista matchen mot seriesegrande Örnsköldsvik med 2-4, samtidigt som Kovland slog jumbon SK Lejon med 1-3 och passerade därmed Kiruna med 1 poäng, 30 mot 29. En rejäl missräkning för Kiruna kab jag tänka mig. Man har visserligen inte övertygat lika mycket som ma gjort tidigare säsonger, men playoff trodde jag nog att man iaf skulle nå.

I Östra serien är mariestad och Kumla vidare till playoff, på 37 resp. 34 poäng. Lindlöven var 3:a med 28, så det var inte lika spännande här. Mariestad är dock en klass bättre än de övriga lagen i den här serien, den visade man inte minst när man slog just Lindlöven med 8-1 hemma i Katrinhallen. 8-1 är stora siffror, men kanske hade luften gått ur Lindlöven litegrann när hoppet om topp 2 var kört, för i sista omgången föll man även mot Forshaga med hela 3-9. 4-17 på 2 matcher alltså. Det är inte bra alls, men som sagt, man hade ju inget att spela för då längre.

I Västra serien är Åker/Strängnäs och faktiskt också Haninge vidare till playoff. Haninge får anses som en rejäl uppstickare. Tror det är deras 2:a ssäsong i Hockeyettan, eller om det rentav är rokiesäsongen. Så går man såhär långt. Det är stort. Man slutar 4 poäng före Enköping, som missar playoff. I höstas slutade man dock bara 8:a i serien med 29 poäng, då också precis bakom Haninge, som slutade 7:a med 30. Framför dem båda återfanns då Väsby, som har floppat rejält nu i fortsättningsserien och bara slutade 6:a, 11 poäng bakom Haninge.

Slutligen har vi Södra serien där Helsingborg och Kallinge är vidare till playoff. De båda slutade 9:a resp. 6:a i höstas, 11 resp. 5 poäng bakom Nybro, som då blev 5:a. Nu var Nybro 10 poäng bakom Kallinge och 11 bakom Helsingborg. En fin avslutning av säsongen fick man iaf, när man slog just Kallinge med 5-4, inför 1511 åskådare i Victoriahallen, samtidigt som Helsingborg slog Mörrum med 3-1. Därmed passerade Helsingborg också Kallinge i tabellen och vinner alltså Södras fortsättningsserie.

Från fortsättningsserierna har vi alltså följande lag vidare till playoff:

Örnsköldsvik
Kovland
Mariestad
Kumla
Åker/Strängnäs
Haninge
Helsingborg
Kallinge

Från Allettorna kommer följande lag spela playoff:

Östersund
Huddinge
Piteå
Hudiksvall
Troja
Tingsryd
Västervik
Kristianstad

Det är allrså dessa 16 lag som kommer göra upp om 2 platser i kvalserien till Allssvenskan. Playoff 1, med start på torsdag, kommer spelas enligt följannde i bäst av 3:

Östersund - Kovland 1
Huddinge - Haninge 1
Piteå - Örnsköldsvik 1
Hudiksvall - Åker/Strängnäs 2
Troja - Kumla 1
Tingsryd - Kallinge 1
Västervik - Mariestad 2
Kristianstad - Helsingborg 1

Östersund mötte Kovland i höstas och slutade 21 poäng före Kovland. Kovland har visserligen överraskat nu, men här tar det stopp.

Samma sak gäller Haninge. Hudinge mötte Haninge i höstas och slutade 21 poäng före Haninge. Exakt samma sak som Kovlannd. Haninge har överraskat i vår, men här tar det stopp.

Piteå - Örnsköldsvik är mer oviss. Tror Örnsköldsvik kan ha en bra chans att rubba Piteå, som väl inte riktigt nådde upp till den nivå man ville nu i Allettan och kanske har ett lite stukat självförtroennde. Jag sätter dock ändå Piteå som knappa favoriter här.

Åker tror jag kan ta Hudiksvall. Hudiksvall har visserligen spelat Allettan och mött tuffare motstånd, men något lag från fortsättningsserierna brukar alltid ta sig vidare och jag tror att Åker är ett av dem.

Troja - Kumla är i mina ögon nästan den mest glasklara serien. Det finns inte på kartan att Troja får stryk i 2 matcher mot Kumla. Nej, här ska Troja bara vidare.

Tingsryd har fått e mardrömsstart på vägen tillbaka till Allsvenskan. Att möta Kallinge i bäst av 3 är ingen dröm precis och här kommer det bli stenhårt. Tror det kan sluta hursomhelst, men Tingsryd bör har en större bredd på sin trupp och bör väga tyngre än Kallinge, så kanske tar det stopp för Kallinge redan i playoff 1?

Västervik vann Västras serie i höstas. Mariestad slutade 5:a, men jag tror ändå Mariestad kan utmana Västervik. den här matchserien, tillsammans med Tingsryd - Kallinge, känns som de 2 mest ovissa serierna. Tror faktiskt att Mariestad kan skrälla lite här.

Slutligen har vi Kristianstad - Helsingborg. Kristianstad vann Södras serie i höstas, Helsingborg slutade 9:a. Kristianstad borde vinna, men Helsingborg vann nu Södras fortsättninhsserie och Kristianstad tog sig med nöd och näppe vidare till playoff, så ingenting är klart här, men jag håller nog ändå Kristianstad som knappa favoriter här.

Mitt tips är allrså att Östersund, Huddinge, Piteå, Åker, Troja, Tingsryd, Mariestad och Kristianstad tar sig vidare till playoff 2.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0