Panterns vara eller icke vara

En nykomling i Hockeyallsvenskan till hösten är IK Pantern från Malmö. Som jag har skrivit tidigare har man under många år harvat på den undre halvan av ettans Grupp F och aldrig ens varit nära Allettan. Tills den gångna säsongen. Då plötsligt kuggade allt, när det behövdes som mest. Man slutade 2:a i Grupp F, 5 poäng bakom Kristianstad. Sedan fortsatte man på samma spår och vann mycket övertygande hela Allettan södra, medan Kristianstad bara slutade 5:a, bara 1 poäng före Tranås. Pantern var därmed klara för kvalserien upp till Allsvenskan, där det, just den här säsongen, var 4/6 lag som skulle spela i HA kommande säsong. Man fortsatte att övertyga och gick hela vägen, vilket gör att man nu alltså kommer ställas mot lag som Leksand, Björklöven, Västerås, Timrå och Vita hästen, istället för Nybro, Mörrum, Halmstad, Kallinge och Olofström. Olofström, som btw åkte ur Hockeyettan och nu kommer spela i Hockeytvåan till hösten.

Det är hursomhelst nästan som en dröm för pantern. Vem hade ens gissat på att Pantern av alla lag i Hockeyettan skulle ta steget upp innan förra säsongen startade? Jag hade åtminstone inte gjort det, men nu är man där.

Frågan är dock hur man kommer stå sig mot de övriga 13 lagen i serien?

Som jag skrev i förra inlägget så känns det som att hockeyallsvenskan har tagit flera steg tillbaka till den här säsongen när det gäller konkurrens och jämnhet mellan de 14 lagen. Förra säsongen kunde i princip alla slå alla och både tabell och utgång av matcherna var oerhört svårtippat. Så tror jag inte det blir den här säsongen. Skillnaden mellan toppen och botten är betydligt större än vad den var förra säsongen och Pantern tror jag ganska säkert är ett av de lag som kommer hamna på den undre halvan av tabellen.

Man har den klart minsta budgeteen av alla lag i serien, har behållt en hel del spelare från förra årets trupp och man har på pappret inte slagkraften som krävs för att kunna utmana på riktigt. Att man har behållt stora delar av truppen kan dock lika gärna bli deras triumfkort. Se på Leksand inför comebacken i SHL 2013/14. Stora delar av det laget som tog steget upp fanns kvar, man gjorde några spetsvärvvningar och det höll hela vägen till en 7:e plats i tabellen och sånär klubbens 1:a SM-slutspel på 11 år. kan Pantern göra samma sak? Kanske. Man har som sagt behållt stora delar av förra årets trupp, värvat in Fredrik Händemark och Anton Blomqvist, som väl får anses som de tyngsta nyförvärven, och målvaktssidan består av lån från Växjö och Malmö i form av Viktor Andrén och Jonas Gunnarsson. Så visst kan Panterns säsong bli intressant att följa och jag tror garanterat att man kommer sticka upp och skrälla flertalet gånger, men i det långa loppet tror jag man får kämpa för att hålla sig kvar i serien och frågan är om man klarar ett kval mot t.ex. Södertälje?

Man gjorde ju just precis det nu i våras, men här kan rollerna vara ombytta, SSK som kommer med gott självförtroende, höga huvuden och blicken riktad uppåt, Pantern som kommer med en tung säsong bakom sig, många förluster och kanske, i sämsta fall, likt leksand nu i våras, med mängder av marginaler mot sig.

Så ja, vi får helt enkelt vänta och se hur säsongen utvecklar sig, men jag satsar mina kort på att Pantern kommer hamna i botten av tabellen till våren. Om man får kvala eller inte är svårt att säga, för Sundsvall och Tingsryd känns väl inte heller särskilt tunga och kanske kan Pantern klara strupen på att man i bästa fall kan låna spelare från Malmö, + att man i nuläget har ett ganska stabilt målvaktspar, som kanske kan rädda dem undan kval...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0