SM-semifinalerna - Omgång 5 och 6

SM-semifinalerna rullade viddare med omgång 5, där Skellefteå hade chansen att ta sig till SM-final för 5:e!året i rad och där Växjö hade chansen att ta sig till klubbens 1:a SM-final någonsing sedan föreningen bildades 1997.

Omgång 5

Skellefteå - Linköping 3-1
Frölunda - Växjö 1-0

Skellefteå tog chansen och man är nu som sagt framme i sin 5:e raka SM-final. 2011 förlorade man mot Färjestad. 2012 förlorade man mot Brynäs. 2013 vann man mot Luleå. 2014 fick man revansch mot Färjestad och tog sitt 2:a raka guld. Nu har man chansen att ta det 3:e raka guldet. LHC bjöd dock upp till bra kamp även i denna matchen och Broc Little gav också bortalaget ledningen efter 17:30 i 2:a perioden. Där och då såg det ut att bli en 6:e match nere i Linköping, men så blev det inte, för Skellefteå gick ut i 3:e perioden och dunkade in 1-1 efter 04:51, 2-1 efter 11:15 och 3-1 bara 35 sekunder senare. Martin Lundberg var det som satte spiken i kistan där och efter det orkade inte LHC mobilisera och samla kraft för att komma tillbaka igen. Faktum var att Skellefteå hade haft det mesta av spelet innan 3:e perioden också, men Markus högberg hade verkligen klivit fram som solklar förstamålvakt, framför DAvid Rautio. inte ens Högberg kunde dock stå emot Skellefteåanstormningen och den 5:e raka SM-finalen är därmed ett faktum för svensk hockeys i särklass bästa lag de senaste säsongerna, Skellefteå AIK.

För Växjö gick det inte lika lätt. Lasse johansson klev även han fram som en sådan där matchvinnare, precis som målvakten måste göra i ett slutspel om det ska gå hela vägen. Christopher Nilstorp i Växjökassen var inte mycket sämre här, han höll nollan förra matchen, då Växjö vann med klara 4-0, men till slut lyckades Mattias Janmark sätta den avgörande pucken i nät bakom "Torpet", 03.59 från slutet. Snacka om viktigt mål. Länge stod det 0-0 och publiken i candinavium satt nog som på nålar, särskilt där mot slutet, för om Växjö gjorde mål skulle säsongen vara över för Frölunda. Nu var det istället Frölunda som gjorde mål och tror att Växjö försökte pressa på under de sista minuterna höll Frölunda undan och vaskade fram en 6:e match i Växjö.

Omgång 6

Växjö - Frölunda 4-1

Längre än så räckte det dock inte för Frölunda. Växjö är i sin 1:a M-final i klubbens historia. Detta efter att Sebastina Erixon, fräck stavning där tycker jag, gett hemmalaget ledningen i 1:a perioden. Mathis Olimb kvitterade dock 54 sekunder in i 2:a perioden, hans 1:a mål för slutspelet. Då såg det ut som att frölunda kanske skulle kunna vaska fram en 7:e och avgörande match hemma i ett troligtvis fullsatt Scandinavium, men det ville inte Växjö vara med om, så Nick Johnson slog in 2-1 till Växjö och när teemu Laaxo tryckte in 3-1 drygt 4 minuter in i 3:e perioden, då rann allt ur Frölunda. Man var aldrig riktigt nära att komma ikapp igen och istället kunde Ville Varakas sätta 4-1 i tom bur, efter att Frölunda försökt vinna tid genom att byta ut Lasse Johansson mot Linus Fernström i dryga minuten, för att därefter ta timeout och plocka ut Fernström för att spela 6 mot 5. Det räckte dock som sagt inte. Positivt för Frölunda är dock att man för 1:a gången sedan 2009 eller 2010 tog sig förbi kvartsfinalen. Kanske kan det vara förlösande till nästa säsong?

Semifinalerna slutar alltså enligt följande...

...Skellefteå - Linköping 4-1 i matcher
...Frölunda - Växjö 1-4 i matcher

SM-final mellan de regerande svenska mästarna och Växjö Lakers. Växjö, som av många tippades som guldkandidat innan säsongen. Sedan övertygade man inte alls under hösten tycker jag, men sedan har man sakta men säkert kommit igång och nu står man där, i sin 1:a SM-final någonsin. Frågan är dock om man kommer kunna rubba Skellefteå? Jag är tveksam, men Nilstorp kan definitivt matcha Mackan Svensson i Skellefteåkassen. Det är 2 lag med enorm kompetens. Kanske är Skellefteå lite bredare än vad Växjö är, men jag tror det här kan gå till 7 matcher, det är nog definitivt ingen omöjlighet. I slutenden tror jag dock Skellefteå tar sitt 3:e raka SM-guld med 4-3 i matcher.