Ny förlust i Gävle

Första bortamatchen för säsongen, i Gävle, mot ärkerivalen Brynäs. Mycket folk på plats och en rejäl blåvit klack. Förra säsongen möttes lagen i 1:a ogången, i Tegera arena. då blev det Brynässeger med 1-3.

Här fick publiken se en 1:a period där Brynäs hade ett litet övertag, men där Leksand åt sig in mer och mer i matchen och skapade en hel del, särskilt mot slutet av perioden, dock utan att få hål på Bernhard Starkbaum i Brynäskassen. Också Oscar Alsenfelt höll tätt och det var således 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fick Leksand spela powerplay efter några minuter och man var då ytterst nära på att ta ledningen, när pucken styrdes på en skridsko framför kassen, men där hade Brynäs maeginalerna med sig. Man var sedan också nära på att ta ledningen i boxplay, efter att Leksand slarvat onödigt mycket. Inget mål där heller och ställningen var fortsatt 0-0.

Leksand var dock det lag som tog över spelet mer och mer. Man åkte skridsko och skapade möjligheter, medan Brynässpelarna stod mer och mer still. Trots det var det Brynäs som efter knappt halva matchen hade matchens farligaste chans, precis utanför Alsenfelts ena stolpe.

Minuter senare blev Joonas Rönnberg tacklad av Brodin i Brynäs och gjorde sedan en onödig tackling tillbaka, för att hämnas, vilket resulterade i 2min på botbänken. I det efterföljande powerplayet för Brynäs var det dock nästan Leksand som tillbringade mer tid i anfallszon än vad Brynäs gjorde, trots en man mindre på isen. Strålande BP av de blåvita och samtidigt riktigt uselt av Brynäs.

Trots Leksands fina boxplay var det Brynäs som hade de vassaste chanserna, även om Leksand skapade mest. En puck gick t.o.m. bakom Alsenfelt och i stolpen, men han fick tag i den till slut. Strax efter var det Leksands tur att vara lika nära, när finländaren toni Käkönens skott lade sig i målgården, bara någon decimeter från mållinjen, men även Brynäsmålvakten redde ut det hela och det var fortsatt 0-0, tills det bara återstod sekunder av perioden. Då fick Brynäs iväg ett slumpskott, som Alsenfelt tog, men där Niklas Andersén kunde slå in returen. Återigen ett riktigt skitmål, precis som Färjestads 2-1-mål i torsdags...

3:e perioden började lite avvaktande, men sedan small det. Sebastian Enterfeldt stänkte upp 2-0 till Brynäs i nättaket bakom Alsenfelt.

Leksand replikerade dock ganska snabbt, efter att Käkönen och Sallinen snurrat i anfallszon. unge Felix sandström i Brynäskassen, som är född 97, hade gjort det oerhört bra och tog också Käkönens skott, men Sallinens retur kunde han inte ta och det var reducerat, 2-1.

Brynäs replikerade dock snabt på nytt och plötsligt var det verkligen proppen ur när det gällde mål. Man vann tekningen, slängde mot mål och Oskar Lindblom kunde slå in 3-1 för hemmalaget.

Brynäs tog över spelet mer och mer efter målkavalkaden och kontrollerade händelserna på ett väldigt bra sätt.

Man kunde sedan också avgöra matchen med 4-1 i powerplay, efter att Jonas Frögren åkt ut för Leksand, med knappt 4 minuter kvar att spela.

2:a raka förlusten för de blåvita alltså och återigen är det i 3:e perioden man förlorar. 0p och -4 efter 2 matcher. Det är en sämre start än förra året, då man stod på 3p och -1 efter 2 matcher.

nåväl, det är bara att ta nya tag på onsdag, då man gästar Stockholm och Globen, som troligtvis kommer bli fullsatt. Jag själv kommer då också finnas på plats, vilket ska bli riktigt kul!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - Modo 6-2
Örebro - Frölunda 1-2 SD
Färjestad - Luleå 2-3
HV71 - Linköping 6-4
Djurgården - Växjö 2-1 str

Skellefteå fullständigt pulvericerade Modo. Man hade 3-0 ganska tidigt och 6-0 efter 2 spelade perioder. Sedan kunde Modo snygga till siffrorna litegrann i sista perioden, men man kunde ändå inkassera ännu en förlust.

Örebro fortsatte att göra det bra. Seger i Övik i 1:a matchen följdes upp med en krigarinsats hemma i ett fullsatt Behrn arena, när Frölunda tog ledningen, men där hemmalaget sedan kunde kvittera och hålla 1-1 efter 3 perioder. Sedan tog det bara 30 sekunder av förlängningen innan Frölunda avgjorde, men 1 poäng mot ett tungt, tungt favorittippat Frölunda är ändå bra måste jag säga.

Frölunda var inte ensama favoriter om att tappa poäng. Också Växjö tappade poäng när Djurgården, inför ett kokande och fullsatt Hovet, gjorde comeback i SHL och gjorde det på ett strålande sätt. 1-1 efter full tid mot en av de tippade guldkandidaterna. 1-1 även efter sudden och till slut kunde Markus Sörensen avgöra på 3:e straffen, som gick i mål bakom Stefan Steen i Växjökassen.

LHC stod för omgångens ras. Man gick fram till 1-3 i 1:a perioden, ägde matchen helt och gjorde även 1-4 i 2:a perioden, men HV kom tillbaka, gjorde snabbt 2-4 och 3-4 i samma period och sedan kom också 4-4, 5-4 och 6-4 i sista perioden. Häftigt!