Powerplay avgjorde för Leksand

Tyvärr var det en riktigt dålig publiksiffra för att vara Leksand den här mycket lyckade kvällen, bara 4798 åskådare. De som fanns på plats fick hursomhelst se en fartfyld inledning av matchen och ett Leksand som spräckte målnollan redan efter 03:08, då firma Savinainen/Sallinen tog sig fram och den senare kunde ge Leksand ledningen.

Vilken start på matchen! Glädjen blev dock kortvarig. Bara 2 minuter senare kunde Tomi kallio kvittera för bortalaget och 3 minuter senare såg Patrik Lund till att fullborda vändningen när han stänkte in 1-2 bakom Oscar Alsenfelt.

Med tanke på hur säsongen hittills har sett ut och hur Leksand har agerat så vore det inte konstigt om självförtroendet här åkte ner i fötterna direkt, men så var inte fallet. Istället fick vi se något som vi har sett tendenser till under de senaste matcherna, något som vi definitivt inte såg i början av säsongen, men som lite kännetecknar det "nya Leksand". man knöt näven och fortsatte kriga. hela vägen och innan perioden var över hade förstakedjan med Ritola, Ryno och Kähkönen producerat, där den sistnämnda stänkte in 2-2, 55 sekunder från paus.

I 2:a perioden stod matchen och vägde litegrann, men sedan, efter drygt 14 minuter av 2:a perioden, kom det som i huvudsak avgjorde matchen. Malte Strömvall tacklade ovan nämnde Kähkönen snett bakifrån, precis efter att han lämnat ifrån sig pucken. Kähkönen flög in i sargen och fördes genast till sjukhus med en befarad arm/axelskada. Strömvall fick matchstraff direkt och i det efterföljande powerplayet på 5 minuter spelade de blåvita bländande hockey. Riktigt, riktigt bra och man gjorde inte mindre än 3 mål! Bara 28 sekunder in i powerplayet kunde Jens Bergenström, framspelad av Ritola, ge hemmalaget ledningen. Minuten senare smällde savinainen in 4-2 och när knappa minuten återstod av powerplayet smällde Bergenström in sitt 2:a mål för kvällen, det 2:a i samma powerplay, fram till 5-2, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder.

Nilstorp byttes sedan ut i Växjökassen inför 3:e perioden och Stefan Steen ersatte. Han gjorde det bra och Växjö kunde reducera med knappt 5 minuter kvar att spela, i boxplay. Det var väl mindre snyggt för leksand kanske, men vad gjorde det när Tomi Sallinen kunde fastställa slutresultatet, 6-3, i samma powerplay?

En mycket fin seger för de blåvita och 3 nya poäng. det här har funnits där i flera matcher nu. Det är "det nya Leksand". Man har inte varit utspelat i någon match här på slutet, tvärtom nästan varit bättre än de flesta lagen, iaf stundtals, och hade definitivt kunnat plocka poäng i flera matcher än vad man har gjort, men marginalerna har inte riktigt funnit där. Det gjorde de nu och plötsligt lossnade det. Ordentligt. Riktigt, riktigt skönt!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Linköping - Brynäs 5-0
Skellefteå - HV71 1-4
Färjestad - Djurgården 2-3
Luleå - Modo 2-3
Frölunda - Örebro 1-4

LHC körde över Brynäs och bröt därmed sin lite negativa förlustsvit på 4 matcher. Här hade Brynäs inte mycket att säga till om.

Uppe i Skellefteå gjorde HV ännu en mycket stark insats. Skellefteå besegrades och HV är nu är nya serieledare, efter att Frölunda, som tog över serieledningen förra omgången, föll hemma mot Örebro, som imponerar. Starkt gjort av Nerkingarna.

Djurgården slog Färjestad i Karlstad och FBK fortsätter att ha det jobbigt. Faktum är nog att man just nu är det lag som nog har det jobbigast i SHL. Leksand är nu bara 2 poäng bakom, men tyävrr för dem båda där nere i botten så skrällde Modo uppe i Norrbotten när Luleå besegrades med 2-3. Det innebär att man är 5 poäng före FBK och 7 poäng före Leksand.

Imorgon väntar match i Västerbotten för Leksand, när man gästar Skellefteå, där HV vann senast igår. Får se om Leksand kan mäkta med samma bedrift och fortsätta på den inslagna vägen som man visade här mot Växjö.