Bergenströms 500:e match i Leksandströjan!

Ja, han som många av oss leksingar säkerligen förknippar lika mycket med Leksands IF som skölden, han som alltid står upp för densamma och krigar in i det sista, han som grät i TV efter Röglematchen i kvalserien 2013, han som är mr Leksand, Jens "Jensa" Bergenström firade 500 matcher för klubben under gårdagens match mot HV71. Bergenström blev utlånad från Mörrum till Leksand under säsongen 2003/04 och spelade då ett antal matcher för klubben. Säsongen efter tog han en plats i A-truppen, i det Leksand som då hade åkt ur Elitserien igen, men som tog sig tillbaka våren 2005. Sedan dess har Jensa varit klubben trogen, bortsätt från en liten kort vända i Finland under säsongen 2006/07 och under alla de här åren har han hunnit med inte mindre än 8 kvalserier, där 2 har slutat lyckligt, inte minst den senaste för 2 år sedan.

Bergenström hyllades innan matchen och när densamma sattes igång var det ett HV som till en början lätt tog sig ur egen zon och skapade anfall på anfall. Leksand ryckte dock upp sig, men det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det Leksand som först spräckte målnollan. Toni käkkönen spräckte sin nolla när han gav hemmalaget ledningen.

HV var dock nära kvitteringen direkt efteråt, men Oscar Alsenfelt visade upp en gryende storform, kanske är han på väg att hitta tillbaka till förra årets matchvinnande form? Ja, vi kan hoppas på det. Han tog iaf HV:s jätteläge, men drygt 2 minuter från periodpaus kunde gästerna ändå få in kvitteringen och det var fortsatt helt jämnt inför den 3:e perioden, nu 1-1.

I den 3:e perioden var det återigen Leksand som tog ledningen. Fabian Brunnström spräckte även sin målnolla när han gav de blåvita ledningen. Tar jag inte helt fel var det 1:a gången den här säsongen som Lekssand tar ledningen i 3:e perioden, vilken annars har varit väldigt tung.

HV kom dock tillbaka en gång till. Ted Brithén petade in ett något tursamt mål bakom Alsenfelt och bortalaget tog därefter över mer och mer, ju längre perioden gick och mot slutet pressade man på ordentligt för ett segermål. Den här gången var dock Oscar Alsenfelt med på noterna och såg betydligt bättre ut än i de tidigare matcherna han har stått och stod emot trycket, tillsammans med övriga laget och 1 poäng var bärgad för båda lagen.

I förlängningen tog det dock bara 15 sekunder innan samme Brithén slet sig loss från Linus Hultström, som annars återigen gjorde en strålande match, och satte 2-3 i krysset bakom Alsenfelt.

Suddenförlust alltså, men man fortsätter att plocka poäng, vilket bara det är ganska bra om man ser till hur serien startades. Det kunde dock lika gärna blivit 3 poäng, men även 0 poäng, så jämnt och böljande var det, så 1 poäng tycker jag ändå att man ska vara relativt nöjda med.

De övriga matcherna slutade såhär:
Linköping - Luleå 3-2
Örebro - Skellefteå 5-4 str
Djurgården - Modo 4-3
Växjö - Frölunda 1-2

Luleå hade 1-2 inför sista perioden, men där spikade Markus Högberg igen, samtidigt som Jonas Almtorp och Broc little såg till att vända matchen med varsin fullträff. LHC:s 3:e raka seger.

Linu Ullmark i Modo fortsätter att ha det tungt. Han fick dock återigen förtroendet av tränaren Anders Forsberg, trots 0-5 senast mot Växjö. När Djurgården en bit in i 2:a perioden gjorde 3-1 var det dock över för honom och Adam Reideborn, som har gjort det bra hittills när han spelat, byttes in och gjorde just det även denna gången, bra alltså. Det såg ut att utmynna i poäng för Modo när Kyle Flanagan och Niklas Nordgren ordnade 3-3, men med bara 38 sekunder kvar av matchen kunde Jocke Eriksson stänka dit 4-3 för Djurgården, som återigen hade lockat mycket folk till Hovet, drygt 6600.

Örebro stod ännu en gång för en mäktig upphämtning. Senast var det 2-0 i Väjö man hämtade upp och vände till 2-3. Nu hade Skellefteå 0-1 efter den 1:a perioden och ökade på till 0-3 inom loppet av 45 sekunder och såg ut att tidigt döda matchen. Örebro ville dock annat. Derek Ryan gjorde 1-3 i powerplay Tomas Skogs reducerade på nytt knappt 2 minuter senare och plötsligt var Örebro med igen inför den 3:e perioden. Där tog det bara 1:28 innan Bobo Petersson smällde in 3-3. Skellefteå repades sig dock och gjorde 3-4, men Örebro lät sig inte bevekas och kom tillbaka ännu en gång. 4-4 satt i nät med 56:44 på klockan och sedan kunde Markus Weinstock avgöra för hemmalaget på straffar.

Den sista matchen i omgången, Brynäs -Färjestad, spelas nu ikväll och det blir en viktig match, inte minst för Färjestad. Vid seger klättrar man upp över sträcket och petar ner modo där under, annars är man fortsatt kvar där under sträcket, 4 poäng före Leksand, som trots den katastrofalt dåliga starten av serien "bara" har 5 poäng upp till Modo där över sträcket. 5 poäng är alltid 5 poäng, men det kunde ha varit betydligt mer efter 7 raka förluster. Nu väntar dock Växjö på bortais imorgon, vilket blir en tuff uppgift, men Växjö har å andra sidan inte rosat marknaden här på slutet heller. Förlust här mot Frölunda och förlust även matchen innan mot Örebro, som sagt.