Säsongens häftigaste match

Växjö öppnade matchen i Vida arena i ett ruskigt tempo och skapade flera bra chanser. Närmast var man när pucken studsade i ryggen på Oscar Alsenfelt i mål, men denne upptäckte faran i tid och fick undan den.

Växjö fortsatte att trampa på, åkte mycket skridskor och fick med sig en utvisning. Powerplayet resulterade dock inte i något mål, men strax efter att man blivit fulltaliga kunde Malte Strömvall ge hemmalaget ledningen, trots några riktigt bra räddningar av Alsenfelt.

Leksand steppade dock upp några steg och skapade några riktigt fina lägen, men Teemu Lassila var tät och spelade bra, precis som han gjort hela vägen sedan han kom in i Växjö.

Mitt under powerbreaket hände en lite gullig grej. En ung man på läktaren friade till sin flickvän. Han hänvisade till Växjöklacken där en banderoll rullades upp med ett frieri. Det gav ett enormt jubel i hela arenan. Häftigt.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka. Leksand fortsatte att göra det bra, även om det var Växjö som förde spelet. Kvitteringen skulle dock komma. En lite konstig studs som ställde Lassila helt och det var 1-1.

Målet kom med dryga minuten kvar av perioden, men 1-1 skulle ändå inte bli pausresultatet. Leksand snodde nämligen pucken när Växjö pressade på, Jakob De La Rose satte 1-2 i nät bakom Lassila.

Direkt i den 2:a perioden skulle de blåvita utöka ledningen till 1-3. Fabian Brunnström gjorde sitt 2:a mål för kvällen.

Leksand fortsatte sedan att styra spelet. Man läste växjö väldigt bra och hjälpte därmed Alsenfelt i mål på ett mycket bra sätt. Växjös offensiv trubbades märkbart av, eftersom att Leksand spelade så smart och så bra. Det var helt enkelt en period där Leksand ägde spelet, men där man inte fick in fler mål. 1-3 efter 2 spelade perioder kändes dock stabilt.

3:e perioden började minst sagt händelserikt. Växjö reducerade redan efter 21 sekunder. En puck som gick mellan benen på Alsenfelt, som ändå inte gick in, men som Cory Murphy ändå lyckades peta in i mål. I anfallet efter pricksköt Jens Bergenström in 4-2 för de blåvita. Snacka om svar på tal och 2 mål inom loppet av 1 minut.

Leksand fortsatte att trumma på och Mikael Johansson prickade bara minuten senare stolpen och 2-5 var oerhört nära.

Växjö lade i sista växeln och pressade på mer och mer. Publiken försökte hjälpa sitt hemmalag, men tiden rann iväg. Man fick dock powerplay, en gyllene chans att komma in i matchen igen. Matt Lashoff fick först 2min, sedan 10min personligt straff och så matchstraff på det. riktigt förbannad blev han, skrek på domarna, motades av isen och kastade en vattenflaska på plexit. Fruktansvärt dumt måste jag säga, men ibland brister det. Tyvärr brast det på fel ställe här, för Växjö kunde göra 3-4 efter bara 4 sekunders powerplay och det var match igen.

Tiden tickade på och Växjö fortsatte att pressa på. Ett kraftigt tryck. Johan Ryno fick dessutom utgå efter en knätackling utan åtgärd från domarna. Mycket gick emot Leksand i den 3:e perioden. Växjö ägde matchen totalt och det där 3-4-målet gav ännu mer energi åt hemmalaget. Det var Växjö mot klockan. Då satte Leksand in extrastöten. Fabian Brunnström gjorde sitt 3:e mål för kvällen, hattrick alltså, och det var 3-5. En riktig kalldusch för Växjö. 5 mål tror jag dessutom inte Leksand har gjort i någon match tidigare den här säsongen. Skönt med lite proppen ur även i offensiven.

Växjö hade dock inte gett upp. Man fortsatte att försöka skapa någomting, men Leksand försvarade sig bra och Alsenfelt var trygg och stabil där bak i mål. Han skulle dock få vika sig. Cory Murphy satte sitt 3:e mål för kvällen även han och det var 4-5, med knappt 5 minuter kvar att spela. Därmed var det återigen nerver till tusen och Växjö hade momentum igen.

Växjö tryckte på något oerhört, men Leksand krigade för skölden på bröstet, för Lekssands IF och för det som är Leksands IF. Man spelade i princip bara längs sarjen sista minuten, men man klarade av det och det var verkligen en krigarseger och 3 nya poäng hem till Dalarna!

Därmed klättrar Leksand upp på 61 poäng. Förra säsongen krävdes det 64 poäng för att undvika kvalserien. Det kommer krävas mer i år, det kan jag nästan garantera. Växjö, som slutade 10:a då, hade ett snitt på 1,16 poäng/match. Leksand snittar just nu 1,49 poäng/match. Med det snittet skulle man landa på 82 poäng. Det hade räckt till en 7:e plats förra året, där Modo hamnade med 81 poäng. Ser man till detta bör alltså kontraktet för SHL vara säkrat, men ingenting är säkert. Det återstår 14 matcher, men eftersom att både AIK och Örebro förlorade i denna omgången så är avståndet nu 17 poäng ner till kvalserien. 17 poäng ska man inte tappa på 14 matcher, men det kan gå fort i hockey. Jag börjar dock bli mer och mer säker på att Leksand spelar SHL-hockey även nästa säsong.

Såhär gick det i de andra matcherna:
AIK - Färjestad 2-4
HV 71 - Brynäs 4-5 str
Luleå - Linköping 3-2
Örebro - Frölunda 1-3
Skellefteå - Modo 1-2

Skellefteå förlorar alltså igen. 4:e raka förlusten och 6:e förlusten på 8 matcher. Man dominerade serien inledningssvis, men nu går det betydligt knackigare. Man har dock fortfarande en säker serieledning, även om Frölunda tog in 3 poäng i och med segern mot Örebro, där Örebro mer eller mindre gav bort alla 3 poängen till bortalaget. 2 riktiga bjudningar var det tydligen, vilka Frölunda så klart utnytjade och vann matchen på det.

AIK gjorde det bra mot Färjestad, men räckte ändå inte hel vägen. Man har 12 poäng upp till HV över sträcket, så ja, det luktar kvalserien lång väg för AIK.