Tabellerna vecka 51

Några veckor har nu gått sedan jag presenterade några tabeller, men såhär i juletider kör vi en sumering av hur tabellerna nu ser ut i de båda högstaligorna i svensk hockey.

SHL

1, skellefteå 64p +28
2, Frölunda 53p +13
3, HV71 51p +15
4, Linköping 48p +8
5, Örebro 47p +9
6, Växjö 44p +7
7, Djurgården 44p -9
8, Färjestad 42p -16
9, Brynäs 40p -7
10, Luleå 39p -4
11, modo 34p -20
12, Leksand 34p -24

Det går inte annat än att imponeras över Skellefteå. Man har nästan tappat 400 poäng till den här säsongen, en rad tunga spelare som Jimmie Eriksson, Oscar Möller, Viktor Arvidsson, P-E Belemare, Bud Holloway osv osv. Ändå leder man nu serien med 11 poäng! Det är oerhört imponerande.

Sedan hänger egentligen hela serien mer eller mindre ihop. Frölunda har 53 poäng. 11 poäng framför är Skellefteå. 11 poäng bakom är Färjestad på 8:e plats. Faktim är att FBK, som ju länge låg nere under sträcket tillsammans med Leksand nu bara är 2 poäng från en direktplats till slutspelet och jodå, jag tror man kommer ta en sådan plats. Inom kort är man där uppe, för, återigen verkar Färjestad ha fått ihop laget ju längre serien går och man blir bara starkare.

Modo och Leksand är fortfarande 5 poäng bakom Luleå över sträcket. Tyvärr har Leksand hart lite otur mot slutet. när man själva har vunnit har lagen där ovanför också gjort det. När man har nollat har lagen ovanför också gjort det. så man kan säga att man har spelat jämnt med lagen där ovanför, men jag tror fortfarande det är en tidsfråga innan man lämnar jumboplatsen. Man var ju oerhört nära att göra det nu innan jul, efter den där krigarsegern och 2 poäng mot Frölunda, men då gick Modo lite oväntat och tog 2 poäng i Linköping, vilket innebär att Leksand fortsatt är sist i tabellen. De där inledande 7 förlusterna ligger fortfarande laget till last. det är de som gör att man ligger där man gör. För nu på slutet har man känts betydlugt mer stabila än t.ex. Modo, Brynäs och Luleå. Så ja, vi får se vad som händer nu innan året är slut. 2 matcher till ska spelas innan dess. Chansen finns alltså att man firar nyår över sträcket, men då ska det till 6/6 ppoäng, samtidigt som Luleå tar 0/6 och Modo inte tar mer än 5/6 poäng.

Hockeyallsvenskan

1, Malmö 63p +33
2, karlskrona 58p +19
3, Västerås 58p +15
4, Bofors 56p -1
5, Rögle 55p +12
6, Mora 55p +1
7, Almtuna 52p -7
8, Vita hästen 51p +1
9, Södertälje 45p 0
10, björklöven 45p -21
11, Oskarshamn 44p -10
12, Asplöven 44p -11
13, AIK 44p -14
14, Timrå 41p -17

Som vi ser händer det grejer i den här tabellen. Malmö toppar serien och har nu gjort över 100 mål. 109st. Det är de, Karlskrona med 106 och Bofors med sina 102 som har gjort över 100 mål.

Malmö har hursomhelst skaffat sig en liten lucka ner till lagen bakom. Det där laget besitter en oerhörd potential och kommer man få bitarna att kugga i, då spelar man SHL nästa säsong, för man ser det i matcherna här i Allsvenskan. Får Malmö bitarna att syämma, då är man ruskigt bra.

Karlskrona håller sig uppe i toppen även i år, men Västerås skuggar, nu bara 4 mål bakom. västerås har verkligen växlat upp nu och jag tror man är i toppen för att stanna. Tror dessutom att man inom kort kommer vara uppe på Allsvensk finalplats. Det trodde man inte för 10-15 omgångar sedan, när man låg nere i botten och harvade.

Även Bofors har ryckt upp sig här mot slutet och faktum är att man bara är 2 poäng från KHK och VIK. Kanske gör man tvärtom mot vad man har gjort de senaste säsongerna, då man har varit ruskigt starka under hösten och gjort en betydligt svagare vår? Nu har man inte övertygat under hösten, förutom nu på slutet, och kanske gör man istället en kanonvår. Tror definitivt att BIK kommer ta en slutspelsplats, alltså platserna 3-8.

Där har vi också just nu Rögle, Mora, Almtuna och Vita hästen. Mora och Hästen, som länge låg 1:a och 2:a i tabellen, men som nu har fallit tillbaka litegrann. Mora tror jag ev. kan ta en slutspelsplats till slut, men Hästen är jag mer tveksam på. Man har gjort det oerhört bra under hösten, men nu på slutet har man haft det tyngre och radat upp förluster. Frågan är om bränslet är slut, eller om man har mer att ge? Det är just nu 7 poäng upp till KHK över sträcket och 6 poäng ner till SSK på 9:e plats. Dras man in i den striden, eller rättare sagt, i det getingboet, då kan det sluta hursomhelst, för oj vad tätt det är där under slutspelssträcket. Alla 6 lag, lag 9-14, är inom 4 poäng. Oskarshamn klättarade ju nu senast från 13:e till 11:e plats bara genom att vinna i sudden mot Södertälje. Full poäng där och man hade klättrat 2 pinnhål till i tabellen. En förlust kan innebära att man rasar från 9:e plats till 13:e plats under sträcket. Så trots att SSK ligger 9:a i tabellen nu så är det närmre till negativt kval än till slutspelsserien, trots att det bara är en plats upp dit och 4 platser ner till negativt kval. Så här är verkligen varje poäng viktig och det ser vi inte minst med tanke på att AIK nu återigen är nere under det där sträcket. Man såg ju ut att vara på väg uppåt i tabellen för ett tag sedan, men nu på slutet har det gått tyngre igen och som läget är just nu får man kvala för att hänga kvar, tillsammans med Timrå. Får jag gissa vilka 2 som till slut kommer att få kvala så gissar jag på Oskarshamn och Vita hästen. Det är jättesvårt att säga nu, men jag får känslan av att bränslet är lite slut i Norrköping och med den här jämna tabellen är man isf snart indragna i den där bottenstriden. IKO känns väldigt ojämna. Får man bitarna att stämma är man ett okej lag, men lägstanivån är för låg. Så jag tror båda desa får kvala. Sedan slutar Timrå, Björklöven, AIK och Asplöven utanför slutspelsserien. Så ja, grattis alla Södertäljefans, jag tror Kringlorna till slut krånglar sig vidare till den där slutspelsserien, men väl där blir det svårare. Tror Karlskrona och Rögle kommer få spela playoff av de lagen som slutar på platserna 3-8. Således tror jag på en seriefinal mellan Malmö och Västerås.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0