En vunnen poäng i Norrbotten

Leksand är nu på en liten norrlandsturne. Igår besökte man först Luleå och Coop Norrbotten arena och imorgon står Skellefteå på menyn.

Det blev slutligen en poäng på bortaplan igår, något man får vara mer än nöjd med, särskilt med tanke på matchbilden. Luleå ägde stora delar av matchen och spelade ut Leksand totalt, särskilt i den 1:a perioden, då man vann skotten med hela 15-1. Det säger det mesta. Oscar Alsenfelt storspelade dock återigen och det var 0-0 på tavlan.

0-0 var det också efter 2 spelade perioder. Också här var det stor Luleådominans, men Leksand kom in i det hela mer och mer ju längre perioden gick och man hade faktiskt några halvfarliga chanser i perioden, även om Luleå så klart var det lag som helt klart skapade mest och bäst chanser. Något mål fick man dock inte in bakom Alsenfelt och det var fortsatt 0-0.

Sista perioden blev betydligt jämnare och Leksand var här inte alls ofarliga. Man skapade flertalet fina lägen, inte minst i powerplay, där man spelade riktigt bra, men där david Rautio i Luleåkassen var med på noterna och nu fick betydligt mer att göra än i de 2 inledande perioderna, där Alsenfelt många gånger hade räddat kvar Leksand i matchen.

Luleå var nära på att slarva bort likaläget, när man slarvade framför eget mål, men Rautio var med även denna gången och istället var det Luleå själva som avslutade perioden mycket starkt, mycket tack vare ett powerplay med ca 4 minuter kvar att spela. Det kunde ha varit ödesdigert för Leksand, men man redde ut det och faktum var att Ryan Russell hade ett skott som Rautio räddade med axeln i boxplay. Så helt chanslösa var man inte.

Luleå fortsatte dock att pressa på för 3 poäng, men Leksand och Oscar Alsenfelt stod emot och matchen gick till förlängning.

Där var det Luleå för nästan hela slanten. Leksand slog mest ifrån sig för att försöka nå en straffläggning, vilket man också lyckades med.

Där inledde Jens Jakobs, som förra säsongens spelade just i luleå, för Leksand, men han missade. Det gjorde också Andreas Hjelm i Luleå. Patrik Hersley missade sedan Leksands 2:a straff, medan säkerheten själv på srtraffar, Linus Klasen, stänkte dit den i nät bakom Alsenfelt. Därmed hade Leksand och Mikael Johansson presse på sig. Rautio räddade dock och 2 poäng stannade kvar i Luleå, medan Leksand fick med sig 1 poäng från kvällen, vilket jag tycker man ska vara väldigt nöjd med, med tanke på matchen. En riktig krigarinsats!

Övriga resultat:
Örebro - Linköping 3-1
Brynäs - Frölunda 4-3 SD
HV 71 - Modo 5-3
Växjö - Skellefteå 4-2
Färjestad - AIK 3-1

Noterbart är här att Örebro slår LHC hemma med 3-1. Leksand slog Örebro i Behrn arena med 2-1, men fick stryk med 6-1 hemma mot LHC. Så alla slår verkligen alla här i år. Starkt jobbat av Örebro, samtidigt som det inte direkt var LHC:s bästa insats...

Det var inte heller Skellefteås bästa insats. Växjö bröt nämligen deras vinstsvit på 26 matcher, inkl. förra året. Det är ändå enormt imponerande. 2 matcher utan förlust och så bryter Växjö av alla lag den tränden. Starkt av Växjö!

I övrigt kan vi konstatera fruktansvärt låga publiksiffror. I Kinarps arena var det 5813 åskådare. Det var toppnoteringen för denna omgång och den enda arenan där det var över 5000 åskådare. Ändå var det den sämsta publiksiffran i Jönköping sedan arenan byggdes om till sin nuvarande kapacitet. Det var dock inte bara där det var dåligt med folk. I Karlstad var det bara 4426 åskådare och i Gävle var det så lågt som 4112 åskådare. Det är enormt dåligt och ett stort problem i svensk hockey...