SM-kvartsfinalerna

Vägen mot SM-guldet har kommit ett steg på väg. Nu är nämligen kvartsfinalerna avgjorda och det står redan nu klart att vi definitivt kommer få nya svenska mästare. Vi tar dock allt från början. Såhär gick det i den 1:a omgången:

Skellefteå - Brynäs 5-0
Luleå - Frölunda 5-2
HV 71 - Linköping 6-0
Färjestad - Modo 4-2

Färjestad fick en lysande start på kvartsfinalerna när man gjorde 1-0 redan efter drygt 4 minuters spel. Per Åslund var det som gav hemmalaget ledningen, men Niklas Sundström och Marcel Müller kunde se till att Modo vände på steken innan perioden var slut. 1-2 till bortalaget i paus alltså. Chris Lee kunde dock kvittera för hemmalaget i den 2:a perioden och i den sista var det Färjestad som tryckte på och fick utdelning. Per Åslund och Marius Holtet satte spikarna i Modokistan och det var 1-0 i matcher till Färjestad.

Också HV fick en lysande start när Mats Trygg kunde ge hemmalaget ledningen efter bara 02:10. 2-0 stod det efter 1 spelad period och i den 2:a fortsatte man att ånga på. Efter 02:19 petade Rhett Rakhshani in 3-0 och där stängdes matchen litegrann. LHC bytte målvakt i pausen inför den 3:e perioden, stackars Christian Engstrand hade ingen lyckad kväll, och Andreas Andersson fick istället chansen. Det hjälpte dock inte. HV gjorde både 5-0 och 6-0 innan matchen var slut. En smakstart för Jönköpingslaget och en rejäl käftsmäll för LHC. 1-0 i matcher till HV.

Bäst start av alla lag fick dock Luleå, som redan efter 31 sekunders spel kunde spräcka den gamla SSK-målvakten från förra säsongen, Julius Hudaceks, nolla. Frölunda kunde kvittera, men Luleå återtog ledningen och drog ifrån till 4-1 i den 2:a perioden, innan Frölunda kunde reducera. Man satsade sedan på att plocka Hudacek, men det gick inte. Luleå gjorde 5-2 i öppen kasse och tog därmed ledningen med 1-0 i matcher.

Brynäs stod faktiskt emot Skellefteå nästan i 2 hela perioder, men på 59 sekunder i slutet av den 2:a perioden gjorde Skellefteå 2 mål och gick till pausvila med 2-0 på tavlan. Sedan gjorde man 3 mål på 2:16 i mitten av sista perioden. Petter Emanuelsson x2 och George Holloway stod för de målen och SAIK kunde vinna ganska enkelt med 5-0. 1-0 i matcher till Skellefteå.

1-0 i matcher till Skellefteå, Färjestad, Luleå och HV, de 4 lag som slutade på platserna 1-4 i grundserien.

I den 2:a omgången gick det såhär:

Brynäs - Skellefteå 3-7
Frölunda - Luleå 2-0
Linköping - HV 71 6-1
Modo - Färjestad 3-5

Modo kunde här ta ledningen efter knappt halva 1:a perioden, men Färjestad kviterade kort därefter. I 2:a perioden var det ombytta roller. Där var det FBK som tog ledningen efter knappt halva perioden, men Modo kvitterade kort därefter. Man tog också ledningen, men målen kom med kort mellanrum, för även här kunde färjestad kvitttera, bara 1:18 senare. 3-3 var också ställningen efter 2 spelade perioder, men i den sista perioden var det Färjestad som var det starkare laget och gjorde 3-4 med knappt halva perioden kvar och så satte man 3-5 i öppen kasse, bara 12 sekunder efter att Modo plockat Starkbaum. 2-0 i matcher till Färjestad.

LHC studsade tillbaka på ett mycket imponerande sätt måste jag säga. 0-6 nere i Jönnköping omvandlade man till 6-1 hemma i Cloetta center. Sebastian Karlsson gav hemmalaget ledningen och kort därefter åkte Andreas Jämtin på ett matchstraff för en ful spearing. I det efterföljande powerplayet var det dock HV som kvitterade och i samband med det åkte målvakten i LHC, Christian Engstrand, ut för en roughing. HV kunde dock inte göra något av det powerplayet och när Engstrands utvisning var avklarad kunde LHC ta ledningen, inte bara med 2-1, utan också med 3-1 innan perioden var över. 4-1 satt i nät bakom Wesllau i 2:A perioden och sedan satte man 2 puckar i öppen kasse, när HV satsade på att spela 6 mot 5 i nästan 5 minuter av matchens slutskede. 1-1 i matcher där alltså.

Frölundas båda mål kom i 1:a perioden, med bara 23 sekunders mellanrum. Därefter stängdes matchen igen, inget av lagen släppte till något mer bakåt och Hudacek i Frölundakassen fick revanschera sig ordentligt sedan matchen uppe i Luleå. 1-1 i matcher även här.

Brynäs lyckades inte alls hålla Skellefteå stången lika länge här. Bara efter 59 sekunder kunde bortalaget ta ledningen. 0-2 kom också innan perioden var slut och i den 2:a gjorde man ytterligare 2 mål, vilket gav ställningen 0-4 efter 2 spelade perioder. I den sista kom Brynäs dock igång litegrann och gjorde både 1-5 och 2-5, efter att Skellefteå först gjort 0-5. Ryan Gunderson och Sebastian Lauritzen var det som stod för Brynäs 2 första mål i detta slutspel. 3-6 stod det när Brynäs satsade på att plocka målvakten, men det gick inte och Skellefteå kunde göra 3-7 i öppen kasse. 2-0 i matcher till SAIK.

2-0 i matcher till Skellefteå och Färjestad, 1-1 mellan HV och LHC och mellan Frölunda och Luleå.

I 3:e omgången gick det såhär:

Skellefteå - Brynäs 4-1
Luleå - Frölunda 3-1
HV 71 - Linköping 4-5 SD
Färjestad - Modo 2-1

Betydligt färre mål här än i den föregående omgången. 21 mot 2:a omgångens 27.

Färjestad kunde även här ta ledningen, men Modo kvitterade innan perioden var över. Färjestad kunde dock återta ledningen, 02:19 in i 2:a perioden, vilket också blev det matchavgörande målet. Chris Lee var det som gjorde även det. 3-0 i matcher till Färjestad.

Inför ett fullsatt Kinarps arena kunde HV ta ledningen, men det var 1-1 efter den 1:a perioden, efter att LHC kvitterat genom Pär Arlbrandt. LHC tog också ledningen, bara 52 sekunder in i 2:a perioden. Innan halva matchen hade gått hade dock HV vänt tillbaka igen. Man ledde då med 4-2, hastigt och mindre lustigt för LHC-spelarna. LHC reducerade dock igen ochi sista perioden kom också kvitteringen. Spänningen var hög, men inga må föll i full tid, vilket innebar att vi hade 2013 års SM-slutspels första sudden. I slutspelet ska ju isen spolas om och det blir en paus som mellan 2 ordinarie perioder, men övertiden blev inte särskillt lång. Efter drygt 5 minuter fick LHC en straff med sig. Den förvaltade Pär Arlbrandt på bästa sätt och LHC hade vänt 1-0 i matcher till 1-2.

Luleå kontrollerade händelserna ganska bra och man ledde också med 2-0 efter 2 spelade perioder, båda målen i den 1:a perioden. 2:an kom med bara 40 sekunder kvar av perioden, ett väldigt psykologiskt mål. Man gjorde också 3-0 i sista perioden, innan Frölunda kunde reducera. Närmre än så kom man dock inte och Luleå tog ledningen med 2-1 i matcher.

Uppe i Skellefteå var det faktiskt Brynäs som tog ledningen, för 1:a gången under den här matchserien. Skellefteå kvitterade dock ocj i sista perioden hade Brynäs inget att komma med. Hemmalaget gjorde 2-1 efter knappt halva sista perioden, sedan 3-1 och därefter 4-1 i öppen kasse. Brynäs gjorde vad man kunde och plockade Holmqvist och tog timeout, men det hjälpte inte, Skellefteå vann. 3-0 i matcher till Skellefteå.

3-0 i matcher till Skellefteå och Färjestad och 2-1 i matcher till Luleå och LHC.

I 4:E omgången gick det såhär:

Brynäs - Skellefteå 0-4
Frölunda - Luleå 4-3 SD
Linköping - HV 71 5-4 SD
Modo - Färjestad 5-4 SD

3/4 matcher gick här till sudden och det var dessutom mycket mål i de 4 matcherna. 29st.

Färjestad fick en flygande start och ledde med 0-2 redan efter drygt 3 minuters spel. Då byttes Starkbaum ut och unge Linus Ullmark fick chansen i Modokassen. Det gjorde han bra och höll nollan resten av perioden. I den 2:A inledde Färjestad dock med att göra 3-0, men kort därefter reducerade Modo. Kyle Cumiskey reducerade på nytt för Modo, som nu var riktigt med i matchen igen. Färjestad gjorde dock 2-4 i sista perioden och matchen såg avgjord ut. Det tyckte dock inte Modo, som både reducerade och kvitterade innan slutsignalen gick. Även denna förlängning blev kort. Redan efter 5:01 kunde Mattias Ritola se till att matchserien fortfarande levde när han gjorde 5-4 till Modo, som därmed reducerade till 3-1 i matcher.

HV fick en bra start uppe i Linköping när man gjorde 0-1 efter 2 minuter. Sedan skadade sig Engstrand i mål och Andreas Andersson fick hoppa in. Det gjorde han bra. LHC kunde nämligen kvittera, men HV återtog ledningen i slutskedet av perioden. Vem gjorde målet? Andreas Jämtin, hatad av många LHC:are. HV gjorde sedan 3-1 i upptakten av 2:a perioden, men LHC kom tillbaka och när Mange Johansson satte 3-3 i nät bakom Wesllau, då bröt ett enormt jubel ut i Cloetta center. Glädjen blev dock kortvarig, för HV återtog ledningen kort därefter och höll den perioden ut. I sista perioden satsade LHC och plockade Andersson och denna gången lyckades det. Det händer inte ofta, men nu hände det och kvitteringen var ett faktum. Utbröt ett stort jubel när 3-3 kom var det inget mot när 4-4 kom och det i sig överskuggades av när Simon Hjalmarsson kunde göra 5-4, redan efter 02:27 i förlängningen. 3-1 i matcher till LHC.

Frölunda hade taktpinnen i sin hand, enda in i sista perioden. Då gjorde man först 3-1 och slappnade kanske av litegrann efter det, men det skulle man inte ha gjort och vi vet alla hur farligt det kan vara att göra det. Det visade sig inte minst här, när Luleå kunde göra både 3-2 och 3-3 inom loppet av 24 sekunder. Det var också slutresultatet efter 3 spelade perioder. Inte heller i den 1:a övertidsperioden föll något avgörande. Inte förrän efter 14:58 i 5:e perioden kunde Mathis Olimb se till att Frölunda kvitterade till 2-2 i matcher.

Matchen i Läkerol arena präglades av utvisningar. Det var en sönderyckt historia, men Skellefteå kunde ändå göra 2 snabba mål i mitten av matchen och sedan kom 3-0 i början av 3:e. Brynäs satsade allt och plockade Holmqvist, men som det brukar bli resulterade det i ett baklängesmål och matchen var över. Säsongen var också över för Brynäs del, för detta innebar 4-0 i matcher till Skellefteå.

Skellefteå alltså klara för semifinal, som första lag i detta SM-slutspel. LHC och Färjestad hade 3-1 i matcher och mellan Luleå och Frölunda var det helt jämnt.

I den 5:e omgången gick det såhär:

Luleå - Frölunda 4-1
HV 71 - Linköping 1-6
Färjestad - Modo 1-0 SD

Slutspelets första nolla hölls i Karlstad, där det blev en väldigt tillknäppt historia. 0-0 efter 1:a perioden, 0-0 efter 2:a perioden och 0-0 efter 3:e perioden. Modo visste att man var tvungna att göra nästa mål, annars skulle säsongen vara över. Färjestad visste att om man gjorde nästa mål skulle man vara i semifinal. Det gjorde man. Bara 57 sekunder in i 4:e perioden kunde mr Färjestad själv, Rickard Wallin, avgöra för hemmalaget, som därmed är klart för semifinal, tillsammans med Skellefteå. 4-1 i matcher till Färjestad.

LHC fick nästan 7000 åskådare i Kinarps arena att tystna när man fullständigt körde över HV i 1:a perioden. 0-1 kom efter drygt 5 minuter. 0-2 och 0-3 kom drygt halvvägs in i perioden och där stod vi efter den 1:a perioden, som HV-fansen nog helst vill glömma. Man fortsatte dock att ånga på i 2:a perioden. 0-4 satt i nät bakom Wesllau och 0-5 satte Pär Arlbrandt i nät på straff. HV kunde reducera genom x-leksingen Patrik Carlsson, men LHC kunde sätta spiken i kistan när man gjorde 1-6 i öppen kasse, när HV satsade allt på ett kort. Det höll inte och LHC är därmed vidare till semifinal, tillsammans med Skellefteå och Färjestad. HV är, för 3:e året i rad, utslaget i kvartsfinal. Det börjar bli ett spöke för Jönköpingslaget, som nog grämer sig lite över den där förlusten uppe i Luleå i 55:e omgången. Hade man vunnit där hade man slutat 2:a i tabellen och troligen inte fått möta LHC. Nu fick man göra det och LHC hade verkligen marginalerna med sig.

Luleå kunde ta ledningen i 1:a perioden och Linus Persson utökade den till 2-0 i 3:e perioden. Därefter reducerade Dick Axelsson för Frölunda, som tog timeout, pratade ihop sig, plockade Hudacek och satsade allt på ett kort. Spel 6 mot 5. Det höll dock inte hela vägen nu heller och samme Linus Persson kunde göra 3-1 för Luleå och därmed ge dem matchboll inför 6:E omgången. 3-2 i matcher till Luleå.

Färjestad och LHC gör alltså Skellefteå sällskap i semifinal, men vem skulle ta den sista semifinalplatsen? Luleå eller Frölunda?

I 6:e omgången gick det såhär:

Frölunda - Luleå 2-4

Luleå tar alltså den sista semifinalplatsen, när Chris Abbott och Daniel Gunnarsson lade grunden för det hela i 1:a perioden, då man gjorde periodens enda mål och såg till att Luleå ledde med 0-2 efter densamma. Jari Tolsa skulle dock reducera för Frölunda, dock efter att Luleå först gjort 0-3. Frölunda satsade sedan i slutet av sista perioden, plockade Hudacek och fick faktiskt utdelning. Henrik Tömmernes satte 2-3 i nät bakom Johan Gustafsson och de sista minuterna blev ruskugt spännande, men Luleå redde ut stormen och kunde göra 2-4 i öppen kasse, 1:43 från slutet. Luleå altså vidare till semifinal med 4-2 i matcher.