Playoff 2 i Div. 1

Då är också Playoff 2 i Div. 1 avklarat i jakten på de 4 kvalserieplatserna. Det var som bekant Kiruna som ställdes mot Enköping. Båda 2 vann Playoff 1 med 2-0 i matcher, Kiruna mot Vännäs och Enköping mot Wings. Piteå ställdes mot Åker/strängnäs. Också båda dessa vann med 2-0 i matcher i Playoff 1, Piteå mot Sollefteå och Åker/Strängnäs mot Borlänge. Kallinge ställdes nu mot Huddinge. Huddinge, som slutade 2:a i Allettan Mellan och därför gick in i playoff nu i Playoff 2, medan Kallinge slog ut Halmstad med 2-0 i matcher i Playoff 1. Slutligen hade vi Tranås som nu ställdes mot Olofström. Olofström, som likt Huddinge, slutade 2:a i sin Alletta och därför gick in i playoff här i Playoff 2, medan Tranås slog ut Vimmerby med 2-1 i matcher.

Såhär gick det i 1:a matchen:

Kiruna - Enköping 6-3
Åker/Strängnäs - Piteå 2-3
Kallinge - Huddinge 4-3
Tranås - Olofström 2-6

Tranås hängde med Olofström ganska bra en bit in i matchen, men så orkade man inte hålla hela vägen och Olofström gick ifrån till 5-1. Det repade man sig aldrig ifrån och bortalaget kunde vinna ganska enkelt med 6-2.

Kiruna rivstartade hemma mot Enköping och hade 4-0 redan efter 1:a perioden, men Enköping gav dock inte upp och åt sig närmre och närmre, enda upp till 4-3, men närmre än så kom man inte och Kiruna kunde slutligen vinna med 6-3.

Piteå kunde också de gå segrande ur den 1:a bataljen, efter att Joakim Högberg satt det matchvinnande målet i nät, med knappt 4 minuter kvar att spela.

Kallinge kunde också de vinna, även om det satt väldigt långt in. Man hade 3-1 efter 1:a perioden, men Huddinge åt ikapp till 3-3. Med knappt halva sista perioden kvar kunde dock Sebastian Magnusson se till att bli stor matchhjälte i Kallinge, när han satte det matchvinnande 4-3 i nät.

Dessa resultat innebar att Kiruna, Piteå, Olofström och Kallinge hade chans att avgöra och gå vidare till Playoff 3 i den 2:a matchen, där det gick såhär:

Enköping - Kiruna 3-5
Piteå - Åker/Strängnäs 8-3
Huddinge - Kallinge 4-1
Olofström - Tranås 4-1

Olofström hade 2-0 efter 1:a perioden och 3-1 efter 2:A. Tranås chansade mot slutet av sista perioden, för man hade ju ändå inget att förlora, men det tog bara 10 sekunder efter att man plockat målvakten innan Olofström kunde slå den definitiva spiken i kistan fram till 4-1. Olofström är alltså vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Kiruna gjorde ännu en sådan där monsterperiod som i 1:a matchen. Skillnaden var bara att det nu inte var 1:a perioden man vann med 4-0, det var 2:a. Efter den 1:a perioden stod det nämligen 1-1, men när signalen efter den 2:a perioden ljö stod det 1-5 på tavlan. Enköping kunde krypa närmre i sista perioden, men närmre än 3-5 kom man aldrig och Kiruna kunde vinna matchen och därmed ockaå avancera vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Åker hade 1-1 efter den 1:a perioden och sedan tog man också ledningen med 2-1, 18 sekunder in i 2:a perioden. Piteå fortsatte dock att trumma på och minuter senare kom kvitteringen och knappa minuten senare också ledningsmålet. Vid ställningen 5-2 bytte Åker målvakt och fick utdelning och viss kontakt strax därefter, men Piteå kunde göra 6-2 knappa minuten före paus och sedan kom också 2 mål i sista perioden. Piteå är alltså vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Huddinge bet dock ifrån och kunde avgå med en tämligen enkel seger, 4-1. Det innebar att en 3:e och avgörande match var tvungen att spelas och där gick det såhär:

Huddinge - Kallinge 6-3

Huddinge är alltså vidare till Playoff 3, medan en av storfavoriterna, Kallinge, har spelat klart för säsongen. Med andra ord blev den där förlusten mot Vita hästen i sista omgången av Allettan mycket kostsam för Kallinge. Hade man vunnit där, ja, då hade man vunnit Allettan Södra och inte gått in i gamet förrän i Playoff 3. Nu förlorade man, samtidigt som Olofström körde över Kristianstad, vilket innebar att man bara slutade 3:a i serien och fick gå in redan i Playoff 1. Där slog man ut Halmstad med 2-0, men här i Playoff 2 tog det stopp.

Det innebär alltså att Kiruna, Piteå, Olofström och Huddinge är vidare till Playoff 3. Där ställs man mot segrarna från de 3 Allettorna, Björklöven, Visby och Vita hästen, samt den bäst seedade 2:an, Sundsvall. Bataljerna kommer att spelas enligt följande:

Björklöven - Olofström
Visby - Huddinge
Vita hästen - Kiruna
Sundsvall - Piteå

Det blir jämna bataljer detta. Björklöven har sett ruskigt starka ut hela säsongen, krossat allt både i höstens Grupp A och vårens Allettan Norra. Nu möter man dock ett Olofström, från en mycket tuffare och hårdare grupp än Björklöven, nämligen Grupp F. Olofström har nu dessutom också en playoffserie i benen, vilket inte nödvändigtvis behöver vara en nackdel. Jag hoppas att Löven tar hem det där och når kvalserien för 1:a gången sedan man degraderades från Allsvenskan, men jag tror Olofström kommer ge en oerhört tuff match. Man kommer inte att ge sig i 1:a taget.

Huddinge - Visby känns på förhand som den minst intressanta fighten. Oavsett vem som vinner så tror jag man kommer ha det svårt att hävda sig sen senare i kvalserien. Jag tror dock Huddinge har större chans att göra något där än vad Visby har, även om Visby faktiskt vann Allettan Mellan. Jag sätter en slant på Huddinge där.

Vita hästen känns väl ganska givna som favoriter mot Kiruna. Hästen krossade, likt Björklöven, allt i höstas, även om det inte var lika överlägset som förra säsongen. Nu i vår fick man kämpa rejält för att ta segern i Allettan Södra och jag tycker inte man ser lika starka ut som man gjorde förra året. Kiruna har dessutom 2 playoffserier i benen nu, där man totalt har gjort 25-12 (+13) på 4 matcher, där man har vunnit alla 4 och således gått igenom Playoff med 2-0 i båda matchserierna. Så, jag tror definitivt inte Kiruna blir ofarliga och jag blir inte förvånad om de tar sig hela vägen till kvalserien, men jag sätter ändå en slant på Vita hästen.

När det gäller Sundsvall så kommer man från den på pappret svagaste gruppen i Div. 1 under hösten, Grupp B. Den vann man och klarade sig bra även i Allettan. Man har dessutom spelat Allsvenskan för bara en dryg säsong sedan, så man vet vad det innebär. Piteå har dock, likt Kiruna, 2 playoffserier i benen och man har gjort ännu mer mål än Kiruna, 26-9 (+17), på 4 matcher och således också gått rent i playoff såhär långt. Sundsvall är dock tunga och jag sätter trots allt en slant på Sundsvall.

Jag tror alltså att kvalserien upp till Allsvenskan kommer bestå av följande lag:

Tingsryd
Karlskrona
Björklöven
Huddinge
Vita hästen
Sundsvall

Nu återstår det att se hur många rätt jag får. 2 är redan givna, men vilka 4 lag tar de återstående 4 platserna? Svaret har vi om senast 5 dagar.