Ny förlust för Leksand och sträckstriderna lever in i det sista!

Näst sista matchen av Hockeyallsvenskan 2012/13. Leksand gästade då Karlskoga och Nobelhallen.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen bäst och kunde göra 1-0 efter drygt 12 minuters spel. Kort därefter kom också 2-0, vilket också var resulttatet efter 1:a perioden.

Också i den 2:a perioden var det Bofors som styrde spelet. Leksand gjorde det bra i vissa sekvenser, men generellt var det hemmalaget som hade det mästa av spelet. D.v.s. det som blev något spel. Matchen var nämlogen något av det grinigaste som har skådats och domarna tappade tyvärr matchen ganska rejält i 2:a perioden. Här hade man verkligen behövt 4 domare isyället för 3. Nobelhallens publik är kända för att vissla och bua för minsta motgång för det egna laget och här fick man verkligen leva ut för fullt. Leksand hade inte dragit på sig mindre än 77 utvisningsminuter efter 2 spelade perioder. Man spelade med andra ord nästan konstant boxplay och då orkar man inte stå emot i längden, vilket gjorde att Bofors både kunde göra 3-0 och 4-0 innan perioden var slut, långt efter övriga matcher den här kvällen.

Läget såg hopplöst ut inför sista perioden och det lilla ljus som fanns släcktes när Niklas Arell satte sitt 2:a mål för kvällen och såg till att hemmalaget hade 5-0 på tavlan. Man fullständigt krossade ett irriterat och frustrerat Leksand.

De blåvita skulle dock snygga till siffrorna lite innan Hesa Fredrik ljöd. Jens Bergenström satte 1-5 i powerplay, varefter Pelle Prestberg kunde göra sitt 1:a mål för säsongen fram till 5-2. Michael Raffl, som nu är tillbaka efter sin skada, avslutade med att göra 5-3, men närmre än så kom man inte och det blev en ny förlust för Leksand, samtidigt som Bofors grep efter det sista halmstrået i kampen om den där direktplatsen.

Leksand är redan klara seriesegrare och kvalserieklara, men jag kan inte låta bli att bli lite orolig. Nu har man 3 raka förluster och en målskillnad på 5-11 (-6) på de 3 senaste matcherna. Kanske tränar man lite extra hårt inför kvalserien och allvaret där, men jag tycker ändå det är lite oroväckande. Det går inte bara att slå på strömbrytaren till den fina form man har visat upp tidigare under säsongen sådär och jag undrar om, likt reportern igår på webbradion, det inte hade varit bättre att tvingas kriga enda in i sista omgången. Visst, man har poängrekordet att slå i Allsvenskan, men nu har man förlorat 3 raka matcher och för att ta det där rekordet måste man vinna i full tid imorgon hemma mot Malmö. Så, jag kan tyvärr inte låta bli att vara lite orolig...

Djurgården - Karlskrona 5-2

Som sagt, Bofors grep det sista halmstrået för att nå den där direktplatsen. Det gjorde också Djurgården, som vann tämligen enkelt mot Karlskrona. Detta samtidigt som Västerås länge hade 1-1 på Örebro, vilket hade gjort att Djurgården var borta från striden hur stort man än vann, men Örebro lyckades få in 2-1 i sista perioden, vilket också blev slutresultatet. Det innebär att Västerås fortfarande har 3:e platsen, men Bofors är bara 2 poäng bakom och Djurgården är 3 bakom. Djurgården har också klart sämst målskillnad, även om det bara skiljer 5 mål. Så, en storseger för Djurgården mot Asplöven, samtidigt som Västerås och Bofors förlorar skulle innebära att Djurgården trots allt tar den där direktplatsen. Västerås har dock fortfarande saken i egna händer. Tar man en poäng kan det räcka, om Bofors inte vinner med mer än ett mål i full tid. Tar Västerås 2 poäng är Djurgården borta, vilket man också är om Västerås tar en poäng. Tar Västerås 2 eller 3 poäng, ja, då är Bofors också körda. Med andra ord, seger för Västerås så är saken klar.

I striden kring playoff är Malmö nu avsågat. Man tappar ännu en gång en ledning. Man hade 1-2 efter 1.a perioden, drygade ut till 1-3, men Troja hämtade ikapp till 3-3, varefter man gjorde 4-3 i sista perioden. Malmö fick dock in kvitteringen och gamblade sedan för att försöka ta alla 3 poängen. Man plockade Pontus Sjögren, men det gick inte och istället kunde Troja göra 5-4 och ta med sig alla 3 poängen.

Det innebär att det kommer stå mellan Oskarshamn och Mora. Oskarshamn hade ännu en gång allt i egna händer. en seger hemma mot Asplöven hade så gott som räckt. Då hade Mora, trots segern över Tingsryd, varit 3 poäng bakom med 3 poäng kvar att slåss om. Det såg också lovande ut för IKO, som hade 2-1, men på bara några sekunder hade Asplöven vänt på steken. 2-3 efter 2 spelade perioder, vilket hade inneburit att Oskarshamn och Mora låg på samma poäng. Nu kunde dock IKO få in kvitteringen i sista perioden, men närmre än så kom man inte och Asplöven kunde ta bonuspoängen på straffar. Det räckte dock med poängen man tog i full tid för att säkra det Allsvenska kontraktet till nästa säsong.

Mora slog då Tingsryd och det innebär att det skiljer 1 poäng mellan Oskarshsmn och Mora inför sista omgången. Snacka om fight. Inte nog med det, Almtuna lyckades sno poäng i Södertälje. SSK ägde hela den 1:a perioden och hade 2-0 efter densamma, men Almtuna vände, precis som Asplöven, i 2:a perioden och ledde med 3-2 efter 2 spelade perioder. Hade man hållt det, ja, då hade man varit före Tingsryd i tabellen. Nu är man före Tingsryd i tabellen i alla fall, för i och med den där poängen så stå man på sammma poäng som TAIF, men med något bättre målskillnad.

I sista matchen imorgon möts Almtuna och Mora och Tingsryd och Oskarshamn. Snacka om viktiga matcher! Det blir precis den dramatik som jag förutspådde och ville ha. Oskarshamn har fortfarande allt i egna händer. Vinner man, ja, då är Mora borta från playoff. Vinner Mora ändå innebär det att Almtuna trots det är över det negativa kvalsträcket, om inte Mora storsegrar, för då går Tingsryd förbi på målskillnad, om nu inte de också förlorar stort. Vinner Almtuna mot Mora, då är Mora borta från playoff oavsett hur det går i Tingsryd och Tingsryd måste då vinna med mer än 4 mål för att passera Almtuna. Förlorar å andra sidan Almtuna och Mora vinner, ja, då kan Mora trots allt gå förbi Oskarshamn, om Tingsryd vinner eller om man tar minst 2 poäng. Ja, ni fattar. Det går att vända och vrida hur mycket som helst på det där och det blir högintressanta matcher imorgon!

Frölunda - Öinköping 2-4

Ja, som vi ser vann Brynäs med 3-1 hemma mot Modo, samtidigt som AIK förlorade med 6-4 uppe i Luleå. Luleå hade 5-1 ganska tidigt i matchen och AIK kunde aldrig ta ifatt det helt och hållet. Det innebär att Brynäs nu är 5 poäng före AIK igen. Med 3 matcher kvar är det alltså vinna eller försvinna för AIK imorgon, när just Brynäs gästar Hovet i den 54:e omgången av serien. Vinner man är man 2 poäng bakom med 3 poäng kvar att slåss om. Vinner Brynäs har man säkrat slutsplsplatsen, för då är man 8 poäng före Gnaget. Med andra ord är det en oerhört viktig match även där imorgon!