Krigarseger i Västerås!

Leksand startade matchen, precis som i de 4 tidigare matcherna, i ett rasande tempo, men Västerås svarade upp bra på det och hängde med bra i det höga tempot. Defensiven hos Gurkorna var också mycket stabil, vilket gjorde att leksingarna hade svårare än i de tidigare matcherna att ta sig in framför mål och Lasse Johansson. Även Leksands defensiv var bra, men Västerås kunde trots det ta ledningen och det var bara 2:a gången under den här kvalserien som Leksand hamnade i umnderläge. 1:a gången var mot Timrå. Då kom man tillbaka nästan omgående och det gjorde man nu med. 02.28 från paus kunde Johan Svedberg trycka in kvitteringen för de blåvita och till den mycket stora och högljuda Leksandsklacken som fanns på plats. Stundtals lät det nästan som att det var mer leksingar än Västeråssupportrar på plats.

I mittperioden var Leksand återigen, som i de 4 tidigare matcherna, inte lika offemsiva och Västerås kunde trycka på ganska rejält och där man stundtals skapade väldigt bra tryck nere mot Alsenfelt i mål. Hockey är dock inte logiskt alla gånger och det fick vi se här. Med bara 46 sekunder kvar av perioden kunde Leksand nämligen ta ledningen genom Jens Bergenström. Som sagt, den här kvalserien har de blåvita verkligen marginalerna med sig såhär långt.

Raffl åkte på en ful knätackling i slutskedet av perioden, vilket resultarade i att slagskämpen, Viktor Mårtensson, i Västerås, hoppade in på isen från spelarbåset för att försvara sin lagkamrat. Det ledde så klart till ett matchstraff för honom och powerplay i 4 minuter för Leksand i inledningen av den sista perioden. Där hade man således ett bra läge att, om inte stänga matchen, så i alla fall göra uppförsbacken tung för hemmalaget, men man lyckades inte utnytja den chansen och ställningen var fortfarande 1-2 till gästerna.

Ställningskriget på isen fortsatte efter det avklarade boxplayet för Västerås och båda lagen skapade flertalet fina målchanser, men både Lasse Johansson och Oscar Alsenfelt storspelade och gjorde det bra. Slutligen kunde dock Michael Raffl göra 3-1 till Leksand i öppen kasse och jublet i ABB arena var nästan som när hemmalaget gjorde mål.

Ingen lika övertygande match av de blåvita som matcherna innan mot Elitserielagen, eller, rättare sagt, en mer jämn match än dessa, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det är 3 mycket, mycket viktiga poäng i denna serien.

Såhär gick det i de andra 2 matcherna:

Södertälje - Örebro 2-3
Timrå - Rögle 3-5

Örebro tog ledningen mot Södertälje efter drygt 5 minuter, men Mikael Nylander kunde kvittera för hemmalaget. Där var det dock slut på det roliga för SSK. Emil Kåberg kunde göra 1-2 för Örebro och Calle Olsson gjorde 1-3 efter bara 20 sekunder var 3:e perioden. SSK fick in en reducering och de sista minuterna blev spända i Axa sports center, men trots att man plockade ut Anton Forsberg lyckades man inte få in kvitteringen och Örebro kunde ta ytterligare 3 mycket viktiga poäng och SSK är nu i princip helt avsågat.

Rögle öppnade oerhört överraskande och starkt borta mot Timrå. Kanske har spänningarna släppt, men man öste på direkt från start och efter 2 matvher utan att göra mål var det nu dags. 0-1 kom genom den mycket omtalade Mike Iggulden, 0-2 genom Juhamatti Aaltonen och 0-3 genom samme Aaltonen. Bellissimo darrade något oerhört och hade inte heller nu någon lyckad afton och Joakim Lundström byttes in även nu, precis som senast mot Leksand. Jag gissar att han får starta nästa match, imorgon, mot just Rögle nere i Ängelholm. Timeå reducerade i 2:a perioden, innan Rögle drog ifrån igen, till 1-4. Timrå satte dock, inte ett, utan två, väldigt psykologiskt mål i nät bakom Martin Gerber i slutet av perioden, men Rögle tog sig samman och satte 3-5 i nät bakom Bellissimo, som nu hade bytts in igen. För Leksands del var detta ett mycket bra resultat, eftersom att både Rögle och Timrå nu är 6 poäng bakom i tabellen, som ser ut såhär:

1, Örebro 13p +6
2, Leksand 12p +9
3, Rögle 6p -2
4, Timrå 6p -3
5, Västerås 5p -2
6, Södertälje 3p -8

Det är som sagt 6 poäng ner till 3:an Rögle, 7 poäng ner för Örebro, efter 5 spelade omgångar. Det kan gå fort i hockey, men 6 resp. 7 poäng, det ska mycket till om man ska tappa det. Det är också noterbart att det bara är båda dessa lag som har plusstatistik i +/- för mål. Rögle passerar också Timrå i tabellen, med 1 mål. Det känns faktiskt lite konstigt, för det känns som att Timrå har varit bättre än Rögle, men Rögle har kommit bra nu de sista matcherna.

Imorgon är det returmöten igen och det optimala är ju om Leksand vinner hemma mot Västerås och Rögle och Timrå delar på poängen. Då kommer det i sådant fall vara 7 poäng ner till 3:an och det skulle ju inte kännas dhelt fel. 6 poäng ner är inte heller helt fel. Det känns bra just nu!