Daladerby i Globen

Så var det äntligen här. Daladerbyt i Globen. Det stora eventet för säsongen, sett med Leksandsögon.

Idén från början kom dock från Morahåll. En trogen moring bollade framtida idéer med Moras sportchef och plötsligt kom idén om ett Daladerby i Globen upp på tapeten. Det spann man sedan vidare på och nu var det verklighet. Inför 13 850 åskådare, ett fullsatt Globen, där majoriteten av alla på läktarna bar blått och vitt, tog sig Mora IK an Leksands IF i en match som efteråt i flera medier beskrevs som något utöver det vanliga med bättre stämning och inramning än vissa NHL-derbyn. Häftigt!

Det var Mora som öppnade matchen klart bäst, men när man inte fick hål på Erik Hanses i mål åt sig Leksand mer och mer in i matchen och efter drygt 12 minuters spel ryckte sig Bergenström fri, men drogs ner. Ändå lyckades han få in pucken i nät bakom Daniel Hansen i Morakassen. Domaren hade dock redan blåst av, men ringde ändå på målet, som dock blev bortdömt.

I powerplayet som följde kunde dock Johan Ryno ändå ge Leksand ledningen och hela Globen exploderade i ett enormt jubel.

2-0 var också nära innan perioden var slut. Återigen var Bergenström framme och högg, men stolpen var nu ivägen för "Bergen".

Det var dock inte bara för honom den stod i vägen. Även Michael raffl lyckades pricka stolpen i den 2:a perioden, när Jakob Blomqvist hittade honom i boxplay och han kom fri med Hansen.

Det var dock periodens bästa chans, för det stod fortfarande 0-1 på tavlan efter 2 spelade perioder.

Ledningen skulle dock utökas direkt i inledningen av sista perioden. Jakob Blomqvist klippte till direkt innanför blå och pucken letade sig in i nät bakom Hansen.

Blomqvist var dock inte nöjd där. Bara minuter senare slog han till igen. Hersley sköt, men en moring var i vägen för hans skott. Raffl fick dock tag i pucken och serverade Blomqvist som kunde slå in 0-3 i öppeen kasse!

Det stannade dock inte där. 8 minuter in i perioden fullbordade Blomqvist sitt hattrick när han snodde åt sig en retur från Hansen, där Morabackarna inte alls hjälpte Hansen i mål på önskvärt sätt. Ställningen var nu 0-4 och hela Globen gungade av Superstars ramsor.

Slutställningen skulle dock bli 0-5. Bergenström skulle till slut få in en puck i nät bakom Hansen och han kunde därmed fastställa matchens slutresultat, som innebar 3 poäng till Leksand, en Morakross och en kokande Globen!

I helgwns övriga matcher gick det såhär:
Malmö - Almtuna 4-1
Tingsryd - Troja 3-4 str
Örebro - Oskarshamn 3-2 str
Asplöven - Södertälje 0-3

Malmö vinner igen. Man är formstarka nu.

Örebro var 1:01 från 3 poäng, men då kvitterade Oskarshamn och snuvade Örebro på en poäng där.

Troja fortsätter att vinna, även om det nu var på straffar. 2:a raka segern för dem och även en mycket viktig poäng för Tingsryd där i bottenstriden.

Tyvärr kommer tabellen att halta en hel del nu framöver. Ikväll är det nämligen dags för ännu en match för Leksand, samtidigt som Djurgården, Mora, Karlskrona och Bofors spelar sina matcher för den här omgången. Med andra ord kommer det bli lite rörigt nu ett tag framöver.

Växjö - Brynäs 0-1 SD

Skellefteå och HV vinner båda med 2-0. Även Brynäs håller nollan, men en viktig poäng där för Växjö. Både AIK och Timrå nollade ju poängmässigt sätt, men Röge gjorde det ruskigt bra hemma mot Modo och fick med sig 2 poäng där. Tyvärr räcker det ju inte. Man måste ha trepoängare nere i Ängelholm för att ens ha en chans att klättra över sträcket.

Slutligen kan vi nu konstatera att NHL och spelarfacket är överens borta i Nordamerika. NHL drar igång nu i veckan och därför lämnar alla NHL-spelare de Allsvenska klubbarna nu. Tungt för främst Mora, Västerås och Södertälje. Det kommer nog bli en märkbar skillnad där, men Djurgården led inte så mycket när Landeskog och Murray försvann, så man kan nog klara sig ändå. Dock kanske det tar några matcher.