SM-semifinalerna

2013 års SM-semifinaler spelades som bekant mellan Skellefteå och Linköping och Färjestad och Luleå. 1:an, 2:an, 3:an och 5:an i grundserien och såhär gick det i match 1:

Skellefteå - Linköping 2-3 SD
Färjestad - Luleå 1-4

Skellefteå öppnade bäst hemma i Skellefteå kraft arena och gjorde också 1-0 bakom Christian Engstrand i Linköpingsmålet efter bara 03:51. Oscar Möller var det som gav hemmalaget ledningen. Därefter spelade man ett bra backspel, vilket gjorde att LHC hade svårt att skapa lägen. 2-0 kom istället i 2:a perioden, nu genom Joakim Lindström. Matchen såg ganska klar ut, men i sista perioden vaknade LHC. Patrik Zackrisson reducerade för bortalaget och med knappt 7 minuter kvar kunde Sebastian Karlsson göra 2-2, vilket gjorde att matchen gick till förlängning. Där tog det dryga kvarten innan Erik Lindhagen kunde avgöra för LHC. Det blev knäpptyst i hela hallen. 1-0 till LHC i matcher.

I Karlstad kunde Luleå ta ledningen i powerplay efter drygt halva 1:a perioden och sedan gjorde man också 2-0 i början av den 2:a perioden. Chris Lee reducerade dock för Färjestad, men närmre än så kom man inte. Linus Klasen gjorde 3-1, också det i powerplay, och sedan satte man också 4-1 i öppen kasse. 1-0 i matcher till Luleå.

2 bortasegrar i 1:a omgången alltså, men i 2:a omgången gick det såhär:

Linköping - Skellefteå 2-3 SD
Luleå - Färjestad 5-2

I Cloetta center blev det nästan en spegelvänd historia jämt mot 1:a matchen uppe i Skellefteå. Här var det LHC som kunde ta ledningen genom Mattias Bäckman, innan Calle Söderberg kunde utöka ledningen till 2-0, i boxplay. I samma powerplay för Skelleftåe small det dock till bakom Engstrand och det var reducerat fram till 2-1, en ställning som stod sig enda in i sista perioden. Då kunde Skellefteå kvittera, med 32 sekunder kvar. Blev det tyst i Skellefteå när LHC avgjorde i 1:a matchen så blev det ännu tystare i Cloetta center nu. Strax innan hade LHC nämligen varit nära på att sätta 3-1 i öppen kasse och därmed skaffa sig ett kanonläge i den semifinalserien. Nu gjorde man inte det och istället kunde Skellefteå som sagt kvittera och i sudden tog det bara 6:43 innan John Klingberg kunde trycka dit den avgörande pucken i nät bakom Engstrand, vilket innebar 1-1 i matcher och att Skellefteå dessutom hade vänt tillbaka matchserien till sin fördel gällande hemmaplan.

Färjestad tog ledningen borta mot Luleå, men Luleå kvitterade och sedan gjorde Joonas Vihko 2-1 dryga minuten in i 2:a perioden. Därefter var det Luleå för hela slanten. 3-1 kom i samma powerplay, nu 5 mot 4, efter att Patrik Lund åkt ut för Färjestad i slutet av 1:A perioden och Ole Kristian Tollefsen åkt ut precis i början av 2:a. Färjestad repade dock mod och kunde reducera till 3-2, men Luleå drog återigen ifrån till 4-2 och satte sedan 5-2 i öppen kasse. 2-0 i matcher till Luleå.

I 3:e matchen gick det såhär:

Skellefteå - Linköping 3-2 SD
Färjestad -Luleå 4-1

Det blev en mållös 1:a period uppe i Skellefteå, men i 2:a perioden kunde hemmalaget ta ledningen genom Viktor Arvidsson. Därefter kunde LHC vända på steken på bara några få minuter. Man gjorde 1-1 efter 12:38, också det i boxplay, varefter 2-1 kom 1:14 senare. Jocke Eriksson i Skellefteåmålet spikade dock igen efter det och i den sista perioden fick hemmalaget också utdelning. Petter Emanuelsson gjorde 2-2 med knappt sista perioden kvar att spela och även denna match, den 3:e i rad mellan dessa båda lag, gick till sudden. För 1:a gången hittills var det dock hemmalaget som kunde avgå med segern där. Oscar Lindberg satte 3-2 i nät bakom Christian Engstrand och det var 2-1 i matcher till Skellefteå.

1:a perioden i karlstad präglades av utvisningar. Hemmalaget pressade dock på och fick också utdelning mot slutet av perioden. Inte 1, utan 2, mycket psykologiska och kanske matchavgörande mål för Färjestad. Anders Bastiansen skickade in 1-0 efter 18:26 och Chris Lee gjorde 2-0 efter 19:33. Linus Persson kunde dock reducera för Luleå, men dryga minuten in i slutperioden kunde Färjestad göra 3-1 och med knappt 9 minuter kvar att spela kom också 4-1. En reducering för Färjestad fram till 2-1 i matcher alltså.

Den så viktiga 4:e omgången, där Luleå och Skellefteå skulle skaffa sig drömlägen vid seger och där matchserierna skulle vara helt jämna vid LHC och Färjestadsegrar, slutade såhär:

Luleå - Färjestad 3-2 SD

En fartfylld match i Linköping var det, där bortalaget kunde ta ledningen med 1-0 genom Petter Emanuelsson och sedan också öka på till 2-0 genom Joakim Lindström. 27 sekunder in i slutperioden gav dock Simon Hjalmarsson nytt bränsle åt LHC, när han reducerade till 1-2. Sedan trampade LHC gasen i botten och körde på allt man hade och man fick också utdelning. 49 sekunder från sslutet tryckte samme Hjalmarsson in 2-2 bakom Jocke Eriksson i Skellefteåkassen och för 4:e matchen i rad hade vi förlängning och för 3:e gången av de 4 var det bortalaget som gick segrande ur det hela. 4:48 in i 4:e perioden avgjorde Oscar Lindberg och såg till att Skellefteå hade 3-1 i matcher.

Också i Luleå blev det jämnt. Färjestad fick dock även här, precis som senast, en kanonstart och gjorde 0-1 redan efter 02:07. Kvitteringen kom dock 1:16 in i 2:a periode, när Karl Fabricius av alla människor rakade in 1-1 bakom Alexander salak i Färjestadskassen. Jens Jakobs, som apropå ingenting nu är klar för 2 säsonger i Leksand, gav sedan Luleå ledningen, men Färjestad bet ihop och gav inte upp. Christian Berglund kvitterade för bortalaget och fler mål föll inte unser ordinarie matchtid, även om det var total Luleådominans i sista perioden. Salak gjorde dock en enorm insats i mål och räddade helt klart kvar Färjestad i matchen. Hade han inte storspelat som han gjorde, ja, då hade Luleå enkelt vunnit i ordinarie matchtid. Nu gjorde man inte det. Sudden väntade, men där tog det bara 12 sekunder, vilket är det kortaste någonsin i ett SM-slutspel, innan Luleå kunde avgöra. Färjestad tappade pucken och Linus Persson kom fri med Salak och gjorde inga misstag. Färjestad var helt enkelt inte med från start och det utnyrtjade Luleå på bästa sätt.

3-1 i matcher till både Luleå och Skellefteå alltså. Skulle LHC eller Färjestad orkar resa sig? Svaret fick vi i 5:e omgången, för där gick det såhär:

Skellefteå - Linköping 3-1
Färjestad - Luleå 1-2 SD

Ett lag i harmoni, ett lag i medgång, de har marginalerna med sig. Det märkte vi leksingar inte minst nu i kvalserien. Skellefteå är ett annat sådant lag. Efter 19:43 av 1:a perioden gjorde Oscar Möller ett oerhört psykologiskt mål på LHC fram till 1-0 för hemmalaget Skellefteå. Pär Arlbrandt kunde dock kvittera för LHC, knappt halvvägs in i matchen, men i sista perioden var det Skellefteå för hela slanten. Petter Emanuelsson satte 2-1 och Jimmie Eriksson slog den definitiva spiken i kistan, när han, knappt 3 minuter från slutsignalen, gjorde 3-1, när LHC satsade allt framåt. Man gav dock inte upp för det. Man hade ju inget att förlora, så man plockade Engstrand, men utan resultat. 3-1 till Skellefteå i matchen och därmed 4-1 i matcher till förra årets silvermedaljörer, Skellefteå AIK.

I Karlstad präglades återigen 1:a perioden av utvisningar. Inga mål föll heller, men i 2:a perioden kunde Magnus Nygren ge hemmalaget ledningen, något som skulle bli Färjestads sista mål den här säsongen. Med drygt 8 minuter kvar att spela av sista perioden kunde nämligen Linus Persson kvittera för Luleå, vilket innebar sudden, igen. 2:a raka sudden och återigen var det Luleå som gick segrande ur den bataljen. Linus Klasen satte spiken i Färjestadkistan, efter att Färjestad ägt hela 4:e perioden och haft frilägen och andra jättechanser som man brände. Istället var det Luleå som utnytjade ett lägeman fick och så var Färjestads säsong över.

4-1 i matcher till både Luleå och Skellefteå alltså och vi har därmed en, vad man kallar det, drömfinal mellan Luleå och Skellefteå, ett Norrlandsderby där det kan bli ett enormt drag och där jag tror matchserien blir jämn. Luleå var seriens bästa defensiva lag. Man släppte in mibst mål av alla, samtidigt som Skellefteå vräkte in mål och har en vass offensiv som främsta vapen. Så, må bästa lag vinna!