Kvalserien till Allsvenskan, omgång 9

Är kvalserien upp till Elitserien avgjord så är kvalserien upp till Hockeyallsvenskan definitivt inte det. Björklöven hade dock chansen att säkra sin Allsvenska plats till nästa säsong här i omgång 9, när man åkte till Karlskrona, men så blev det inte. Såhär gick det nämligen i den 9:e omgången:

Tingsryd -Huddinge 7-3
Karlskrona - Björklöven 4-1
Piteå - Vita hästen 4-2

Innan omgången var förutsättningarna att om Löven vann så skulle man vara klara för Allsvenskan. Samtidigt skulle det betyda att Karlskrona var helt borta, om Tingsryd slog Huddinge och Hästen slog Piteå. Då skulle både Hästen och Tingsryd klättra upp på 16 poäng, mot Karlskronas 14. Hästen och Tingsryd möts i sista omgången och då hade det varit en helt avgörande match för vem som gick upp i Allsvenskan.

Nu blir det som synes inte så. Med kniven mot strupen gjorde Karlskrona det som behövdes för att hänga kvar i racet och faktiskt fortfrande ha chansen på seriesegern. Istället för att vara helt ute ur leken har man nu, tillsammans med Björklöven, pole posision inför den sista omgången. Det är bara en seger som fattas för att man ska ha klarat av det, trots denna inte alls bekymmersfria kvalserien för KHK. Man har legat riktigt illa till, men man har tagit sig samman rejält här mot slutet och nu ser man starka ut. Här var det inget snavk mot Björklöven. Man kunde ta ledningen efter drygt 5 minuters spel och därefter kokade Telenor arena. Kent McDonell gjorde sedan både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden, innan Björklöven kunde reducera i sista, innan Karlskrona satte spiken i kistan och fastställde slutresultatet, 4-1. En mycket stark seger och det var fullständigt rättvist.

Att Karlskrona vann gjorde att Tingsryd och Vita hästn också var tvungna att vinna för att fortfarahnde ha chansen. Tingsryd tog chansen, medan Hästen sumpade den. Återigen hade man problem med Piteå, precis som i 2:a omgången nere i Norrköping, där Piteå snodde med sig 2 poäng. Här hamnade man i brygga direkt, när Piteå kunde ta ledningen efter 3 minuter och sedan också utöka till 2-0 efter drygt 10 minuters spel. Reduceringen kom dock 52 sekunder från paus, vilket gjorde att man återigen fick lite kontakt. Kvitteringen kom också, 1:17 från paus i den 2:a perioden. Glädjen blev dock kortvarig, för bara 12 sekunder från paus fick Piteå in ett oerhört psykologiskt mål, fram till 3-2. Sista perioden blev ett ställningskrig. Matchen vägde inte över åt något håll, men Hästen kände ju hur pressen ökade. Man visste att man var tvugna att vinna. Så man tog timeout och plockade Alexander Berg. Då kunde Daniel Olofsson avgöra matchen med mål i öppen kasse för Piteå och drömmen om allsvenskan gick därmed i kras för Vita hästen, som inte har varit såhär nära på flera år. Nu var det nära, men det räckte inte hela vägen.

Frågan är om det kommer räcka hela vägen för Tingsryd, eller om man får börja om i Div. 1 nästa säsong. Man gjorde i alla fall vad man kunde här hemma mot Huddinge, även om det såg spänt ut till en början. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men i den 2:a kunde Tingsryd både göra 1-0 och 2-0. Då släppte spänningarna litegrann, men Huddinge skulle snabbt komma tillbaka in i matchen igen. 2 mål inom loppet av 58 sekunder gjorde att det helt plötsligt var 2-2 och helt jämnt igen. I sista perioden lossnade det dock helt. Jordan Smotherman klev fram och gjorde 3-2, varefter Filip Owesson satte 4-2 och 5-2 i nät bakom Emil Jidskog. 6-2 satt också i nät och där hade vi en tvåmålsskytt till, jordan Smotherman. Huddinge kunde sedan reducera och visade sedan att man inte tänkte se matchen som körd, trots 3 måls underläge med mindre än 3 minuter kvar att spela. Man plockade Jidskog och satsade på spel 6 mot 5, men David Laudius kunde där göra 7-3 och stänga matchen.

Dessa resultat gör att vi nu har följande tabell, med en omgång kvar att spela.

1, Björklöven 18p +4
2, Karlskrona 17p +5
3, Tingsryd 16p +4
4, Vita hästen 13p -2
5, Piteå 9p -10
6, Huddinge 8p -5

Det är alltså Björklöven och Karlskrona som har allt i sin hand inför den sista omgången. Löven möter Piteå hemma och Karlskrona gästar Björkängshallen i Huddinge. Vinner båda dessa spelar det ingen roll vad Tingsryd gör mot Vita hästen. Då är det klart. Förlorar däremot något av Löven och KHK, samtidigt som Tingsryd vinner, ja, då är Tingsryd klara för allsvenskan. Faktum är att Björklöven har råd att förlora, även om Tingsryd vinner, men då måste Karlskrona också förlora. Så, det är viktiga matcher nu ikväll, då allt ska avgöras. Jag tror dock att Karlskrona och Löven klarar det. KHK känns trygga och stabila nu. Löven är lite mer osäkra. Man är så nära nu, men en förlust senast och sista chansen nu gör att man kanske kan drabbas litegrann av stundens allvar och då kan det sluta hursomhelst. Piteå är definitivt inte ofarliga och man kan mycket väl ställa till det, även för Björklöven, precis som man gjorde nu för Vita hästen. Piteå klättrade därmed också förbi Huddinge i tabellen och har faktiskt samlat ihop hela 9 poäng under denna serien. Det är imponerande. Man har gjort en minst sagt bragdartad resa där uppe i norr måste jag säga. Att bara ta sig till kvalserien var stort och här har man skakat om flera lag och nu direkt varit en orsak till att Hästen missar avancemang upp till Allsvenskan nästa säsong. Det är stort av Piteå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0