Den så viktiga 8:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det:

Piteå - Karlskrona 1-5
Björklöven - Tingsryd 5-2
Vita hästen - Huddinge 4-3

Karlskrona satte ner foten direkt och gjorde 0-1 efter knappt halva 1:a perioden. Sedan gjorde man 0-2 och 0-3 i den 2.a perioden, innan Piteå kunde reducera i den sista perioden. Någon riktig spänning blev det dock aldrig, för Karlskrona gjorde ytterligare 2 mål och stängde matchen definitivt.

Den så viktiga matchen uppe i Umeå dominerades av hemmalaget. Man gjorde 1-0 efter drygt 14 minuters spel och sedan kom både 2-0 och 3-0 i den 2:a perioden. Saken såg ganska klar ut, men så kom Tingsryds reducering och sedan åkte William Quist på ett matchstraff efter en huvudtackling mot en Tingsrydsspelare. Det efterföljande 5 minuter långa powerplayet utnytjade Tingsryd på bästa sätt och satte även 3-2 i nät bakom Daniel Välitalo i Björklövenkassen. Då blev det plötsligt rejält med nerver i matchen. Spänningen gick nästan att ta på hos de 5336 åskådarena i Umeå arena, en fantastisk publiksiffra. Sedan kunde man andas ut igen. 2 mål inom loppet av 16 sekunder avgjorde matchen till hemmalagets fördel. 5-2 till Löven, som nu är mycket nära Allsvenskan igen.

Vita hästen tog ledningen både med 1-0 och 2-0 i den 1:a perioden, men så reducerade Huddinge till 2-1 i den 2:a perioden. Matchbilden var lite lik Leksands match mot Timrå i torsdags, när Timrå kom tillbaka 3 gånger, innan man slutligen inte orkade resa sig igen och matchen rann iväg. Här Gjorde nu Hästen 3-1, men Huddinge gjorde 3-2. Hästen satte 4-2 och Huddinge 4-3. Närmre än så kom man dock inte och Huddinge är därmed avsågat från händelserna centrum. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Björklöven 18p +7
2, Karlskrona 14p +2
3, Vita hästen 13p +4
4, Tingsryd 13p 0
5, Huddinge 8p -1
6, Piteå 6p -12

Björklöven behöver alltså 2 poäng på de 2 sista matcherna för att vara helt klara. Det borde man fixa, även om man har Karlskrona borta i nästa match. Det är en match som KHK väldigt, väldigt gärna vill vinna, för gör man det, då spelar det ingen roll om Tingsryd slår Huddinge och Hästen slår Piteå, då har man allt i egna händer inför sista omgången. Skulle samtidigt Huddinge eller Piteå skrälla i nästa omgång och vinna, ja, då är det förlorande laget där borta från fighten om 2:a platsen. Med andra ord, vinner Karlskrona, då måste Hästen och Tingsryd vinna, annars är man körda. Vinner istället Björklöven, ja, då kan Hästen och Tingsryd skaffa sig ett rejält slagläge om man sköter sina kort rätt och slår Huddinge och Piteå. Båda lagen kommer i sådant fall att vara uppe på 16 poäng inför den sista omgången, där båda dessa möts i Norrköping. Det vinnande laget där spelar då Allsvenskan nästa säsong. Då är Karlskrona borta hur det än går i sista omgången. Så, nyckelmatcherna är Karlskrona - Björklöven i nästa omgång och Vita hästen - Tingsryd i sista omgången. Karlskrona kan dock ha en liten chans även om man förlorar mot Löven, men då måste antingen Huddinge eller Piteå vinna och sedan måste det lag av Tingsryd och Hästen som då förlorar vinna i sista omgången, samtidigt som KHK vinner. Då slutar Karlskrona på 17 poäng och de båda andra på 16. Än så länge är det dock KHK som sitter i förarsätet, men det kan svänga snabbt.